Τραγωδία εκτυλίσσεται στην Πάτρα με την κατάρρευση γέφυρας που είχε ως αποτέλεσμα έναν επιβεβαιωμένο νεκρό και τουλάχιστον 12 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με μαρτυρίες αναμένεται να αυξηθεί.
Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έχει στηθεί γιγάντια επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν δεκάδες πυροσβέστες, η 6η ΕΜΑΚ, ασθενοφόρα καθώς και μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας που προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας στους γύρω δρόμους. Παράλληλα και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι συνδράμουν στην επιχείρηση εντοπισμού για επιζώντες κάτω από τα ερείπια.
Ήδη με εντολή του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ σε εφημερία, εκτός του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» μπαίνει και το νοσοκομείο του Ρίου για τη μεταφορά τραυματιών.
Οι εικόνες που μεταδίδονται από το σημείο είναι συγκλονιστικές, καθώς στο σημείο βρίσκονται συγγενείς των ατόμων που βρίσκονταν κάτω από τη γέφυρα και ψάχνουν για τους δικούς τους ανθρώπους εναγωνίως, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν λόγο και για έλλειψη μέτρων ασφαλείας.
Γερανοφόρο όχημα μετέβη προκειμένου να απομακρύνει το κατασκευαστικό όχημα, το οποίο βρίσκεται στο επάνω τμήμα της γέφυρας, έτσι ώστε να συνεχιστούν οι προσπάθειες εντοπισμού εγκλωβισμένων.
Στο Mega μίλησε ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται ένας συντονισμός και με τα μηχανήματα, προκειμένου να προχωρήσει η επιχείρηση καθώς είναι «όγκοι και είναι πάλι θέματα ασφαλείας και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ πρέπει να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να δουλέψει η πυροσβεστική, να είναι ασφαλής ο χώρος».
Παράλληλα τόνισε ότι μετά την επιχείρηση στη γέφυρα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά ζητήματα για τις συνθήκες εργασίας στο σημείο: «Αυτή τη στιγμή, Κυριακή, με 40 βαθμούς σε τι συνθήκες δουλεύουν που δεν παίρνονται υπόψιν, εάν τηρήθηκαν όσα πρέπει να τηρηθούν, τι βάρη σηκώνουν και τι όχι και σε τι κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά.
Μαρτυρία Ρομά που βρισκόταν κάτω από τη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσής της και επέζησε, συγκλονίζει. «Βγάζαμε κάτι παλιοσίδερα και έπεσε η γέφυρα» λέει στην κάμερα, αναφέροντας ότι γλίτωσε «από θαύμα». Ο ίδιος αναφερόμενος στον αριθμό των νεκρών υποστηρίζει: «Έχω δύο τρία άτομα από κάτω. Είναι πεθαμένοι. Τους είδα».
Στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για αρκετούς εγκλωβισμένους, ενώ τρεις τραυματίες έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας. Ο νεκρός μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου.
Η γέφυρα είχε προβλήματα στατικότητας
Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα στη γέφυρα γίνονταν εργασίες από το 2021, ενώ η κατάρρευση του τμήματός της έγινε στο πλαίσιο ελεγχόμενης κατεδάφισης, όταν, άγνωστο πως, το μεγάλο κομμάτι αποκολλήθηκε και έπεσε στην άσφαλτο.
Οι δίδυμες γέφυρες παρουσίαζαν βλάβες και προβλήματα στατικής επάρκειας. Τα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν το 2021 για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής. Τα έργα είχαν συνολικό κόστος 6.517.287,49 ευρώ για την επισκευή δύο γεφυρών επί της Περιμετρικής (Β601 και Κ635). Οι γέφυρες, μήκους 167 μέτρων και 169 μέτρων αντίστοιχα σε κάθε κλάδο κυκλοφορίας, βρίσκονται στην αρχή της Παράκαμψης των Πατρών.
Από την ΕΛΑΣ ενημερώνουν πως η κυκλοφορία των οχημάτων στην Ευρεία Παράκαμψη της Πάτρας έχει διακοπεί στο ρεύμα προς Αθήνα, όπως επίσης και στην οδό Διοδώρου λόγω της πτώσης τμήματος της γέφυρας στην Περιμετρική.
Η τοπική ιστοσελίδα αναφέρει παράλληλα πως αναμένεται γερανοφόρο όχημα, προκειμένου να τραβήξει το κατασκευαστικό όχημα το οποίο βρίσκεται στο επάνω τμήμα της γέφυρας που έχει καταρρεύσει, έτσι ώστε να συνεχίσουν οι προσπάθειες εντοπισμού τυχόν εγκλωβισμένων.
Νικος Γιαπράκας: "Πως γίνονταν οι εργασίες Κυριακή μεσημερι και με ΚΑΥΣΩΝΑ;
👉Υπήρχε άδεια για τις εργασίες; Ποιος έδωσε την άδεια, την έχουμε χρυσοπληρώσει και είναι το γιοφύρι της Άρτας!"
ΣΚΟΤΩΣΑΝ τον κόσμο, υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτω από τη γέφυρα!#Πατρα pic.twitter.com/YX3ihkZLZk— Καθίκι (@KYTKYTKYTKYTKYT) July 23, 2023
Λέκκας: Η γέφυρα είχε προβλήματα εδώ και 15 χρόνια
Για την κατάρρευση της γέφυρας μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, επιβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη γέφυρα στην Πάτρα είχε σοβαρά προβλήματα στατικότητας.
«Η γέφυρα αυτή αντιμετώπιζε προβλήματα εδώ και 15 χρόνια. Υπήρχε διαδικασία κατεδάφισης της γέφυρας και κάπου εκεί στη διαδικασία κατεδάφισης έγινε και το θλιβερό δυστύχημα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Μιλώντας για την κατάσταση των γεφυρών στη χώρα τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες στον ΟΑΣΠ για να τεθούν οι προδιαγραφές αντισεισμικού ελέγχου των γεφυρών προκειμένου να είναι ασφαλείς.
«Μαζί με το τεχνικό επιμελητήριο γίνεται μια προσπάθεια να ελέγξουμε όλες τις γέφυρες», ανέφερε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη γέφυρα στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, στην περιοχή Χάρανδρο, ήταν μια ειδική περίπτωση.