ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Δε δέχομαι να μου τη βγαίνουν από αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου


Σφοδρή επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου – Μορφή βεντέτας παίρνει η κόντρα του κ. Βενιζέλου με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς ο τελευταίος συνέχισε την κριτική του για τη λειτουργία του κόμματος

Να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό πεδίο εν όψει προεδρικής εκλογής, η οποία μπορεί αν οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, επιδίωξε εχθές Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρώτη συνάντηση στελεχών του κόμματος για την προετοιμασία του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο κ. Βενιζέλος εκφράστηκε με σκληρά λόγια κατά όσων αμφισβητούν τις πολιτικές τακτικές του. Εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και θύμισε τόσο τα γεγονότα της εκδήλωσης της 1ης Σεπτεμβρίου, όσο και της εσωκομματική διαμάχη του 2007. Απέναντι στον κ. Βενιζέλο βρέθηκε ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συνέχισε την επίθεση που ξεκίνησε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του επιχειρήσε να οριοθετήσει το ρόλο του, ο οποίος, όπως άφησε να διαφανεί, δεν μπορεί να είναι άλλος από την επικράτησή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσει να επιχειρήσει απερίσπαστος τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης με νέες συνεργασίες.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος το ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο ρόλος του δεν έχει απόλαυση και αναρωτήθηκε: “Τι απόλαυση; Των συκοφαντιών; Της λοιδορίας; Των φτυσιμάτων;”

Θυμίζοντας τις εσωκομματικές επικρίσεις σημείωσε ότι αυτές είναι χειρότερες από τις αντίστοιχες που έχουν προέλθει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη Χρυσή Αυγή. “Ό,τι και να’ χει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να’ χει πει ο εσμός των ψεκασμένων, ό,τι και να έχει πει η Χρυσή Αυγή, όλα αυτά είναι ένα μικρό ποσοστό των όσων έχουν ειπωθεί εναντίον μου το 2007 στην εσωκομματική διαδικασία του ΠΑΣΟΚ. Ποτέ δεν έχω ακούσει τέτοια πράγματα. Τέτοιες αμφισβητήσεις, τέτοιες χυδαιότητες. Αλλά όλα αυτά τα έχουμε συγχωρήσει”.

Αναφερόμενος στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η οποία ξεκίνησε με την εκδήλωση του Ιδρύματος “Ανδρέας Παπανδρέου” όπου αποδοκιμάστηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι εκείνες τις ημέρες άνοιξε η “νοσηρή βεντάλια”:
“Την εβδομάδα που πέρασε, από 1ης έως 3ης Σεπτεμβρίου, ή καλύτερα από 1ης έως 7ης Σεπτεμβρίου, που ήταν η εκδήλωση στη ΔΕΘ, άνοιξε όλη η βεντάλια του ΠΑΣΟΚ. Η νοσηρή βεντάλια. Και τη γυρίσαμε. Και δείξαμε το φάσμα του αξιόπιστου, θεσμικού, στρατηγικού ΠΑΣΟΚ. Και μας άκουσε ο κόσμος”.

Και σε αυτό το σημείο σχολίασε: “Αλλά τα φαντάσματα είναι παρόντα, οι καλικάντζαροι της παράταξης χαίρονται και στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι”. Υποδεικνύοντας τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου στις ευρωκλογές, είπε, χωρίς να τον κατονομάσει: “Δεν ήθελαν να σταθούμε τον Ιούνιο του 2012, περίμεναν καταστροφή. Δεν ήθελαν να σταθούμε στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και λοιδόρησαν, ευτέλισαν, ταπείνωσαν, προσέβαλαν την Ελιά και τους εταίρους μας. Και ζητώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ θεσμικά, συγνώμη από τους υποψηφίους μας των ευρωεκλογών τους λαμπρούς και από τους εταίρους μας που στάθηκαν με σθένος και ήθος δίπλα στο ΠΑΣΟΚ. Έγιναν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, μέχρι τελευταία στιγμή ότι είναι  ένα εκλογικό σχήμα θα δούμε λέει ίσως, αν.. Περιμέναμε δήλωση στήριξης της παράταξης μέχρι και μετά το τέλος της ψηφοφορίας και αυτή έγινε λειψή με υπαινιγμούς, διφορούμενη, αμφίσημη. Αλλά έλαβαν απάντηση. Και κάποιοι είχαν τρελαθεί με το δίλημμα, «μα το δίλημμα που βάζει ο Βενιζέλος δεν είναι σωστό». Ο κόσμος το βρήκε πάρα πολύ σωστό. Και το δίλημμα αυτό θα ξανατεθεί στις εκλογές”.

