Χρόνος Εκτέλεσης 50′
Χρόνος Αναμονής 4 ώρες
Χρόνος Ψησίματος 20′
Μερίδες 12
Βαθμός Δυσκολίας 4
Συστατικά
Για τη βάση brownie
200 γρ. κουβερτούρα
90 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
20 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
Για τη βουτυρόκρεμα λευκής σοκολάτας
160 γρ. λευκή κουβερτούρα
100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη ναμελάκα γάλακτος
10 γρ. ζελατίνη
300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
50 γρ. τζίντζερ
120 γρ. γάλα
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. γλυκόζη
300 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά
Για τη γκανάς
200 γρ. κουβερτούρα 55%
150 γρ. κρέμα γάλακτος
40 γρ. γλυκόζη
1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
50 γρ. μαλλί της γριάς, ροζ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη βάση- brownie
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Βάζουμε τα 150 γρ. κουβερτούρα και το βούτυρο σε ένα μεγάλο γυάλινο ή μεταλλικό μπολ το οποίο το τοποθετούμε πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Αφού λιώσει το βούτυρο και η σοκολάτα, αφαιρούμε το μπολ από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη ανακατεύοντας πολύ καλά. Μετά ρίχνουμε μέσα στο μπολ ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας και ρίχνουμε και τη βανίλια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο ενσωματώνοντάς τα καλά στο μείγμα με τη βοήθεια μίας σπάτουλας.
Τέλος, προσθέτουμε την υπόλοιπη σοκολάτα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε για πολύ λίγο το μείγμα. Καλό θα ήταν το μείγμα να είναι κρύο για να μην λιώσει η σοκολάτα.
Σε μία στρογγυλή φόρμα 20 εκ. βάζουμε λαδόκολλα καλύπτοντας τον πάτο και τα πλάγια.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο την λαδόκολλα. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
Με ένα κουπάτ 16 εκ. κόβουμε το brownie. Η βάση της τούρτας μας θα είναι πιο μικρή από την 20άρα φόρμα που χρησιμοποιήσαμε.
Για την βουτυρόκρεμα λευκής σοκολάτας
Λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί.
Παράλληλα, χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μείγμα.
Αφαιρούμε από τον κάδο του μίξερ και τη βάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής.
Απλώνουμε τη βουτυρόκρεμα πάνω από τη βάση.
Μεταφέρουμε τη βάση στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει η βουτυρόκρεμα.
Για τη ναμελάκα γάλακτος
Μουλιάζουμε τις ζελατίνες σε παγωμένο νερό. Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε το τζίντζερ σε ακανόνιστα κομμάτια και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με το γάλα, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Αφού βράσει το γάλα, το σουρώνουμε, το χύνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα.
Στραγγίζουμε καλά τις ζελατίνες με τα χέρια μας και τις προσθέτουμε στο μείγμα της σοκολάτας.
Τέλος, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ομογενοποιούμε τα υλικά με ένα ραβδομπλέντερ. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα και τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 3 ώρες.
Αφού περάσουν οι 3 ώρες, μεταφέρουμε την κρέμα στον κάδο του μίξερ και αφρατεύουμε για 1 λεπτό με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα. Μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής. Γεμίζουμε τα κενά από τη βάση και καλύπτουμε τη λευκή βουτυρόκρεμα.
Ισιώνουμε με ένα εργαλείο λείανσης την επιφάνεια της τούρτας και βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες να σφίξει εντελώς.
Για τη γκανάς
Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Παράλληλα, βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τη γλυκόζη, το αλάτι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε τη κρέμα στο μπολ με τα κομμάτια σοκολάτας. Αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα να πάρει θερμοκρασία η σοκολάτα και στη συνέχεια ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη και λεία γκανάς.
Βγάζουμε την παγωμένη τούρτα από την κατάψυξη και ξεφορμάρουμε. Μεταφέρουμε με προσοχή πάνω σε μία σχάρα, την οποία έχουμε τοποθετήσει πάνω σε ένα ταψί.
Περιχύνουμε τη γκανάς στο κέντρο της τούρτας και αφήνουμε να τη καλύψει εντελώς.
Χτυπάμε ελαφρά τη σχάρα στο ταψί να πέσει η περιττή γκανάς.
Μεταφέρουμε τη τούρτα στο ψυγείο να σφίξει η γκανάς εντελώς για 2 ώρες.
Μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε με ροζ μαλλί της γριάς.
akispetretzikis.com