Ο τρόπος που στεγνώνουμε τα χέρια μας είναι εξίσου σημαντικός με τον τρόπο που τα πλένουμε, ειδικά όταν επισκεπτόμαστε δημόσιες τουαλέτες.
Τα τελευταία χρόνια, στις περισσότερες δημόσιες τουαλέτες έχουμε την επιλογή να στεγνώσουμε τα χέρια μας “παραδοσιακά” με μια χάρτινη πετσέτα ή πιο “μοντέρνα” με τα αυτόματα μηχανήματα αέρα. Ποιος από τους δύο τρόπους, όμως, είναι πιο υγιεινός;
Έρευνα που διενήργησε η Mayo Clinic σχετικά με όλα τα μέσα καθαρισμού των χεριών δίνει οριστική απάντηση: οι χάρτινες πετσέτες είναι πιο υγιεινές από τα μηχανήματα αέρα.
Οι ερευνητές συμπέραναν ότι η στεγνή επιδερμίδα είναι “κλειδί” στο να μην κολλήσουν στα υγρά/νωπά χέρια του ατόμου νέα βακτήρια και μικρόβια, αφότου έχει πλυθεί. Τα αυτόματα μηχανήματα αέρα απαιτούν περισσότερο χρόνο από τον χρήστη για να στεγνώσουν τα χέρια του, κάτι που, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, σημαίνει ότι ο χρήστης συνήθως τα αποφεύγει, επειδή βιάζεται να φύγει από την δημόσια τουαλέτα. Έτσι, ολοκληρώνει το στέγνωμα των χεριών του σκουπίζοντάς τα συνήθως επάνω στα ρούχα του, με αποτέλεσμα να τα γεμίζει εκ νέου με βακτήρια.
Επίσης, είναι πιθανό, ένα αυτόματο μηχάνημα που δεν έχει συντηρηθεί σωστά να έχει συσσωρευμένα βακτήρια στο στόμιο εξαγωγής του αέρα, τα οποία μεταφέρονται στα χέρια του χρήστη. Έρευνες, μάλιστα έχουν δείξει ότι τα μηχανήματα αυτά μεταφέρουν τυχόν βακτήρια σε απόσταση έως και 2 μέτρα μακριά από τη συσκευή.
Από την άλλη πλευρά, οι χάρτινες πετσέτες είναι εύκολες στη χρήση και κυρίως απαιτούν λιγότερο χρόνο από τον χρήστη για να στεγνώσει τα χέρια του, κάτι που, σύμφωνα με την έρευνα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πολλοί συμμετέχοντες, επίσης, επισήμαναν τον θόρυβο που κάνουν τα αυτόματα μηχανήματα αέρα, ο οποίος είναι ενοχλητικός και αισθάνονται ότι τους “εκθέτει” απέναντι στους υπόλοιπους ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο μαζί τους εκείνη τη στιγμή.
Τέλος, οι ερευνητές υπογράμμισαν την ανάγκη να είναι προσεκτικοί οι άνθρωποι ακόμα και τη στιγμή που -μόλις- έχουν τελειώσει το πλύσιμο των χεριών τους και κλείνουν τη βρύση. Επάνω στη βρύση ζουν βακτήρια, τα οποία μεταφέρονται στο χέρι μας μόλις την ακουμπάμε για να κλείσουμε τη ροή του νερού. Οι επιστήμονες συνιστούν να το κάνουμε αυτό με το εξωτερικό μέρος του χεριού, για να περιορίσουμε τον κίνδυνο να μεταφέρουμε τα βακτήρια στο πρόσωπό μας ή σε άλλα αντικείμενα, που ακουμπάμε με την παλάμη.