«Η κλίμακα του προβλήματος απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα προκειμένου να βοηθήσει τις πληγείσες χώρες», σύμφωνα με τη Βρετανίδα υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης
Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ότι θα στείλει ειδικούς του στρατού και ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Σιέρα Λεόνε προκειμένου να δημιουργήσουν ένα θεραπευτικό κέντρο όπου θα νοσηλεύονται θύματα του ιού Έμπολα, την ώρα που 11 μεγάλες εταιρείες προτρέπουν τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τον αγώνα εναντίον της χειρότερης επιδημίας της ασθένειας στην Ιστορία.
Η υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Τζάστιν Γκρίνινγκ δήλωσε ότι το κέντρο αυτό, που θα διαθέτει 62 κλίνες, θα οικοδομηθεί και θα λειτουργήσει από άνδρες του Μηχανικού του βρετανικού στρατού και ιατρικό προσωπικό από τη Βρετανία αντιστοίχως, κοντά στην πρωτεύουσα Φριτάουν. Η αρχική φάση θα έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα οκτώ εβδομάδων.
«Η κλίμακα του προβλήματος απαιτεί από τη διεθνή κοινότητα να κάνει περισσότερα προκειμένου να βοηθήσει τις πληγείσες χώρες» δήλωσε η Γκρίνινγκ σε μια ανακοίνωση.
Εξάλλου οι διευθύνοντες σύμβουλοι 11 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή ένωσαν τις φωνές τους με εκείνους που απευθύνουν έκκληση στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να εντείνουν τη μάχη εναντίον της ασθένειας, προειδοποιώντας ότι απειλεί τη σταθερότητα της περιοχής.
«Χωρίς την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας η κατάσταση αυτών των οικονομιών, πολλές εκ των οποίων μόλις τώρα αρχίζουν να επιστρέφουν στη σταθερότητα έπειτα από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, θα γίνει ακόμα πιο καταστροφική» υπογράμμισαν σε μια ανακοίνωση.
Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων αναφέρουν ότι ο αντίκτυπος της επιδημίας του Έμπολα στους ανθρώπους και τις οικονομίες των πληγέντων κρατών επιδεινώνεται εξαιτίας των αποφάσεων και των ενεργειών που επηρεάζουν το εμπόριο και τις μετακινήσεις. Πολλές γειτονικές χώρες αποφάσισαν να αναστείλουν τις αεροπορικές μετακινήσεις και να απαγορεύσουν την είσοδο σε επισκέπτες από τις πληγείσες χώρες. Την ανακοίνωση προσυπογράφουν μεταξύ άλλων οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών ArcelorMittal, Randgold Resources, London Mining, IAMGOLD, Newmont, Aureus Mining, Hummingbird Resources.
Πηγή: protothema.gr