Έχουμε και λέμε:
αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL (διάβαζε αθηρωμάτωση)μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL (αδυναμία απομάκρυνσης της περίσσιας κακής χοληστερόλης μέσω του ήπατος)
Τα τανς λιπαρά είναι φωτιά για το κυκλοφορικό αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι:
συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2 σχετίζονται με τους καρκίνους του προστάτη και του στήθους προκαλούν δυσλειτουργία στο συκώτι γιατί είναι δύσκολο να μεταβολισθούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους.
Τα κορεσμένα λιπαρά είναι άγγελοι μπροστά στα τελείως αφύσικα τρανς!
Γιατί τότε αυτή η Νέμεση χρησιμοποιείται τόσο μαζικά στη βιομηχανία τροφίμων;
Mα φυσικά για το μπαγιόκο! Είναι φθηνή πρώτη ύλη και αυξάνει τη διάρκεια ζωής των τροφίμων στο ράφι.
Σε πολλές χώρες – με πρωτοπόρο τη Δανία από το 2003 – έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της χρήσης των τράνς λιπαρών.
Εδώ περί άλλων τυρβάζουμε! Ούτε ξέρουμε καν τι είναι!
Καλά για το Υπουργείο Υγείας τι να πεί κανείς;
Ποιες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά;
Πάρα πολλές τυποποιημένες τροφές:
διάφορες μαργαρίνες μαγιονέζες και άλλα αρτύματα προτηγανισμένα προϊόντα από αυτά που ευδοκιμούν και στα φαστφουντάδικα αρτοποιήματα όπως:μπισκότα, κέικ,κρουασάν,κουλουράκια ,κριτσίνια, cookies,ντόνατς κλπ. διάφορα κατεψυγμένα,επεξεργασμένα προϊόντα όπως πίτσες ,πίτες,πιτάκια,βάφλες,fish sticks γλυκά πατατάκια,ποπ κορν και άλλα σνακ πολλά δημητριακά πρωινού,μπάρες κλπ.
Κάντε το συνήθεια να ελέγχετε τις ετικέτες όταν τρώτε βιομηχανοποιημένες,συσκευασμένες τροφές.
6. Oι τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων
Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί καταναλώνονται μαζικά.
Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τρώνε και ότι το φαινομενικά αθώο αυτό φαγητό είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για την πανευρωπαϊκή πρωτιά που έχουν στην πακυσαρκία τα στρουμπουλά ελληνόπουλα.
Για να δούμε τα γεγονότα:
1. Είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά .
2. Έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου.
3. Τα λάδια για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με ταγκισμένα παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών.
4. Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές. Μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες.
5. Η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Εξ ου και οι μερίδες “γίγας” των ταχυφαγείων
6. Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι.
7. Οι περισσότεροι τις συνοδεύουν με κέτσαπ ή άλλα παχυντικά αρτύματα.
8. Πρόκειται για μια πολύ εθιστική τροφή.
9. Τέλος έχουν έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που με την ταυτόχρονη παρουσία λίπους ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση του στν οργανισμό.
Αν θέλετε οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες προτιμήστε αυτές της μαμάς Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα