«Είμαστε σε μία πορεία σταδιακής κάλυψης των πιο επειγόντων κενών και βελτίωσης των υπηρεσιών»
Στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου προβλέπεται να λειτουργήσουν στη Θεσσαλονίκη οι 15-20 ΤΟΜΥ από τις 25 που πρόκειται να δημιουργηθούν στην πόλη ενώ για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο , το οποίο θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, θα πρέπει η 2η και η 3η ΥΠΕ να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο χώρους . Ο ένας από τους χώρους που προτείνονται για τη ανέγερση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου, ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, κοντά στο στρατόπεδο Φαρμάκη, και ο δεύτερος χώρος ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είναι το στρατόπεδο Καρατάσου. Επιπλέον έχει δρομολογηθεί από το υπουργείο Υγείας η ολοκλήρωση μέσα στο 2018 της αντικατάστασης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς, Άγιος Δημήτριος και Παπανικολάου.
Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος είχε σήμερα στη Θεσσαλονίκη δυο υπηρεσιακές συσκέψεις, μία με τις διοικήσεις της 3ης και 4ης ΥΠΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Γιώργου Γιαννόπουλου, και μια με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας . Παράλληλα απάντησε στην κριτική περί αναξιοπιστίας των εξαγγελιών που γίνονται στη ΔΕΘ λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις που αφορούν τον τομέα της Υγείας τηρήθηκαν καθώς δόθηκε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους αλλά και προτεραιότητα στην ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας , ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καθώς και οι παρεμβάσεις για την εξυγίανση του συστήματος.
Το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας η εκτίμηση για την λειτουργία των άλλων ΤΟΜΥ
«Από το σύνολο 239 ΤΟΜΥ που έχουμε σχεδιάζει να λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα οι 25 θα είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Από τις αιτήσεις κυρίως ιατρικού προσωπικού στη Θεσσαλονίκη εκτιμούμε ότι 15 με 20 από τις 25 ΤΟΜΥ μπορούν ίσως από τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα να τεθούν σε λειτουργία» ανέφερε ο κ Ξανθός τονίζοντας παράλληλα ότι τα κτίρια στα οποία θα λειτουργήσουν οι ΤΟΜΥ θα είναι μικρά και δεν χρειάζεται να είναι υψηλών απαιτήσεων.
Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες ΤΟΜΥ ανέφερε ότι θα εκτιμηθούν οι δηλώσεις των γιατρών και οι προτιμήσεις τους , γιατί σε κάποιες περιπτώσεις οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις, ώστε να γίνει αξιολόγηση και διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
«Θα έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση για τις ΤΟΜΥ, προς το τέλος της άλλης βδομάδας. Νομίζω ότι αυτό, κατά βάση, θα αφορά επαρχιακές πόλεις και νησιωτικές περιοχές κλπ όπου ούτως ή άλλως υπάρχει μια δυσκολία προσέλκυσης γιατρών ακόμη και για μόνιμες θέσεις όταν προκηρύσσονται . Το σημαντικό είναι ότι , με την προετοιμασία που έχουμε κάνει και με τη διαθεσιμότητα που έχει εκδηλωθεί από την πλευρά των γιατρών, θα κάνουμε ένα πρώτο στέρεο βήμα ανάπτυξης των νέων δομών. Πιστεύουμε ότι όσο αυτές οι νέες δομές αρχίζουν να λειτουργούν, να παρέχουν υπηρεσίες οικογενειακής φροντίδας θα αρχίσει να βλέπει ο πολίτης ότι εξυπηρετείται καλύτερα , ότι μπορεί να συνταγογραφηθεί, να παρακολουθηθεί, να γίνουν εμβολιασμοί. Αυτές οι δομές να έχουν μια εξωστρέφεια, να κάνουν προγράμματα πρόληψης, να κάνουν σχολική υγιεινή κλπ . Νομίζω ότι θα υπάρξει το μήνυμα και ότι θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε στους επόμενους μήνες να καλύψουμε πλήρως τον σχεδιασμό αυτών των οποίων έχουμε κάνει» πρόσθεσε ο κ Ξανθός.
Νέο μοντέλο συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα
Ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων σε ότι αφορά τη λειτουργία των ΤΟΜΥ είπε: «Θεωρώ ότι διαβλέπουν ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας ενδεχομένως μπορεί να περιορίσει τη ζήτηση υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα . Νομίζω όμως ότι δεν μπορούμε να μπούμε σε αυτή τη λογική . Εμείς πιστεύουμε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας οφείλει, αναπτυσσόμενο σταδιακά, να καλύψει περισσότερες ανάγκες των πολιτών , ιδιαίτερα σε τομείς που σήμερα ήταν είτε ανεπαρκείς, όπως στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είτε τελείως ανύπαρκτοι, όπως για παράδειγμα στον τομέα της αποθεραπείας και αποκατάστασης . Το σχέδιο μας προβλέπει μια προτεραιότητα στην ανάπτυξη του δημόσιου τομέα. Βεβαίως ο ιδιωτικός τομέας θα έχει έναν επικουρικό ρόλο πάντα και μέχρι το δημόσιο σύστημα Υγείας να είναι λειτουργικό και να μπορεί να καλύπτει είτε τις ανάγκες της εργαστηριακής παρακολούθησης των πολιτών, είτε τις ανάγκες της εξειδικευμένης φροντίδας . Προφανώς θα χρειάζεται και η σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα, με συμβεβλημένους ιατρούς μέσω του ΕΟΠΥΥ . Τώρα ετοιμάζουμε το νέο μοντέλο αυτών των συμβάσεων . Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε και την κουλτούρα του οικογενειακού γιατρού σε ένα κομμάτι από αυτές τις συμβάσεις. Δηλαδή θα υπάρχει οικογενειακός γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ο οποίος θα δέχεται ασθενείς εκεί που οι ΤΟΜΥ δεν θα επαρκούν ή δεν θα είναι πλήρως καλυμμένες. Θα υπάρχουν οι συμβάσεις και με ελεύθερους επαγγελματίες που θα λειτουργούν ως οικογενειακοί γιατροί δηλαδή θα έχουν πληθυσμό ευθύνης χρεωμένο».
Καλύπτονται οι ελλείψεις εξοπλισμού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Αναφερόμενος στις ελλείψεις εξοπλισμού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι έχει δρομολογηθεί μέσα το 2018 η αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς, Αγιος Δημήτριος και Παπανικολάου. Συγκεκριμένα στο Γεννηματάς θα γίνει η αντικατάσταση του παλαιού αξονικού τομογράφου με νέο 64 τομών με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, στο Άγιος Δημήτριος θα γίνει προμήθεια αξονικού τομογράφου με χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας ενώ στο Παπανικολάου θα γίνει αντικατάσταση και προμήθεια αγγειογράφου, στεφανιογράφου και αξονικού τομογράφου με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης στο Παπανικολάου προβλέπεται η κατασκευή, εντός του 2018, τεσσάρων θαλάμων ανθεκτικής φυματίωσης με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της 3ης ΥΠΕ .
Ο κ. Ξανθός πρόσθεσε ακόμη ότι με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε ασθενείς με καρκίνο έχει τεθεί σε λειτουργία στο Θεαγένειο το PET-CT , ότι έχει αντικατασταθεί και δοθεί σε χρήση ο ένας εκ των δύο γραμμικών επιταχυντών ενώ το φθινόπωρο θα εγκατασταθεί και ο δεύτερος. Επισήμανε ακόμη ότι στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και δοθεί στη χρήση η νέα πτέρυγα του ΑΧΕΠΑ, ένας χώρος 4.500 τετραγωνικών μέτρων που θα περιλαμβάνει εννέα χειρουργεία και ΜΕΘ 20 κλινών.
Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο
Αναφερόμενος στο θέμα του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το οποίο, όπως και το νοσοκομείο Κομοτηνής , θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, είπε:
«Με βάση τη συμφωνία που έχουμε κάνει το Ίδρυμα Νιάρχος θα αναλάβει όλη την μελέτη και την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό αυτών των δύο νέων νοσοκομείων. Εμείς έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε τους απαραίτητους χώρους. Για το Παιδιατρικό συζητάμε για δύο εναλλακτικές λύσεις . Υπάρχουν δύο οικόπεδα, το ένα είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης σε ένα δημοτικό οικόπεδο στα ανατολικά της πόλης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει πάρει απόφαση διάθεσης αυτού του οικοπέδου για χρήση υπηρεσιών υγείας. Άρα αυτό είναι μια δυνατότητα που θα πρέπει να την εξετάσουμε πολύ γρήγορα και να δούμε αν υπάρχουν κάποιου τύπου εκκρεμότητες για να το κατοχυρώσουμε. Υπάρχει και μία εναλλακτική δυνατότητα που είναι στην άλλη πλευρά της πόλης κοντά στην περιοχή που είναι το Παπαγεωργίου και το 424. Είναι χώρος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας νομίζω ότι είναι μέρος ή όλο το πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, το οποίο επίσης έχει προταθεί . Οι δύο ΥΠΕ (3η και 4η) θα συνεργαστούν γι αυτές τις δυο προτάσεις και θα μας δώσουν μια εικόνα των πλεονεκτημάτων κάθε λύσης και σύντομα θα το οριστικοποιήσουμε».
