Με βάση το Μνημόνιο της Ελλάδας ξεκίνησαν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι θετικό και η Ελλάδα μπορεί να πάει σε ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της, παίρνοντας ως βάση το προηγούμενο. Πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο 4ετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Αξιωματούχος της Ευρωζώνης εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι συζητήσεις που έγιναν σε πολιτικό επίπεδο τις τελευταίες δυο μέρες έδειξαν ότι και οι δύο πλευρές έχουν τη βούληση να καταλήξουν σε μια συμφωνία τη Δευτέρα.
Φαίνεται ότι οι συζητήσεις ξεκινούν ση βάση πρωτογενούς πλεονάσματος 3% για το τρέχον έτος και γίνονται συζητήσεις για τα ισοδύναμα.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τα θεσμικά όργανα δηλαδή με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Θα γίνει μια πολύ λεπτομερής καταγραφή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στον δημοσιονομικό τομέα, γιατί οι εταίροι δεν έχουν εικόνα σήμερα σχετικά με την πορεία των εσόδων.
Η Συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της τρόικας κύριοι Γκογιάλ, Μαζούχ και Κοστέλο, καθώς και ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ.
Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης καθώς και η ομάδα του γαλλικού οίκου Lazard, που εχει προσληφθεί ως σύμβουλος του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικων. Παρών στη συνάντηση είναι και ο υπουργος Εξωτερικών Οικονομικών σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλωτος.
Μπορούμε να μην την ονομάζουμε πια τρόικα, αλλά οι τρεις θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε την ίδια ώρα αξιωματούχος του υπουργείου οικονομικών της Γερμανίας.
«Ο ΟΟΣΑ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρόλο της τρόικας στην Ελλάδα», σημείωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Reuters.
Πηγή