Με σκληρό τρόπο απάντησε ο κ. Βενιζέλος σε όσους τον κατηγορούν για σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία. “Φωτογραφίζοντας” του πολιτικούς φίλους του Γιώργου Παπανδρέου είπε ότι πρόκειτα για “παλικαράκια του μνημονίου” που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στη σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία. Στη σχετική αποστροφή του σημείωσε τα εξής:

“Αλλά δε δέχομαι για λόγους αισθητικής, για λόγους ηθικής και εντιμότητας, εξ αριστερών κριτική για τη σύμπραξή μας σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με τη Νέα Δημοκρατία, απ’ αυτούς που μας οδήγησαν στη σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία! Δεν το δέχομαι αυτό. Το βρίσκω εξωφρενικό. Δε δέχομαι να μου τη βγαίνουν από αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου. Δεν το δέχομαι αυτό!”, κατέληξε.

Η κόντρα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Μορφή βεντέτας φαίνεται να παίρνει η αντιπαράθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αφού ο υπουργός Μεταφορών επανήλθε στην κριτική του για την λειτουργία του κόμματος.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν πήρε το λόγο άφησε αιχμές για την εκτίμηση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι μπορούν να βρεθούν ακόμα και 190 βουλευτές να στηρίξουν την πρόταση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπογράμμισε πως «οι ανοησίες που ακούω εγώ είναι ότι κάποιοι από τη ΝΔ δηλώνουν ότι έχουν 180» και ότι «κάποιος από τον δικό μας χώρο δήλωσε ότι έχει 190 βουλευτές».

Επιπλέον ο υπουργός Μεταφορών διερωτήθη: «πού είναι η δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ;» και παρατήρησε πως είναι η πρώτη φορά που δεν συγκαλούνται όργανα, δεν γίνεται συζήτηση, δεν λαμβάνονται αποφάσεις. Εξέφρασε τη διαφωνία του για τη Δημοκρατική Παράταξη και στάθηκε στην ανάγκη να ισχυροποιηθεί το ΠΑΣΟΚ. Πρότεινε, δε, την διεξαγωγή ενός έκτακτου συνεδρίου και ανέφερε: «Δεν είμαστε ουρά κανενός, δεν είμαστε τσόντα, δεν είμαστε παρακολούθημα».

Ο κ. Βενιζέλος στη δευτερολογία του απάντησε στον κ. Χρυσοχοΐδη για τα περί δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. “Πότε το ανακαλύψατε αυτό; Ποια στιγμή; Σε ποια φάση; Και τι σημαίνει «δημοκρατική λειτουργία»; Η ρήτρα  του παραβάν: Να ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ. Είναι η ύψιστη δημοκρατική λειτουργία. Να μην επενδύεις στην ήττα. Και να μην εξαγγέλλεις τη νίκη του αντιπάλου, την οποία εκλαμβάνεις ως δεδομένη δημοσκοπικά”.

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος σχολίασε την πρόταση του κ. Χρυσοχοΐδη να επιχειρηθεί συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με την δέσμευση ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές έως το τέλος του 2015. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη διαφωνία του λέγοντας “ότι δηλαδή “θα σου παραδώσουμε την εξουσία, το Δεκέμβριο του 2015, κάνε μας τη χάρη να κυβερνήσουμε εμείς ένα χρόνο, να καθαρίσουμε την υπόθεση, τον κόπρο του Αυγείου και να πάρεις την υπόθεση καθαρή”. Ε, όχι, αυτό δε συνιστά θέση του ΠΑΣΟΚ, ούτε η διατύπωση παρομοίων προτάσεων αποτελεί προϊόν μιας δημοκρατικής συλλογικής διαδικασίας”.

Επίσης στον κ. Χρυσοχοΐδη απάντησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος άφησε, παράλληλα, αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνοντας ότι όποιος θέλει να μάθει για τη λειτουργία του κόμματος να ρωτήσει τον Γραμματέα της ΚΠΕ. Στο ίδιο πνεύμα βρέθηκε και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδειξε την έντονη ενόχλησή του, όταν στο βήμα ανέβηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος. Ο τελευταίος αναφερόμενος στον υπουργό Μεταφορών είπε ότι ήταν αυτός που είχε δηλώσει πως δεν διάβασε το μνημόνιο και ότι, επίσης, είχε πει πως ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος από τη θέση του έκανε λόγο για δικηγόρους του προέδρου. Με την αναφορά αυτή του υπουργού Μεταφορών έδειξε να ενοχλείται ο Γιώργος Λιάνης ο οποίος αναρωτήθηκε για το ποιος δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Μεταφορών να υποτιμά τον κόσμο που ήρθε και από μακριά.

«Ο φίλος μου ο Λεωνίδας μου έκανε προσωπική αναφορά», απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

“Καρφιά” Παπανδρέου για την κυβέρνηση

“Ο Γιώργος Παπανδρέου, ό,τι έχει να πει το λέει ο ίδιος, δημοσίως και με παρρησία. Ως εκ τούτου, ούτε ανάγκη καταφυγής στον χώρο της φαντασίας υπάρχει, ούτε πολύ περισσότερο οποιασδήποτε κίνησης που θα τον ανάγκαζε να δώσει απαντήσεις. Όλα στην ώρα τους”. Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει ο συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Γιώργος Ελενόπουλος, τις αναφορές για την πιθανή για τη στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ελενόπουλος σε σχόλιό του εχθές αργά το βράδυ εξήγησε για μια ακόμη φορά τη φράση “λευφτά υπάρχουν” και εμφανίστηκε επικριτικός τόσο σε σχέση με την κυβέρνηση (στην οποία συμμετέχει και του ΠΑΣΟΚ), όσο και σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το πλήρες σχόλιο του κ. Ελενόπουλου είναι το εξής:

Ο Πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να απαντήσει στην πλειοδοσία υποσχέσεων του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καταφεύγει σε ισχυρισμούς που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Όπως έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα και άλλοι κατά το παρελθόν, προβάλλοντας παρόμοιους ισχυρισμούς, αλλά για τους δικούς τους λόγους.

Και τούτο, γιατί:

Πρώτον, το προεκλογικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ήταν το πιο μετριοπαθές πρόγραμμα κόμματος εξουσίας – σε ότι αφορά στις πολιτικές παροχών – στην ιστορία της Μεταπολίτευσης. Ήταν όμως ριζοσπαστικό, διότι έθετε επί τάπητος και αντιμετώπιζε ουσιαστικά και ριζικά τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού κράτους και του πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

Για αυτό, αγκαλιάστηκε από υγιείς παραγωγικές δυνάμεις και φορείς, ενώ στηρίχτηκε ως η μόνη λύση για τη χώρα από όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – για όσους το έχουν ξεχάσει.

Δεύτερον, το προεκλογικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009 ουδεμία απολύτως σχέση έχει με τα Ζάππεια 1, 2 και 3, τα ισοδύναμα μέτρα των 18 δις ευρώ, αλλά και τα όσα εξίσου ανεύθυνα εξαγγέλλει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σήμερα.

Όποιος ψάχνει για λαϊκισμό, μπορεί να βρει πολύ ικανοποιητικές δόσεις σε όσα εξήγγειλαν οι κύριοι Σαμαράς και Τσίπρας ως αρχηγοί αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τελευταία χρόνια.

Τρίτον, επίσης για όσους το έχουν ξεχάσει, δίνουμε σε πλήρη ανάπτυξη την τότε πρόταση και το ακριβές νόημα του «λεφτά υπάρχουν»: «Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των «ημέτερων» και των ισχυρών στη χώρα μας».

Είναι ακριβώς αυτά τα συμφέροντα που δείχνει να υπηρετεί όλο και περισσότερο η σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαία η πρωτοφανής της ασυλία. Ούτε, αντιθέτως, ο πόλεμος που δέχτηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Και είναι ακριβώς αυτό που δεν κάνει η σημερινή κυβέρνηση: σχέδιο για νέο παραγωγικό πρότυπο. Καμία κουβέντα από κανέναν, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση, για το πώς θα δημιουργήσουμε, υγιώς, νέο πλούτο.

Τέταρτον, αν θέλει η σημερινή κυβέρνηση να ξαναθυμηθεί «τι μας έφερε σε αυτή την κατάσταση», είναι πολύ απλό:

Ας ξαναδιαβάσουν τον προϋπολογισμό του 2013. Και για να το κάνουμε πιο λιανά, αναφερόμαστε στην αποδοχή από το σύνολο της ΝΔ, ότι το έλλειμμα του 2009 δεν ήταν το 6%, όπως επισήμως ενημέρωνε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ την ΕΕ, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις εκλογές, αλλά ήταν 36 δις Ευρώ, ή 15,6%.

Αποτέλεσμα; Διπλασιασμός του χρέους της χώρας μέσα σε λιγότερο από 5 χρόνια.

Αυτά τα δεδομένα διαμόρφωσαν το πλαίσιο της ακολουθούμενης πολιτικής, την οποία το σύνολο των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ψήφισε κατά την ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013, συμπεριλαμβανομένου του κ. Καραμανλή.

Ο προϋπολογισμός έφερε την υπογραφή του κ. Πρωθυπουργού.

Ας μην κρύβονται, λοιπόν, πίσω από κατασκευασμένα συνθήματα και ας σεβαστούν την ίδια τους την υπογραφή.

