ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ Λιβύης (LNA): Συμφωνήσαμε με Δένδια να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ

Ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Αμπντούλ Χαντί αλ Χαουαΐτζ (Abdul-Hadi Al-Hawaij), της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τη νόμιμα εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων και υποστηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατάρχη Χαφτάρ, αποκάλυψε ότι το υπουργείο του έχει συνομιλήσει με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης.

Τόσο η Λιβύη όσο και η Ελλάδα, υποστήριξε, συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους, εννοεί των ΑΟΖ, καθώς και να συζητήσουν ορισμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλ Χαουαΐτζ σημείωσε ότι η Λιβύη χαιρετίζει μια λύση μέσω του άρθρου 74 του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, που αφορά λύσεις που βασίζονται σε συμφωνίες και καλές γειτονίες.

Ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης που εδρεύει στην Κυρηναϊκή χαιρέτισε τη συμφωνία που ορίζει την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Τόνισε ότι η Λιβύη χαιρετίζει κάθε συμφωνία που είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ και η οποία διατηρεί τα δικαιώματα των Λίβυων.

Τόνισε ότι οι επισκέψεις του Λίβυου προέδρου του Κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, σε ορισμένες χώρες είχαν ως στόχο να αποσαφηνίσουν την πολιτική πρωτοβουλία της Λιβύης-Αιγύπτου.

Ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι ο λαός της Λιβύης εξαντλήθηκε από την παρουσία της ισλαμιστικής κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» στην Τρίπολη.

«Ένας από τους πιο σημαντικούς όρους για συναίνεση μεταξύ των Λίβυων είναι να απομακρυνθεί η τουρκική επέμβαση στη χώρα και να αφήσει το θέμα στους Λίβυους να αντιμετωπίσουν την κρίση», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Libya Review.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε την 1η Ιουλίου την Κυρηναϊκή της Λιβύης και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει μετά το πέρας τη συνάντησης: «Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σαράτζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact