Ένα νέο πολύ σημαντικό εύρημα έφεραν στο “φως” οι αρχαιολόγοι στις Αιγές συγκεκριμένα στον τάφο ΙΙ. Πρόκειται για τη μάσκα που φορούσε ο βασιλιάς των Μακεδόνων ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων.
Ίχνη χουντίτη και πορφύρας στα 350 οστά και θραύσματα οστών στις δύο χρυσές λάρνακες, επιβεβαιώνουν τη θεωρία ότι ο νεκρός έφερε στο πρόσωπο μια επιμελημένη κατασκευή, την οποία φορούσε εν ζωή και ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της προσφοράς του, την έβαλαν στο πρόσωπό του πριν από την καύση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Έθνος” το νέο εύρημα, μαζί με άλλα στοιχεία από τετραετή έρευνα στο υλικό του τάφου, θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τη Διεπιστημονική Ομάδα της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Βεργίνας.
Ενδιαφέρον έχει η δήλωση του Διευθυντή Ερευνών και Υπεύθυνου του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος εντόπισε τον χουντίτη και την πορφύρα και εκτιμά ότι επρόκειτο για μάσκα. «Ήταν μια πολύπλοκη κατασκευή, πολυστρωματική με ύφασμα που εντοπίζεται για πρώτη φορά στη Μακεδονία. Ήταν προσεγμένη με 6-7 στρώματα υλικών, χουντίτη και πορφύρας, και τη φορούσε ο Φίλιππος σε θρησκευτικές τελετές, πιθανόν ως αρχιερέας των ορφικών μυστηρίων. Ήταν ένα προσωπικό και ιερό αντικείμενο που συνόδευε τον νεκρό και αποτεφρώθηκε μαζί του», είπε στο «Έθνος», ο κ. Μανιάτης.
Η μέχρι τώρα έρευνα του υλικού αποδυναμώνει τη θεωρία ότι επρόκειτο για ένα κομμάτι ύφασμα που τύλιγε τα οστά πριν από την καύση και ενισχύει αυτή της μάσκας, ερωτηματικά ωστόσο παραμένουν για την προέλευση του χουντίτη, καθώς είναι ένα υλικό εξαιρετικά δυσεύρετο. Για τον λόγο αυτό ο κ. Μανιάτης συνεχίζει την έρευνά του με τη μελέτη και άλλων ταφών σημαινόντων προσώπων της Μακεδονίας.
Ανάλογη έρευνα κάνει και ο αρχαιολόγος Δημοσθένης Κεχαγιάς, ο οποίος μελετά αποτυπώματα υφάσματος που βρέθηκαν στο οστεολογικό υλικό. Όπως μας είπε ο κ. Κεχαγιάς, η προκαταρκτική μελέτη του αφορά υπολείμματα από πορφυρό ύφασμα με το οποίο τύλιξαν τα οστά των νεκρών, μια πανάρχαια πρακτική, σπάνια όμως στη Μακεδονία.
Στην ίδια εκδήλωση ο ανθρωπολόγος Θεόδωρος Αντίκας θα παρουσιάσει τα νέα ευρήματα στους σκελετούς του τάφου, από τα οποία προκύπτει ξεκάθαρα πλέον ότι ο νεκρός είναι ο Φίλιππος Β΄ και η νεκρή, η κόρη του Σκύθη βασιλιά Αθέα.
Μιλώντας στο «Έθνος», ο κ. Αντίκας είπε ότι οι ανθρωπολογικές αναλύσεις των οστών έδειξαν πως ο άντρας υπέφερε από χρόνια ιγμορίτιδα, ίσως λόγω του σοβαρού προβλήματος όρασης που αντιμετώπιζε, έφερε εκφυλιστικές αλλοιώσεις και δείκτες που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν ηλικίας 41-49 ετών και είχε ιππική δραστηριότητα. Επιπλέον είχε τραύμα στο αριστερό χέρι, κάτι που αναφέρει και ο Δημοσθένης στο «Περί Στεφάνου Λόγος».