Η Κομισιόν θα παίρνει συμβουλές από την Ελλάδα για να κάνει επαφές με τους Τούρκους
Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα.
Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Σημειώνεται ότι ο κ. Γιούνκερ έχει ασκήσει σημαντική πίεση για τις κοινές περιπολίες, ενώ η Κομισιόν αναγκάστηκε να διαψεύσει τον πρόεδρο της.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά καλύτερη φύλαξη των Ελληνικών/Ευρωπαϊκών συνόρων, αρμοδιότητα που ανήκει στα Κράτη – Μέλη της ΕΕ , δηλαδή στην Ελλάδα» έλεγαν προ ημερών πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγιναν αντικείμενο παρερμηνείας.
Πριν μία εβδομάδα ο κ. Γιούνκερ έλεγε με νόημα: «Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;».