Το φυσάνε και δεν κρυώνει στο υπουργείο Οικονομικών, αφού όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός για το νέο Φόρο Ακινήτων κινδυνεύει με ανατροπή. Κι αυτό γιατί πολύ απλά για τις αναγκαίες διορθώσεις, δεν αρκεί η έκδοση Υπουργικής Απόφασης ή εγκυκλίου, αλλά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, γεγονός που αναδεικνύει τις δομικές στρεβλώσεις του ΕΝΦΙΑ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι έως την Παρασκευή να έχουν εντοπιστεί τα πεδία όπου χρειάζεται παρέμβαση και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, προκειμένου να αμβλυνθούν οι δυσμενείς πρώτες εντυπώσεις στους ιδιοκτήτες. Με δεδομένο, όμως, ότι οι νέες διατάξεις θα απαιτήσουν χρόνο προκειμένου να μην επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα, εξετάζεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και βουλευτών της Ν.Δ. για μεταφορά της καταβολής της πρώτης δόσης, στο τέλος Σεπτεμβρίου. Όπως ξεκαθαρίζουν, πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τις όποιες παρεμβάσεις δεν μπορεί να θιγεί ο στόχος της είσπραξης 2,650 δισ ευρώ.
Το βασικό πρόβλημα προέκυψε, όπως όλα δείχνουν, από τον λανθασμένο υπολογισμό της αξίας οικοπέδων και του φόρου, σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς χρησιμοποιήθηκαν συντελεστές και τιμές ζώνης όμορων περιοχών αντί των τιμών που ορίστηκαν το 2013 για τον υπολογισμό του ΦΑΠ, οι οποίες ήταν πολύ πιο χαμηλές. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες για υπολογισμό ολόκληρου του φόρου σε ημιτελή κτίσματα, όπου κανονικά εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4.
Με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών, 27 βουλευτές της Ν.Δ. αναδεικνύουν, επίσης, το θέμα της τεράστιας διαφοράς αντικειμενικών- εμπορικών τιμών, αλλά και των ανεκμετάλλευτων κατοικιών, που πλέον δεν απαλλάσσονται από το Φόρο Ακινήτων. Πυρά δέχεται και η νέα Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, καθώς βουλευτές επισημαίνουν αφενός ότι η προειδοποίηση για τα λάθη των φορολογούμενων έπρεπε να έχει γίνει πριν από την εκκαθάριση του φόρου αφετέρου ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο έκδοση της Απόφασης για τρίτεκνους- πολύτεκνους και χαμηλά εισοδήματα, που απαλλάσσονται από το φόρο.