Τα μνημόνια δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης εάν ήταν διαφορετικά τα δεδομένα. Αλλά αυτά τα δεδομένα μας απέκλεισαν από τις αγορές και μας οδήγησαν στο να ζητηθεί βοήθεια από τους εταίρους.

Και τα δεδομένα αυτά, δεν τα διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε μια πραγματικότητα που είχε διαμορφώσει η Κυβέρνηση της ΝΔ επί 5 χρόνια.

Εκεί ας ψάξουν για τους εμπρηστές της ελληνικής οικονομίας. Μια κυβέρνηση των προσλήψεων από το παράθυρο, της παντελούς αδυναμίας ελέγχου της σπατάλης, των πελατειακών διευθετήσεων για μικρά ή μεγάλα συμφέροντα, κοκ.

Πέμπτον, το πιο ανησυχητικό είναι η απόλυτη σύμπνοια σημερινής κυβέρνησης και σημερινής αντιπολίτευσης στο να μη λένε λέξη για το τι πραγματικά μας οδήγησε στην κρίση – απόλυτη σιγή για το έγκλημα σε βάρος της χώρας μέχρι το 2009.

Δείχνουν, όλοι τους, να μην έχουν καταλάβει τίποτα ή να μην θέλουν να καταλάβουν τίποτα.

Αναδεικνύεται έτσι για ακόμη μία φορά η σημασία της πρόσφατης ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στα εγκαίνια της έκθεσης “Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή”. Δύο μόνο αποσπάσματα:

“…Δεν είναι τυχαίο, ότι οι συντηρητικοί αριστερά και δεξιά, θέτουν το κυβερνητικό τους δίλημμα, μιλώντας και οι δύο για την «Έξοδο από το Μνημόνιο» και τη «Μεταμνημονιακή Ελλάδα».
Διαγωνίζονται σε μια δήθεν φιλολαϊκή ρητορική.
Αρνούμαι να μπω στο δίλημμα αυτό.
Είναι οι δύο όψεις του ίδιου συντηρητικού νομίσματος.
Μιλούν για την μεταβατική περίοδο.
Δεν μιλούν για το που θα μεταβούμε.
Στην ουσία και οι μεν και οι δε, πράττουν ότι και με το δημοψήφισμα του 2011.
Θέτουν ένα ψευτοδίλημμα.
Κρύβονται από τα πραγματικά προβλήματα.
Γιατί;
Μήπως γιατί τους βολεύει το γνωστό πελατειακό παιχνίδι;
Αυτό της νομής της εξουσίας, αντί της αλλαγής;
Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε για τη «Μεταπελατειακή Ελλάδα».
Για την Ελλάδα των αξιών…

…Φαίνεται ότι είναι αρκετοί εκείνοι που θα ήθελαν να ξαναγυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες.
Θα έχετε ακούσει πολλούς να μιλάνε για επιστροφή στην «ομαλότητα» μετά από την περιπέτεια του Μνημονίου – και την ταυτίζουν με μια δήθεν «κανονικότητα».
Ναι, την επιστροφή στα κακώς κείμενα.
Επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, τα αισχρά μαγειρέματα, το ρουσφέτι, που είχε γονατίσει το δημόσιο. Την αδιαφάνεια στις προμήθειες.
Τα χατίρια σε συμφέροντα, τραπεζίτες και μίντια – την αιχμαλωσία της πολιτικής ζωής του τόπου.
Όλα όσα δημιούργησαν τη φούσκα του 2009, ένα έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και των παιδιών της.
Συντάσσομαι με εκείνους που λένε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια «κανονικότητα» στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε.
Η Ελλάδα, παρά τους αγώνες δύο δεκαετιών, για να μην πω δύο αιώνων, έχει ακόμη υστερήσεις και αγκυλώσεις μεγάλες.
Για αυτό χρειάζεται μια επανάσταση.
Την επανάσταση του αυτονόητου.
Τώρα είναι η ευκαιρία να γίνουμε μια σύγχρονη δημοκρατία, με θεσμούς και αξιοπιστία, που συνομιλεί ισότιμα με όλους γιατί είναι άξια σεβασμού από όλους”.

ΥΓ. Με την ευκαιρία και με αφορμή σημερινό δημοσίευμα σχετικό με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στην ίδια εφημερίδα που φιλοξενεί τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού, σημειώνεται τούτο:

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ό,τι έχει να πει το λέει ο ίδιος, δημοσίως και με παρρησία. Ως εκ τούτου, ούτε ανάγκη καταφυγής στον χώρο της φαντασίας υπάρχει, ούτε πολύ περισσότερο οποιασδήποτε κίνησης που θα τον ανάγκαζε να δώσει απαντήσεις.
Όλα στην ώρα τους.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact