Συνολικά υπάρχουν υπό δοκιμή 17 φάρμακα και 12 εμβόλια για τον Έμπολα – Πώς θα τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία
Έως και 30.000 άνθρωποι πιθανόν χρειάζονται πειραματικές θεραπείες ή εμβόλια αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπιστεί η χειρότερη επιδημία του ιού Έμπολα στην Ιστορία έως σήμερα, που πλήττει τη δυτική Αφρική, επισήμαναν την Τετάρτη Βρετανοί επιστήμονες.
Ο αριθμός αυτός υπογραμμίζει το δίλημμα με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι αξιωματούχοι των υγειονομικών υπηρεσιών: Καλούνται να αποφασίσουν πώς θα διανείμουν τις απειροελάχιστες διαθέσιμες ποσότητες πειραματικών σκευασμάτων -η αποτελεσματικότητα των οποίων είναι αναπόδεικτη- που έχουν ή είναι πιθανό να έχουν στη διάθεσή τους βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ασθένεια.
Ο ΠΟΥ ελπίζει ότι θα αυξηθούν οι διαθέσιμες ποσότητες των πειραματικών θεραπειών που τελούν υπό δοκιμή και ότι θα σημειωθεί πρόοδος στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο ως το τέλος της χρονιάς. Την περασμένη εβδομάδα έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση πειραματικών φαρμάκων και εμβολίων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του Έμπολα.
Ο Όλιβερ Μπρέιντι, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και συνάδελφοί του έκαναν μια σειρά υπολογισμών και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται θεραπεία και προστασία είναι πολύ μεγάλος, ακόμη και με βάση σενάρια εξαιρετικά συντηρητικά. «Η ζήτηση πιθανόν είναι μεγαλύτερη από όσο συνειδητοποιούν οι πιο πολλοί», σημείωσε ο Μπρέιντι σε ένα σχόλιό του στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
«Η ανάλυσή μας είναι χονδροειδής και έχει σαφείς περιορισμούς. Αλλά δείχνει πως για να υπάρξουν παρεμβάσεις θεραπείας και πρόληψης που θα γίνουν με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο, τα αποθέματα είναι αναγκαίο να αυξηθούν σημαντικά», εξήγησε.
Στα 1.350 τα θανατηφόρα κρούσματα
Έως την 18η Αυγούστου ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι τα κρούσματα Έμπολα στη δυτική Αφρική ανήλθαν σε 2.473, εκ των οποίων τα 1.350 ήταν θανατηφόρα. Όμως ο Μπρέιντι επισήμανε ότι προστασία χρειάζονται πολλοί περισσότεροι άνθρωποι: μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονται στο περιβάλλον τους, μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, άνθρωποι που χειρίζονται τις σορούς για τις ταφές, προσωπικό οργανώσεων αρωγής κ.ά.
Ένα από τα ελάχιστα πειραματικά φάρμακα είναι το ZMapp, το οποίο ήδη έχει χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση δύο Αμερικανών εργαζόμενων σε οργανώσεις αρωγής, χορηγείται τώρα σε τρεις Αφρικανούς εργαζομένους του κλάδου της υγείας που εμφάνισαν συμπτώματα της ασθένειας. Και για τα πέντε πρόσωπα αυτά οι ενδείξεις χαρακτηρίζονται πολύ ενθαρρυντικές.
Ωστόσο η Mapp Biopharmaceutical, η εταιρεία που παράγει το πειραματικό φάρμακο, έχει ανακοινώσει ότι τα μικροσκοπικά της αποθέματα έχουν πλέον εξαντληθεί. Συνεργάζεται με την Kentucky BioProcessing και τις αρχές των ΗΠΑ προκειμένου να επιταχύνει τη διαδικασία ώστε να προχωρήσει σε παραγωγή μεγαλύτερης κλίμακας.
Υπάρχουν κι άλλα πειραματικά φάρμακα που δοκιμάζονται, αλλά βρίσκονται ακόμη στα πρώιμα στάδια της διαδικασίας και δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε καν το πρώτο βήμα των κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με τον Μπρέιντι, τα διαθέσιμα αποθέματα όλων αυτών των πειραματικών φαρμάκων θα εξασφάλιζαν θεραπεία για μερικές δεκάδες ή στην καλύτερη περίπτωση εκατοντάδες ανθρώπους. Μόνο ένα φάρμακο, της Tekmira Pharmaceuticals, δοκιμάζεται σε ανθρώπους. Τα υπόλοιπα έχουν δοκιμαστεί μόνο σε πρωτεύοντα πλην ανθρώπων.
Πώς θα τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία
Συνολικά υπάρχουν υπό δοκιμή 17 φάρμακα και 12 εμβόλια για τον Έμπολα, σύμφωνα με το BioWorld, ένα έντυπο της Thomson Reuters. Ορισμένα έχουν περιοριστεί σε δοκιμές σε ζώα και ορισμένα άλλα σε προκλινικές δοκιμές εδώ και μια δεκαετία και πλέον.
«Είναι αδιανόητο να σκεφτούμε πως όλοι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί ή κινδυνεύουν να μολυνθούν θα λάβουν θεραπεία-απλά δεν υπάρχουν αρκετά πειραματικά φάρμακα για όλους», σχολίασε ο Τζόναθαν Μπολ, καθηγητής μοριακής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα της ομάδας της Οξφόρδης. Όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί πιστεύει ότι η επιδημία θα τεθεί υπό έλεγχο με τα τυπικά μέρα ελέγχου της μόλυνσης και την ενημέρωση των πολιτών.
«Αν ο στόχος είναι να αποτρέψουμε την εμφάνιση της ασθένειας σε ανθρώπους, τότε η Ιστορία μας λέει ότι η καλύτερη πιθανότητα που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει αύριο και δεν θα λύσει το πρόβλημα που έχουμε σήμερα στη δυτική Αφρική», τόνισε ο Μπολ.
Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δωρίζει 800 ως 1.000 δόσεις ενός εμβολίου κατά του Έμπολα το οποίο είχε αναπτυχθεί σε ένα δημόσιο εργαστήρια στον ΠΟΥ, παρότι και αυτό δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους. Άλλο ένα εμβόλιο της GlaxoSmithKline αναμένει την έγκριση του ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να αρχίσουν δοκιμές του σε ανθρώπους, και πιθανόν θα τη λάβει μέσα στον Σεπτέμβριο.
Πηγή: protothema.gr