Ο Κουντρέτ Οζερσάι εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις ως τον Σεπτέμβριο
Οι δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να ξεπεραστούν αν βρεθεί “κοινή συνισταμένη”, εκτιμά ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, σύμφωνα με το σημερινό πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας “Κίπρις”, υπό τον τίτλο “Υπάρχει διέξοδος”.
Όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση των συνομιλιών ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει θέσει τους δικούς του όρους για να μπορέσει να αρχίσει η τρίτη φάση των συνομιλιών.
Είπε ακόμα ότι δεν αναμένει να υπάρξουν εξελίξεις στις συνομιλίες μέχρι τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα ενημερώσει εντός ημερών τη λεγόμενη “βουλή” για τις διαπραγματεύσεις και θα συναντηθεί με τους ηγέτες των “κοινοβουλευτικών” κομμάτων για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών. Ισχυρίστηκε ότι το αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για καταγραφή των συγκλίσεων από την κάθε πλευρά, πριν την έναρξη της τρίτης φάσης, αλλά και το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται κάποιες συμφωνηθέντες συγκλίσεις καθυστερούν τη διαδικασία.
Ο κ. Όζερσαι είπε ακόμα ότι τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα δεν μπορούν να ξαναδιαπραγματευτούν αφού – όπως ανέφερε – για τα θέματα αυτά ετοιμάστηκε έγγραφο και παραδόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε ότι ο ΟΗΕ προσπαθούν μέσω διαφόρων καναλιών να βοηθήσουν στην άρση των δυσκολιών.
“Είναι καθήκον των Ηνωμένων Εθνών και των διαπραγματευτών να δουλέψουν για να αρθούν οι δυσκολίες”, είπε.
Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακήξ πλευρά δεν θέλει να καθυστερήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θέτει πάντα όρους για να προχωρήσει η διαδικασία στην επόμενη φάση της.
Η μη αποδοχή των προηγούμενων συγκλίσεων από την ε/κ πλευρά, σύμφωνα με τον Οζερσάι, “μηδενίζει το χρόνο και τον κόπο που έχει αφιερωθεί για τις συγκλίσεις”.
“Δεν είναι θέμα αν η τ/κ πλευρά δέχεται τους όρους της ε/κ πλευράς ή όχι. Σημασία έχει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, ένα κοινό σημείο ώστε βρεθεί μια διέξοδος. Και είναι δυνατόν να βρεθεί μια διέξοδος”, είπε.
Πηγή