«Ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε και άλλα θέματα» απάντησε σε ερώτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα
Ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, το μεσημέρι της Δευτέρας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου οι δύο άνδρες ενημερώθηκαν, επίσης, από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για το άτυπο Ecofin του πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο. Επιπλεόν στη σύσκεψη συζητήθηκαν και θέματα εξωτερικής πολιτικής εν όψει της Συνόδου ΟΗΕ και την αυριανής συνδιάσκεψης στη Μαδρίτη για τη Λιβύη.
Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι υπάρχει κόπωση στον ελληνικό λαό και ότι όλοι αδημονούν για να δουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Παρατήρησε πως στη χώρα υπάρχει εθνικός διχασμός, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση έχει επιλέξει το δρόμο της δημαγωγίας και της παροχολογίας. «Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων διαπραγματεύσεων και χειρισμών», είπε. Συμπλήρωσε πως είναι δίκαιο να υπάρξει εθνική ενότητα και συστράτευση και έκανε λόγο για εθνική διαπραγμάτευση.
Επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι επιλέγει τα εύκολα ψέματα γεγονός που μπορεί να μας αποπροσανατολίσει, όπως είπε, στρατηγικά ως έθνος.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κούραση και στις κοινοβουλευτικές ομάδες, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως οι βουλευτές έχουν την δημοκρατική υποχρέωση να επικοινωνούν με τον λαό. Ανέφερε πως είναι εύκολο για την κυβέρνηση να υιοθετήσει όλα τα αιτήματα, όμως το θέμα είναι τι είναι εφικτό. Μάλιστα, συμπλήρωσε, πως η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο κράτος και από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.
Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι στον πολιτικό και τεχνοκρατικό διάλογο με τους εταίρους της χώρας, οι συνομιλητές της ελληνικής κυβέρνησης μπορούν να πειστούν, διότι «έχουμε να παρουσιάσουμε σημαντικά, οφθαλμοφανή δημοσιονομικά και τεράστια διαρθρωτικά αποτελέσματα».
Τέλος για το θέμα του εκλογικού νόμου ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως η αλλαγή του βρίσκεται στην προγραμματική συμφωνία, ότι χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Πρόσθεσε ότι οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από όσα προβλέπει το Σύνταγμα και αναφέρθηκε στην εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι χρειάζεται συναίνεση και κατέληξε: «ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό και έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε και άλλα θέματα όταν έρθει η ώρα».
Πηγή