Ορισμένοι άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τριχόπτωσης κινδυνεύουν πιθανώς και από επιθετικής μορφής καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.
Ερευνητές από το Αμερικανικό Κέντρο για τον Καρκίνο (NCI) ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 39.000 άνδρες και διαπίστωσαν ότι κάποιοι από αυτούς αντιμετώπιζαν έως και κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη από την ηλικία των 45 ετών και μετά.
Πρόκειται για τους άνδρες που εμφανίζουν ανδρογενετική αλωπεκία, το συνηθέστερο τύπο τριχόπτωσης. Σε αυτόν τον τύπο τριχόπτωσης, τα μαλλιά αρχίζουν σταδιακά να «υποχωρούν» από μπροστά και παράλληλα οι τρίχες γίνονται πιο αδύναμες στη στεφάνη του κεφαλιού.
Η τριχόπτωση δε φάνηκε να συνδέεται γενικώς με τον αυξημένο κίνδυνο άλλων μορφών καρκίνου και παράλληλα η ανδρογενετική αλωπεκία δε φάνηκε να συνδέεται με το μη επιθετικό καρκίνο του προστάτη.
Η σχέση μεταξύ τριχόπτωσης και επιθετικού καρκίνου του προστάτη εξηγείται πιθανώς από τη λειτουργία των ανδρογόνων. Η τεστοστερόνη και ένα παράγωγο ανδρογόνο αυτής (διυδροτεστοστερόνη – DHT) συνδέονται άμεσα τόσο με την ανδρογενετική αλωπεκία όσο και με την εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη. Τα γονίδια παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, διευκρινίζουν οι ερευνητές, καθώς συγκεκριμένα τμήματα του γονιδιώματος φαίνεται να επηρεάζουν τις δύο παθήσεις.