Νόστιμη, τραγανή και ιδιαίτερη. Αν είσαι λάτρης της τραγανής βάσης τάρτας, των ξηρών καρπών και του μελιού αυτή η συνταγή είναι η απόλυτη ένωση όλων όσων αγαπάς σε ένα γλυκό.
Υλικά 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 1/4 φλιτζάνια γλυκόζη
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
1 κ.σ. ουίσκι
1 κ.γ. βανίλια
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
300 γρ. ψημένους ανάλατους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, μακαντέμια, αιγίνης, καρύδια, αμύγδαλα)
1/2 φλιτζ φυστίκια αράπικα καθαρισμένα
1 μερίδα ζύμη: 1,5 φλιτζ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι αλάτι
2/4 φλιτζανιού βούτυρο
1/4 με 1/3 φλιτζανιού παγωμένο νερό Για το γλάσο μελιού: 1/3 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
3 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. μέλι
1 φλιτζάνι ψημένους ανάλατους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, μακαντέμια, αιγίνης, καρύδια, αμύγδαλα) Εκτέλεση Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε τα αυγά, τη γλυκόζη, τη ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο, το ουίσκι, τη βανίλια και το αλάτι και ανακάτεψε καλά. Ρίξε τους ξηρούς καρπούς και τα αράπικα. Ετοίμασε τη ζύμη: Σε ένα μέτριο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι και το αλάτι. Ρίξε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και πάτα με ένα πιρούνι να ανακατευτούν τα υλικά.
Ρίξε 1 κουταλιά της σούπας νερό σε ένα σημείο του αλευριού και πάτα το με ένα πιρούνι. Βγάλε αυτό το βρεμένο κομμάτι στην άκρη του μπολ. Επανέλαβε τη διαδικασία και με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να υγρανθεί όλο. Μετά πλάσε το σε μια ζύμη με απαλές κινήσεις. Βάλε το ζυμάρι σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και πάτησέ το ελαφρά με το χέρι σου να απλωθεί. Άνοιξέ το με πλάστη σε κύκλο περίπου 30 εκατοστών με κινήσεις από το κέντρο προς τα έξω. Τύλιξε το φύλλο γύρω από τον πλάστη και μετέφερέ το στην ταρτιέρα σου. Κόψε τις άκρες που περισσεύουν Ρίξε το μίγμα των αυγών στη ζύμη. Ψήσε για 40 λεπτά. Ετοίμασε το γλάσο: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάλε τη ζάχαρη, το μέλι και το βούτυρο μέχρι να πάρουν βράση, ανακατεύοντας διαρκώς. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε να βράζει σιγανά χωρίς καπάκι για 2 λεπτά, ανακατεύοντας περιοδικά. Κατέβασε από τη φωτιά και ρίξε μέσα τους ξηρούς καρπούς.
Βγάλε την τάρτα από το φούρνο και προσεκτικά ρίξε από πάνω το γλάσο μελιού. Ψήσε άλλα 10 λεπτά ή περισσότερο μέχρι να κάνει φουσκάλες το γλάσο.
Άφησε να κρυώσει, σκέπασέ το και βάλτο στο ψυγείο περίπου 1 με 2 ώρες. tlife.gr