Την πρώτη αντίδραση είχαμε από την Τουρκία μετά το επεισόδιο στη Ρω: Ο τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, απηύθυνε τελεσίγραφο προς Αθήνα και Λευκωσία λέγοντας πως η «Η Τουρκία δεν θα ανεχτεί τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.
Λίγες ώρες μάλιστα μετά το σοβαρό επεισόδιο πάνω από το νησί της Ρω, όπου πέταξε τουρκικό ελικόπτερο προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής φρουράς με τροχιοδεικτικές βολές, ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ πήρε απόψε την σκυτάλη των εμπρηστικών δηλώσεων Μπαχτσελί.
Ο Ακάρ, αφού πραγματοποίησε επιθεωρήσεις στο ναύσταθμο του Γκιολτζούκ και σε στρατόπεδα της περιοχής της Καλλίπολης μίλησε για πολλά θέματα ανάμεσα τους το Αιγαίο και η Κύπρος.
Ταυτόχρονα τουρκικά αεροσκάφη VIP πετούν προς την Κωνσταντινούπολη για μια υψηλόβαθμη συνάντηση… Μένει να δούμε τι ακριβώς αφορά…
Το επεισόδιο στη Ρω ήταν ξεκάθαρο μια νυχτερινή δοκιμασία ετοιμότητας και αποφασιστικότητας. Ακολουθεί θερμό επεισόδιο.
Οι Τούρκοι δεν έχουν άλλη επιλογή προκειμένου να μην δεχτούν τετελεσμένα – όπως το αναφέρει ο Χ.Ακάρ- σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο.
Ετσι όπως αναφέρουμε εδώ και καιρό (πλέον επιβεβαιώνεται απ΄όλες τις πηγές), έχουν φύγει φύλλα πορείας σε στελέχη του Στρατού Ξηράς για μονάδες εκστρατείας, ενισχύεται το έμψυχο δυναμικό στις ακριτικές περιοχές κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής από τον Εβρο μέχρι και το Καστελόριζο και η ετοιμότητα της Δύναμης «Δ» είναι πλέον στις 2 ώρες, δηλαδή όλοι στις θέσεις τους.
Παράλληλα με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού τους όμως, στις ακριτικές μονάδες έχει μεταφερθεί και σημαντικός όγκος υλικού και μέσων, όπως πυρομαχικά, ανταλλακτικά κ.τ.λ., για την υποστήριξη των κατά τόπους οπλικών και πυραυλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ ενημερώνουν όλους τους σχετικούς καταλόγους επιστράτευσης με τα μεταφορικά μέσα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση αποστολή στρατευμάτων στο πεδίο της σύγκρουσης όπως πλοία της ακτοπλοΐας (μεταφορική ικανότητα, εταιρείες που ανήκουν, πού θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κ.τ.λ.), δημόσια και ιδιωτικά μεταφορικά μέσα (π.χ. σχολικά λεωφορεία).
Σε ανάλογο κλίμα είναι επίσης και οι εντολές που έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ με τον Αμερικανό διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ
Τον διοικητή των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ υποδέχθηκε την Τρίτη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.
Ο πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς- που είναι και επικεφαλής της διοίκησης αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και Αφρικής- έκανε εθιμοτυπική επίσκεψη στο ΓΕΑ.
Κατά τη διάρκειά της, ο Αμερικανός έγινε δεκτός και από τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ. Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Για «σκάνδαλο» κάνει λόγο ο Τουρκικός Τύπος αναφέροντας την Ρω ως «Καρά Αντά»
Το περιστατικό στη Ρω άρχισε σιγά σιγά να αναφέρεται και στον τουρκικό Τύπο. «Σκάνδαλο», γράφει η τουρκική Haberler αναφερόμενη στο περιστατικό των προειδοποιητικών βολών που έριξε η ελληνική φρουρά όταν ελικόπτερο της Τουρκίας πλησίασε στη νησίδα Ρω.
Η τουρκική εφημερίδα επικαλούμενη ως πηγές Ελληνικά ΜΜΕ και το πρακτορείο Sputnik αναφέρεται στο γεγονός.
Η yenicaggazetesi αναφέρει πως «Έλληνες στρατιώτες από την νησίδα «Καρά Αντά»» όπως αποκαλούν την Ρω, «άκουσαν μέσα στη νύχτα θόρυβο ελικοπτέρου και επικοινώνησαν με τους ανωτέρους τους». Διατάχθηκαν να ρίξουν προειδοποιητικά πυρά στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ερχόταν το ελικόπτερο, αναφέρει η εφημερίδα.
Η ιστοσελίδα cafesiyaset κάνει λόγο για αμείωτη προκλητικότητα της Ελλάδας.
Μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου καταλήγει τονίζοντας πως ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.
Το πρακτορείο Sputnik αναφέρει πως:
«Υπήρξαν προειδοποιητικές βολές. Ήταν μια απολύτως νόμιμη ενέργεια από μέρους μας. Ήταν η αντίδραση που θα έπρεπε να αναληφθεί υπό το παρόν καθεστώς (επιχειρησιακής) λειτουργίας. Το ελικόπτερο πετούσε περίπου ένα μίλι μακριά από τη βάση (Ρω) σε χαμηλό υψόμετρο. Ήταν ελικόπτερο της Τουρκικής ακτοφυλακής.»
Ο Telegraph επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που με τη σειρά του επικαλείται μη κατονομαζόμενη ελληνική στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με την οποία «Η διαταγή για την εκτέλεση προειδοποιητικών βολών για την απομάκρυνση του ελικοπτέρου, προέρχεται από την αυξημένη επιτήρηση και τα αυξημένα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί, δεδομένης της αύξησης της έντασης με την Άγκυρα.»
Οι Times του Λονδίνου, επικαλούνται εκπρόσωπο τύπου του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος δήλωσε «Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των νέων και βελτιωμένων μέτρων εμπλοκής, εξαιτίας της αυξημένης έντασης με τη Τουρκία.»