ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Ζημιά 43 τρισ. δολαρίων» αν ξεπαγώσουν τα εδάφη της Αρκτικής

Η απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου καθώς τα κατεψυγμένα εδάφη της Αρκτικής ξεπαγώνουν θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 43 τρισεκατομμύρια δολάρια έως τα τέλη του επόμενου αιώνα, υπολογίζει νέα μελέτη. Το ποσό αυτό θα ερχόταν να προστεθεί στη ζημιά των 326 τρισ. δολαρίων που προβλέπει ο ΟΗΕ αν δεν επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.

Το φαινόμενο

Στη Σιβηρία, την Αλάσκα και άλλες περιοχές της Αρκτικής, το έδαφος περιέχει μεγάλες ποσότητες οργανικών υλικών από μισοσαπισμένους οργανισμούς που διατηρούνται κατεψυγμένοι. Δεδομένου ότι η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει με διπλάσια ταχύτητα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, πολυάριθμες μελέτες έχουν προειδοποιήσει για διαρροή διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου -αερίων που θα επιτάχυναν περαιτέρω την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή.

Στην τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change», ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου υπολογίζουν σε πρώτη φάση ότι τα μονίμως παγωμένα εδάφη της Αρκτικής περιέχουν περίπου 1.700 γιγατόνους άνθρακα.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο για να εκτιμήσουν πόσος από αυτόν τον άνθρακα θα διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα με την άνοδο της θερμοκρασίας. Και ένα τρίτο μαθηματικό μοντέλο χρησιμοποιήθηκε για να εκτιμηθεί πώς οι εκπομπές άνθρακα από την Αρκτική θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία. Το μοντέλο βασίστηκε στην υπόθεση ότι η διεθνής κοινότητα δεν λαμβάνει δραστικά μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και οι ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα κατά 75%, σε σχέση με σήμερα, μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Η διαρροή

Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η διαρροή θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 3 έως 166 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2200, ή 43 τρισ. κατά μέσο όρο. Η ζημιά οφείλεται σε παράγοντες όπως η απώλεια αγροτικών εκτάσεων και η αύξηση της χρήσης κλιματιστικών λόγω της ζέστης.

Τα 43 τρισ. δολάρια, τα οποία αντιστοιχούν σήμερα περίπου στο ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα ερχόταν να προστεθούν στις ζημιές ύψους 326 τρισ. δολαρίων που περιμένει έως το 2200 η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) σε περίπτωση που δεν ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

Οι ελπίδες στρέφονται τώρα στη Σύνοδο για το Κλίμα που οργανώνει ο ΟΗΕ στο Παρίσι από τα τέλη Νοεμβρίου. Στόχος είναι η υπογραφή μιας διεθνούς δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιόριζε την άνοδο της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι στιγμής πάντως οι δεσμεύσεις που έχουν καταθέσει οι κυβερνήσεις δεν επαρκούν για την επίτευξη του στόχου.

Πηγή: tovima.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact