Έγινε διάσημη από την ταινία «Πριγκίπισσα Σίσσυ»
«Προσπάθησαν να ξυπνήσουν από τον λήθαργο την πριγκίπισσα Σίσσυ», έγραψαν οι γαλλικές εφημερίδες. Όχι φυσικά τη σύζυγο του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ η οποία δολοφονήθηκε από έναν ιταλό αναρχικό, αλλά την ηθοποιό Ρόμι Σνάιντερ που ενσάρκωσε την πριγκίπισσα στην ομώνυμη θρυλική πλέον ταινία του 20ου αιώνα.
Στην πραγματικότητα άγνωστοι προσπάθησαν να βεβηλώσουν τον τάφο της Ρόμι Σνάιντερ, της αυστριακής ηθοποιού γαλλικής υπηκοότητας, η οποία τη δεκαετία του 1950 υποδύθηκε στη μεγάλη οθόνη την «καταραμένη» πριγκίπισσα της Αυστρίας Σίσσυ.
Η Ρόμι Σνάιντερ, η οποία εικάζεται ότι αυτοκτόνησε το 1982 σε ηλικία 43 χρόνων, ενταφιάσθηκε στο μικρό νεκροταφείο του Boissy sans Avoir, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, όπως γράφει το Madame Figaro και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι φύλακες του κοιμητηρίου βρήκαν την πλάκα του τάφου να κείτεται μερικά μέτρα παραπέρα. Οι δράστες δεν άνοιξαν όμως το φέρετρο, ούτε πειράχθηκαν τα λείψανα της ηθοποιού, ενώ άγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της πράξης αυτής.
Η Ρόμι Σνάιντερ γεννήθηκε το 1938 στη Βιένη και έγινε διάσημη όντας έφηβη, όταν το 1955 ερμήνευσε για τη μεγάλη οθόνη την «Πριγκίπισσα Σίσσυ». Η επιτυχία της ταινίας ήταν τέτοια που χρειάσθηκε να γυριστούν άλλες δύο συνέχειες το 1956 και το 1958 με αποτέλεσμα να ταυτιστεί με τον χαρακτήρα αυτό για το υπόλοιπο της ζωής της.
Η ηθοποιός θα ενσαρκώσει ξανά τον ίδιο χαρακτήρα το 1972 στο αριστούργημα του Λουκίνο Βισκόντι «Το Λυκόφως των Θεών» («Ludwig», ο πρωτότυπος τίτλος), τελευταίο μέρος της γερμανικής τριλογίας του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη. Η Σνάιντερ παρότι είχε ταυτιστεί για το πλατύ κοινό με τον ρόλο της πριγκίπισσας Σίσσυ, στη συνέχεια έπαιξε διαφορετικούς ρόλους υπό την καθοδήγηση μεγάλων σκηνοθετών όπως οι Ρενέ Κλεμάν, Όρσον Ουέλες, ‘Οτο Πρέμινγκερ, Τζότζεφ Λόζι, Ζιλ Ντασέν, Γούντι Άλεν στο πλευρό σπουδαίων ηθοποιών όπως οι Ιβ Μοντάν, Μάρλον Μπράντο, Ζαν Μορό, Άντονι Πέρκινς, Πίτερ Σέλερς αλλά και μαζί με την «δική μας» Μελίνα Μερκούρη στη κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου της Μαργκερίτ Ντυράς: «10.30, καλοκαίρι βράδυ».
Σταθμός στη ζωή της υπήρξε η γνωριμία της με τον γάλλο ηθοποιό Αλέν Ντελόν με τον οποίο είχε μία μακρόχρονη θυελλώδη σχέση, ενώ έπαιξαν μαζί το 1969 στην ταινία «Πισίνα». Το γεγονός που σφράγισε οριστικά και αμετάκλητα τη ζωή της μέχρι τον θάνατό της, ήταν ο τραγικός θάνατος του 13χρονου γιου της Ντάβιντ τον Ιούνιο του 1981, ο οποίος παίζοντας στον κήπο του σπιτιού τους καρφώθηκε στα κάγκελα βρίσκοντας ακαριαίο θάνατο.
Ένα χρόνο μετά, στις 29 Μαΐου 1982, η Σνάιντερ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Δίπλα της υπήρχε μεγάλη ποσότητα χαπιών και αλκοόλ. Τα μέσα ενημέρωσης της εποχής έκαναν λόγο για αυτοκτονία, ενώ πολλοί ισχυρίζονταν ότι υπέστη καρδιακή προσβολή. Μέχρι σήμερα δεν έχουν διευκρινισθεί οι συνθήκες του θανάτου της.