Ο χειμώνας έχει κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του με τη θερμοκρασία να αγγίζει χαμηλότερα επίπεδα και… τα πρώτα κρυώματα να κάνουν δειλά την παρουσία τους και πάλι στη ζωή μας. Ημικρανία, δυσφορία και ρινική συμφόρηση δεν δημιουργούν και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια απολαυστικά ρομαντική εποχή του χρόνου.
Με τους παρακάτω τρόπους μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας και να αποφύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις με τις πρώτες βροχερές ημέρες της νέας σεζόν.
Διατροφή
Μια από τις πιο σημαντικές συνήθειες σας στην οποία θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να επενδύσετε καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι η σωστή διατροφή η οποία θωρακίζει τον οργανισμό μας κατά των εξωτερικών επιθέσεων. Σκεφτείτε το: τις περισσότερες φορές, αν δεν πρόκειται για κάποια παθολογική αιτία, ο λόγος που παίρνουμε βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής είναι για να συμπληρώσουμε στον οργανισμό μας αυτά που δεν έχει πάρει από τις διατροφικές μας επιλογές. Προσθέστε το τζίντζερ στην καθημερινότητά σας σε όποια μορφή σας ευχαριστεί περισσότερο: τσάι, συμπλήρωμα ή ως συστατικό στο φαγητό σας. Το τζίντζερ εξολοθρεύει τους οργανισμούς που βλάπτουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ αν τελικά έχετε ήδη νοσήσει, μπορεί να σας προσφέρει άμεση ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση. Μια ακόμη τροφή όσο τόσο ευχάριστη στην οσμή όσο το τζίντζερ, είναι το σκόρδο. Το σκόρδο αν και όχι από τις αγαπημένες μυρωδιές των περισσότερων, πρόκειται ουσιαστικά για μια υπερτροφή αφού ανάμεσα στις αμέτρητες δράσεις του για τον οργανισμό μας, ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει αντιβιοτική δράση καταπολεμώντας τους μικροοργανισμούς.
Βγείτε στο κρύο
Κι όμως, η σταδιακή και ελεγχόμενη έκθεσή σας στο κρύο μπορεί να αποτρέψει μελλοντικό κρύωμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στις χώρες που κάνει αρκετό κρύο όπως για παράδειγμα στη Δανία, οι παιδίατροι συνιστούν στις νέες μητέρες να κάνουν βόλτες με το καροτσάκι και το παιδάκι τους μόλις αυτό γίνει 40 ημερών, καθώς έτσι αναπτύσσουν ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Βέβαια, σε καμία περίπτωση οι γιατροί δεν συνιστούν να βγείτε απροστάτευτοι σε πολικές θερμοκρασίες ή ενόσω είστε ήδη άρρωστοι. Όμως η προληπτική έκθεση σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, κάνοντάς το να “εργαστεί” σκληρότερα. Φυσικά, υπάρχουν και πιο ήπιοι τρόποι να κάνετε αυτό το είδος ομοιπαθητικής, όπως για παράδειγμα να ολοκληρώσετε το πρωινό σας ντους με κρύο νερό.
Σωστός ύπνος
Ένας οκτάωρος ύπνος καθημερινά, μπορεί να σας εγγυηθεί ότι έχετε ήδη λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσετε. Αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διάρκεια του ύπνου ο οργανισμός μας αναδομείται σε όλα τα επίπεδα και επομένως και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε 8ωρο ύπνο στο απόλυτο σκοτάδι ώστε ο οργανισμός σας να ξεκουραστεί πραγματικά χωρίς να διακόπτεται ο ύπνος σας. Η καλύτερη ώρα ώστε να ξεκινήσετε να χαλαρώνετε και να βάζετε τον εαυτό σας στη διαδικασία να κοιμηθεί, είναι λίγο πριν τις 11 το βράδυ, όπου ο οργανισμός μας αρχίζει και παράγει μια ορμόνη η οποία διορθώνει και αποκαθιστά τις βλάβες της ημέρας.
Άσκηση και διαχείριση του άγχους
Το άγχος είναι από τους κύριους παράγοντες που βλάπτουν τη λειτουργία του οργανισμού μας και δημιουργεί αρνητικές επιπτώσεις, όπως ασθένειες, πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και διαταραχή του βιορυθμού μας. Ένα από τα πρώτα πράγματα που μας ρωτά ο γιατρός όταν εμφανίζουμε κάποια δυσλειτουργία στον οργανισμό μας είναι τα επίπεδα του άγχους της καθημερινότητά μας, μετά φυσικά από τυχόν βλαβερές καθημερινές συνήθειες. Μήπως όμως και το άγχος, δεν ανήκει σε μια από αυτές; Το άγχος, φέρνει τον οργανισμό μας σε μια κατάσταση μόνιμης επαγρύπνισης προκαλώντας τη δημιουργία τοξινών. Ένας από τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης του άγχους, είναι η εκτόνωσή του μέσω της γυμναστικής καθώς έτσι ο οργανισμός σας θωρακίζεται διπλά.
marieclaire.gr