Για υπονόμευση της παγκόσμιας εκστρατείας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε η Τουρκία το Ιράκ, μετά από την καταγγελία στον ΟΗΕ για την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέτασε την Παρασκευή το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Ιράκ και ο υπουργός Εξωτερικών Ιμπραΐμ αλ Τζααφάρι ζήτησε να ψηφιστεί μια απόφαση που να απαιτεί από την Άγκυρα να αποσύρει αμέσως τις δυνάμεις της.
Το αίτημα είναι η ύστατη λύση, τόνισε ο Τζααφάρι, σημειώνοντας ότι το Ιράκ εξάντλησε όλες τις διπλωματικές οδούς και τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για να αποσύρει τις δυνάμεις της που βρίσκονται χωρίς έγκριση στο Ιράκ.
Η Τουρκία ανέπτυξε περίπου 150 στρατιώτες στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με δεδηλωμένο στόχο να εκπαιδεύσει Ιρακινούς παραστρατιωτικούς προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Άγκυρα απέσυρε από εκεί μέρος των δυνάμεών της αυτή την εβδομάδα, μετακινώντας τις σε μια άλλη βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν, αλλά η Βαγδάτη επιμένει πως πρέπει να αποσυρθούν όλες εντελώς.
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στα Ηνωμένα Εθνη, Χαλίτ Τσεβίκ τόνισε ότι η ανάπτυξη των τουρκικών δυνάμεων έχει παρεξηγηθεί και πρόσθεσε πως οι επιπλέον δυνάμεις στάλθηκαν στη βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εκπαιδευτών έναντι των ολοένα αυξανόμενων απειλών.
Ο ίδιος είπε ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι έλαβε επαρκή μέτρα αποκλιμάκωσης της κατάστασης και θεωρεί ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί εκ νέου στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
«Εξαρχής, προσπαθήσαμε θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα διαμέσου διμερών επαφών. Διότι το να μεταφέρεται αυτό το θέμα σε διάφορους διεθνείς θεσμούς δεν θα υπηρετούσε κανέναν άλλο σκοπό πέρα από την υπονόμευση της αλληλεγγύης της διεθνούς κοινότητας [στον αγώνα] εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Τσεβίκ στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ίδιος επέμεινε ότι η Τουρκία ουδέποτε επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει ποτέ να παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Ιράκ.