ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Τα αυτιά μου είναι όπως τα έχετε αγαπήσει

Ο υπουργός Οικονομικών απαντά στα όσα διάβασε για τη συνάντηση με τον Μοσκοβισί

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα είναι ανακούφιση για το Σώμα, όπως είναι και για μένα, ότι, όπως θα έχετε προσέξει, δεν έχουν μεγαλώσει τα αυτιά μου τις τελευταίες τρεις ημέρες» δήλωσε δηκτικά ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, οποίος έλαβε τον λόγο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας για να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες του… τράβηξαν τα αυτιά.

«Διαβάζω ότι πήγα στις Βρυξέλλες και μου τράβηξαν τα αυτιά για τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν γίνει. Καμία συζήτηση δεν έγινε για τις ιδιωτικοποιήσεις. Διαβάζω ότι μας τράβηξαν τα αυτιά για τα προαπαιτούμενα και επειδή έχουμε καθυστερήσει, ότι μας έβαλαν καινούργια προαπαιτούμενα. Αλλά οι δημοσιογράφοι που το λένε αυτό δεν έχουν διαβάσει καν τις ανακοινώσεις της ΕΕ, ότι ήταν 113 προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του προγράμματος και 95 που προσπαθούμε να τα κάνουμε μέχρι τα Χριστούγεννα και δεν έχει αλλάξει τίποτε πάνω σε αυτό. Διαβάζω ότι μου τράβηξαν τα αυτιά και επειδή καταθέτουμε νομοσχέδια, χωρίς να τους έχουμε ενημερώσει. Πρέπει να σας πω ότι ούτε και γι’ αυτό έγινε οποιαδήποτε αναφορά στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση που είχα εγώ και ο Γιώργος Χουλιαράκης με τον Πιέρ Μοσκοβισί», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικά γι’ αυτό το νομοσχέδιο, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση το έχει δείξει στους θεσμούς, και «μπορεί να έχουν κάποιες αντιρρήσεις», αλλά η άποψη της κυβέρνησης είναι πως δεν υπάρχει καθόλου back tracking, και ότι είναι ένα δικαιωματικό νομοσχέδιο που διευρύνει τα δικαιώματα με έναν τρόπο που πρέπει να έχει βαθιά υποστήριξη.

«Πρέπει να σας πω ότι δεν έγινε καμία αναφορά με τον κ. Μοσκοβισί σε αυτό το νομοσχέδιο, ούτε και σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο που να έχουμε καταθέσει, και ότι μας ζητάνε, όπως διαβάζω, ότι πρέπει να το πάρουμε πίσω» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Αυτό σας λέω και άρα τα αυτιά μου είναι όπως τα έχετε συνηθίσει και όπως τα έχετε… αγαπήσει».

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε, δε, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι μέρος της στρατηγικής εξόδου από την κρίση και «δεν είναι ένα νομοσχέδιο, όπως γράφεται, πριν από τη ΔΕΘ για λόγους εντυπωσιασμού». «Αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται στον πυρήνα αυτού που οραματιζόμαστε για πώς βγαίνουμε από την κρίση. Είναι μέρος του ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ώστε όταν θα βγούμε από την κρίση, να βγούμε με αρχές, με αξίες και θεσμούς που δεν θα μας επιστρέφουν στο οικονομικό μοντέλο προ του 2009» τόνισε και επανέλαβε ότι λόγοι της κρίσης ήταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι ανισότητες.

Ειδικά για τα εργασιακά, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «στον καπιταλισμό που είχαμε πριν από το 2009 στην Ελλάδα, ευνοούνταν ο κακός επιχειρηματίας που μπορούσε να μην πληρώσει τους εργαζόμενους, να μην τους δηλώσει». «Με το μοντέλο εκείνο, εσείς δίνατε κίνητρα για το χειρότερο μοντέλο του καπιταλισμού» επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος και επισήμανε ότι την ίδια περίοδο που μειώθηκε το μερίδιο της εργασίας μειώθηκε και η παραγωγικότητα. «Το κάνατε σκόπιμα και ο εργοδότης είχε πάντα την εύκολη λύση, να διώξει εργαζόμενους, να μειώσει τους μισθούς. Δεν κάνατε θετικές ρυθμίσεις και πλαίσιο που να αναγκάζει τον εργοδότη να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, σε νέα προϊόντα, σε νέες αγορές. Για εμάς είναι μέρος της διαπραγμάτευσης και εξόδου από την κρίση ακριβώς αυτά τα μέτρα» είπε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να κοιτάζει το καινούργιο χωρίς επιστροφή στο μοντέλο του 2009.

«Για εμάς, όμως, δεν είναι όλα οικονομία, αν και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα και οι εργοδότες θα αναζητούν άλλους τρόπους να βγάλουν κέρδος και όχι με μείωση μισθών και άθλιες εργασιακές σχέσεις» ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ ότι επί εποχής Σημίτη, επί εποχής Σρέντερ, επί εποχής Μπλερ γκρεμίστηκαν οι πυλώνες των συνδικάτων, της αναδιανομής του εισοδήματος και του κοινωνικού κράτους.

«Εμείς λέμε ότι αν θέλεις να έχεις δημοκρατία δεν μπορεί στους εργασιακούς χώρους να υπάρχουν πύλες που λένε ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεχάσουν δικαιώματα και δημοκρατία διότι υπάρχει μόνο η βούληση του εργοδότη. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας. Εμείς αυτό το αναπτυξιακό μοντέλο που προωθούμε θα είναι ένα μοντέλο και αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact