Υπάρχουν αυτοί που δεν κόλλησαν ποτέ, οι «Never Covid» ή «Novids»
Δύο χρόνια πέρασαν από τότε που η πανδημία του κορωνοϊού εμφανίστηκε στη ζωή μας και μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων έχουν διαγνωστεί θετικοί τουλάχιστον μία φορά.
Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που δεν κόλλησαν ποτέ, οι «Never Covid» ή «Novids» – οι άνθρωποι που παρά την υψηλή έκθεση τους στον ιό, δεν βγήκαν ποτέ θετικοί.
Πλέον οι επιστήμονες προσπαθούν να αιτιολογήσουν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν κολλήσει, ανακαλύπτοντας τους παράγοντες που τους προστατεύουν.
Κάποιοι βασικοί παράγοντες που έχουν ξεχωρίσει με βάση τους οποίους οι “Novids” «αποφεύγουν» τον Covid είναι οι εξής:
- Γενετική σύνθεση
- Εμβολιασμός
- Παίρνοντας προφυλάξεις όπως η απόσταση και η χρήση μάσκας
- Η δυνατότητα για τηλεργασία
«Υπάρχουν πιθανώς πολλές διαφορετικές εξηγήσεις. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι ο εμβολιασμός», δήλωσε η Dr Erica Johnson στο Heathline, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Maryland, η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου Λοιμωδών Νοσημάτων του Αμερικανικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ιατρικής.
«Η ηλικία, ο χρόνος και ο τύπος της ανοσολογικής απόκρισης, είτε εκτεθείτε πριν είτε μετά τον εμβολιασμό, χρόνιες ασθένειες… όλα αυτά εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση ενός ατόμου.»
«Μερικοί άνθρωποι ήταν πιο πιστοί στα μέτρα περιορισμού, όπως ο εμβολιασμός και η ενίσχυση, η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η αποφυγή του πλήθους, η εργασία εξ αποστάσεως και η αποφυγή ταξιδιών και τοποθεσιών που αυξάνουν τον κίνδυνο», δήλωσε ο David Souleles, MPH, διευθυντής του Covid-19 Response. στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Irvine και διευθυντής του MPH Program & Practice στο UCI Program in Public Health.
ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ
- Food pass: Ποιοι θα λάβουν τα 300 ευρώ
- Τότε θα είναι έτοιμα τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου
- Εγκεφαλικό σε ζωντανή μετάδοση
- Συντάξεις: Τριπλή αύξηση – Ποιοι θα ωφεληθούν – Tο 2023 η νέα αύξηση μισθών
«Όλα αυτά τα μέτρα λειτουργούν για να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και, όταν συνδυαστούν μαζί, μπορούν να παρέχουν σημαντική προστασία έναντι της μόλυνσης από τον COVID-19».
Ο ρόλος της γενετικής
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως κάποια άτομα με συγκεκριμένη γενετική σύνθεση τείνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στον Covid- 19 ή σε κάποια ασθένεια εξίσου σοβαρή. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες τονίζουν επιπλέον πως κάποιοι συγκεκριμένοι τύποι γονιδίων θα μπορούσαν να έχουν προστατευτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο είναι ήδη γνωστό και στην περίπτωση άλλων ασθενειών.
Για παράδειγμα, οι ερευνητές ανέφεραν σε μια μελέτη το Μάιο ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες φαινόταν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο COVID-19.