ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Βιοπλαστικό από ορό γάλακτος!

Παράγουμε εκατοντάδες εκατομμύρια τόνους πλαστικού κάθε χρόνο.

Θα μπορούσαμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και να βοηθήσουμε το περιβάλλον αντικαθιστώντας ορισμένα πλαστικά με νέα πιο οικολογικά υλικά με παρόμοια χαρακτηριστικά;

Ο ορός γάλακτος που προέρχεται από την παραγωγή τυριού και άλλων γεωργικών αποβλήτων μπορεί να είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη του νέου βιοδιασπώμενου πλαστικού.

Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου έρευνας.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλαστικοποιημένο χαρτόνι – όπως για παράδειγμα σε κιβώτια, τούβλα ή φακελάκια των τροφίμων.

Η Mαρία Μπεατρίς Κολτέλι ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Πίζας μας εξηγεί:«Οι κόκκοι χρησιμοποιούνται για την απόκτηση αυτής της ταινίας η οποία εισάγεται σε αυτό το τμήμα του υλικού πολλαπλών στρωμάτων που περιλαμβάνει επίσης χαρτόνι και αλουμίνιο».

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος σε βιομηχανική κλίμακα;

Αυτό το εργοστάσιο στο Mimizan της Γαλλίας παράγει μεμβράνες με βάση το χαρτί συνδυάζοντας διαφορετικά υλικά.

Κάθε στρώμα παίζει το ρόλο του στην προστασία των περιεχομένων της συσκευασίας.

Πλαστικά που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα των ιδιοτήτων φραγμού – όπως το πολυαιθυλένιο – κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια. Αυτή η εταιρεία ενδιαφέρεται για ευκαιρίες στην καινοτομία.

Η Ανν Κάσκε,μηχανικός του εργοστασίου, εξηγεί:

«Αυτό το νέο υλικό είναι κατασκευασμένο από απόβλητα, πρωτεΐνες που είναι υποπροϊόντα της γεωργίας.

Είναι βιώσιμο και ανακυκλώνεται πλήρως , σε αντίθεση με τους ορυκτούς πόρους.Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύω ότι μπορεί να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την πλαστική μεμβράνη στο μέλλον».

Με περισσότερη έρευνα και ανάπτυξη, το νέο βιοπλαστικό μπορεί να βελτιωθεί. Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει λεπτότερο, πιο εύκολο για βιομηχανική χρήση, με τις ίδιες ιδιότητες φραγμού και μηχανική αντοχή.

Η Ελοντί Μπουνικούρτ ,επικεφαλής της ομάδας Οικολογικών υλικών IRIS και συντονίστρια του προγράμματος BIO-BOARD τονίζει: «Υπάρχουν κάποιες ιδιότητες που είναι ακόμη στη διαδικασία της βελτίωσης.

Για παράδειγμα ,από άποψη βιομηχανικής επεξεργασίας, πρέπει να συνεχίσουμε τη αύξηση της ταχύτητας παραγωγής και τη βελτίωση της μετατρεψιμότητας των υλικών για να χρησιμοποιηθούν σε μηχανήματα».

Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα του νέου βιοπλαστικού είναι ότι απλοποιεί την ανακύκλωση. Ξεχωριστά υλικά στο πλαστικοποιημένο χαρτόνι απομονώνονται ευκολότερα από ό, τι στα κανονικά πλαστικά και μπορούν να ανακτηθούν πιο αποτελεσματικά, όπως αποδεικνύεται στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου στην Λούκα της Ιταλίας.

Ο Μάρκο Μπουτσινιάνι ,επικεφαλής του εργαστηρίου ποιοτικού ελέγχου εξηγεί: «Έχουμε δοκιμάσει πόσο απλό είναι να διαχωριστούν τα επίπεδα.

Είναι σημαντικό να ανακτήσουμε το πολυαιθυλένιο, το αλουμίνιο και τις περισσότερες από τις ίνες, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες για την παραγωγή ανακυκλωμένου χαρτονιού».

Οι καλές μηχανικές ιδιότητες, η οικολογική προέλευσή του και η εκπληκτική δυνατότητα ανακύκλωσή του μπορούν να κάνουν το νέο βιοπλαστικό να κερδίσει μια θέση στην καθημερινή μας ζωή.

ΠΗΓΗ: euronews.com

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact