Τα συμπεράσματα του 1ου προσυνεδρίου της ΝΔ στη Νίκαια για τα εργασιακά
«Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές. Δουλειές, δουλειές, δουλειές. Αυτό θα κάνουμε, αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η καλύτερη κοινωνική πολιτική, η πολιτική των ευκαιριών όχι η πολιτική των επιδομάτων», αυτή η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύει το πλαίσιο των συμπερασμάτων του 1ου συνεδρίου της ΝΔ στη Νίκαια για τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει ως πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα στο σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση τη δημιουργία τουλάχιστον 120.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο, που θα προκύψουν μέσα από τον ιδιωτικό τομέα.
Η ΝΔ σημειώνει ότι βασική προϋπόθεση αποτελεί η διαμόρφωση μιας ευρείας συμμαχίας εργοδοτών και εργαζομένων, με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη 4% ετησίως, την ενίσχυση της ποιοτικής και καλά αμειβόμενης απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, που πρέπει να επανέλθει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (9,6%), και περισσότερες ευκαιρίες για όλους τους Έλληνες.
«Στη Νέα Δημοκρατία είμαστε ξεκάθαροι: Θεωρούμε τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ως το βασικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά», υπογραμμίζει η Πειραιώς.
Τα βασικά συμπεράσματα του προσυνεδρίου της ΝΔ, όπως αναφέρεται, είναι η οριζόντια μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% σε διάστημα διετίας, η θέσπιση στοχευμένων κινήτρων για την ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων και της δημιουργίας νέας και ποιοτικής απασχόλησης για τους εργαζομένους.
«Σημαντική αναπτυξιακή συμβολή έχουν οι αυξημένες αποσβέσεις έως 200% στις επενδύσεις κεφαλαίου, η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικών ζημιών για περίοδο έως 10 ετών (όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία) και η επιπλέον μείωση 2 ποσοστιαίων μονάδων του φορολογικού συντελεστή για αύξηση κατά 10% των θέσεων εργασίας μίας επιχείρησης που απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζομένους», υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθαρίζοντας ότι όποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα θα έχει απέναντί του ένα κράτος φιλικό.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ μιλά για εισαγωγή στην αδειοδοτική διαδικασία αποκλειστικών προθεσμιών και όταν αυτές δεν τηρούνται, η αρμοδιότητα να μεταβιβάζεται σε μία υπερκείμενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού. «Οι επιχειρήσεις δεν θα εμπλέκονται σε έναν αδειοδοτικό κυκεώνα ο οποίος τελικά καταλήγει στο να αποθαρρύνει τις νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες», ξεκαθαρίζει.
Παράλληλα προτάσσει την απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τη διαμόρφωση του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.
Επίσης στη ΝΔ λένε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών εφόσον συνυπογράφονται από την εργοδοσία και τους εργαζομένους, ενώ εισάγεται το ολλανδικό μοντέλο κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Επιπρόσθετα ο ιδιωτικός τομέας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, θα αποκτήσει κεντρικό ρόλο στο σύστημα επανεκπαίδευσης των ανέργων και των εργαζομένων, το οποίο θα προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.
«Για τη Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρο: Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Γι’ αυτό υιοθετούμε μια πολιτική που προωθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις. Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και προσέθεσε:
«Προτείνουμε μια επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με βάση το ολλανδικό μοντέλο. Για να διασφαλιστούν στην πράξη τα εργασιακά δικαιώματα. Χωρίς να ξεχνάμε ότι η καταπάτηση αυτών των δικαιωμάτων οφείλεται και σε αδράνεια του ίδιου του κράτους. Και θέλουμε μια καινούργια αρχή για την εκπαίδευση και την ουσιαστική κατάρτιση των νέων και των μακροχρόνια άνεργων, έτσι ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους και κανένας να μην μένει πίσω. Διαφορές μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Αλλά είναι ανάγκη, όλοι μαζί, να εργαστούμε για κοινούς παρανομαστές. Για μια κοινωνική συμμαχία, κόντρα στη σημερινή μιζέρια, που θα ωφελήσει, πάνω απ’ όλα, τους εργαζόμενους και τους άνεργους».