Ωστόσο ο κ Ξανθός ανέφερε ότι η διαδικασία της κατασκευής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου θα πάρει κάποιο χρόνο καθώς θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, να γίνουν οι μελέτες και στη συνέχεια να κατασκευαστεί..
Η απάντηση στις κριτικές
Απαντώντας στις κριτικές περί αναξιοπιστίας των εξαγγελιών της κυβέρνησης ο κ Ξανθός είπε:
«Γίνεται πάρα πολλή συζήτηση για τις εξαγγελίες που γίνονται στη ΔΕΘ και για την αναξιοπιστία τους και ότι συνήθως δεν ανταποκρίνονται, ότι δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη, ότι υπάρχει κοροϊδία κλπ. Η απάντηση που θα ήθελα να δώσω είναι η εξής. Στον τομέα της Υγείας οι βασικές πολιτικές μας δεσμεύσεις ήταν: Πρώτον είχαμε πει ότι θα καλύψουμε με καθολικό τρόπο όλο το πληθυσμό χωρίς διακρίσεις και θα δώσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους πολίτες. Αυτό ήταν η κορυφαία πολιτική μας δέσμευση και αυτό έγινε. Το δεύτερο είναι ότι θα δώσουμε προτεραιότητα στην στήριξη και ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας . Νομίζω ότι και αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί, το κάναμε. Το τρίτο είναι ότι θα προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις ηθικοποίησης του συστήματος εξυγίανσης κλπ Ξέρετε ότι έχουμε κάνει πολύ συστηματική προσπάθεια να ελέγχουμε σκάνδαλα προηγουμένων περιόδων , να ελέγξουμε το πάρτι στην υγεία την προηγούμενη δεκαετία, να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς λειτουργούς και κυρίως να θωρακίσουμε θεσμικά το σύστημα Υγείας. Αυτό νομίζω είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση την οποία προωθούμε αυτή την περίοδο. Κάνουμε παρεμβάσεις στα νοσοκομεία , ενισχύουμε τα δικαιώματα των ασθενών όπως είναι η λίστα των χειρουργείου, όπως είναι τα γραφεία προστασίας των δικαιωμάτων κλπ. Η τέταρτη βασική δέσμευση είναι ότι θα προχωρήσουμε ορισμένες κρίσιμες μεταρρυθμίζεις όπως για παράδειγμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Θεωρώ λοιπόν ότι στις βασικές μας πολιτικές δεσμεύσεις η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας έχουν ανταποκριθεί» .
Πρόσθεσε ακόμη ότι οι αυξημένοι φόροι που καταβάλουν οι πολίτες έχουν κοινωνική ανταποδοτικότητα καθώς επενδύονται στον τομέα της υγείας. «Δεν μαζεύουμε φόρους για να διασπαθίσουμε το δημόσιο χρήμα, για να ενισχύουμε ένα σύστημα διαφθοράς και διαπλοκής για να βολέψουμε ημετέρους. Επενδύουμε αυτά τα φορολογικά έσοδα σε υπηρεσίες ανάπτυξης της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού κράτους . Αυτό νομίζω ότι είναι μια επίσης σημαντική επισήμανση» πρόσθεσε ο κ Ξανθός.
Τέλος ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι την τελευταία διετία έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού με διάφορες μορφές συμβάσεων ενώ μέχρι το τέλος του 2016 υπήρχαν 2.500 αποχωρήσεις από το δημόσιο σύστημα Υγείας. «Έχουμε μια καθαρή ενίσχυση του συστήματος Υγείας η οποία προφανώς δεν καλύπτει τα μεγάλα κενά τα οποία δημιούργησε το πάγωμα των προσλήψεων επί πέντε χρόνια, αλλά νομίζω ότι είμαστε σε μία πορεία σταδιακής κάλυψης των πιο επειγόντων κενών και βελτίωσης των υπηρεσιών και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα» κατέληξε ο κ. Ξανθός.