Μετά την Κίνα, Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι επικυρώνουν την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που συνήφθη στις 12 Δεκεμβρίου στο Παρίσι στο τέλος της 21ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP21).
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας, Μπαράκ Ομπάμα και Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο Χανγκτζόου και υπέβαλαν από κοινού το σχέδιό τους για την ένταξή τους στη συμφωνία στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα θα μπορούσε να θεωρηθεί από τις επόμενες γενιές ως «η στιγμή που αποφασίσαμε επιτέλους να σώσουμε τον πλανήτη μας», τόνισε ο Ομπάμα. «Σε τελική ανάλυση, θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής για τον πλανήτη μας», επέμεινε.
Ο Μπαν από την πλευρά του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη του έτους. «Δώσατε μια ισχυρή ώθηση για την εφαρμογή της. Αισιοδοξώ ότι θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πριν από το τέλος του χρόνου», είπε απευθυνόμενος τους δύο προέδρους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσης ότι θα οργανώσει μια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη και θα καλέσει τους ηγέτες και άλλων χωρών να επικυρώσουν και αυτοί με τη σειρά τους την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα.
Ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα Μπράιαν Ντιζ συμφώνησε ότι η κοινή διακήρυξη θα ωθήσει και άλλες χώρες να επικυρώσουν τη συμφωνία αυτή. Η Ινδία ενδέχεται να είναι μία από αυτές, συνέχισε, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο περιθώριο της G20.
Η συμφωνία του Παρισιού υπογράφηκε από 180 χώρες όμως η καθεμιά από αυτές θα πρέπει να την επικυρώσει στη συνέχεια ξεχωριστά. Για να εφαρμοστεί απαιτείται η επικύρωση από τουλάχιστον 55 χώρες οι οποίες ευθύνονται συνολικά για το 55% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μέχρι σήμερα την έχουν επικυρώσει μόνο 24, κυρίως μικρά νησιωτικά κράτη που όλα μαζί ευθύνονται για το 1,08% των εκπομπών αυτών.