Ο μελοψιττακός ο κυματοειδής, ένα συνηθισμένο κατοικίδιο παπαγαλάκι, αποδεικνύεται το πρώτο ζώο εκτός της ομάδας των θηλαστικών που εκδηλώνει «μεταδοτικό χασμουρητό» -ένδειξη ότι έχει ως ένα βαθμό την ικανότητα ταύτισης με τους συντρόφους του.
Μέχρι σήμερα, το μεταδοτικό χασμουρητό είχε καταγραφεί μόνο ανάμεσα σε ανθρώπους, σκύλους, χιμπατζήδες και ένα είδος τρωκτικού. Μελέτη που δημοσιεύεται τώρα στην επιθεώρηση Animal Cognition αποκαλύπτει τώρα ότι τα κοινωνικά παπαγαλάκια Melopsittacus undulatus έχουν κι αυτά την τάση να χασμουριούνται όταν βλέπουν άλλα άτομα του είδους τους να κάνουν την ίδια νυσταλέα γκριμάτσα.
Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης αρχικά παρατήρησαν περιστατικά μεταδοτικού χασμουρητού σε ένα σμήνος άγριων παπαγάλων.
Στο εργαστήριο, εξέτασαν το φαινόμενο με δύο πειράματα. Στο πρώτο πείραμα, οι παπαγάλοι τοποθετήθηκαν ανά ζεύγη σε διπλανά κλουβιά με ή χωρίς ένα αδιαφανές χώρισμα ανάμεσά τους. Αν το χασμουρητό ήταν όντως μεταδοτικό, θα έπρεπε να είναι πιο συχνό όταν τα πουλιά έβλεπαν το ένα το άλλο. Στο δεύτερο πείραμα, τα ίδια πουλιά παρακολούθησαν βίντεο με άλλους παπαγάλους που χασμουριούνταν ή δεν χασμουριούνταν.
Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι το χασμουρητό εκδηλωνόταν τρεις φορές συχνότερα εντός πέντε λεπτών όταν τα πουλιά έβλεπαν το ένα το άλλο, συγκριτικά με όταν δεν έβλεπαν τον γείτονά τους. Όταν τα παπαγαλάκια έβλεπαν βίντεο με άλλα παπαγαλάκια να χασμουριούνται, το χασμουρητό τους διπλασιαζόταν.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι το χασμουρητό δεν ήταν αποτέλεσμα του στρες ή του άγχους. Πιστεύουν μάλιστα ότι δεν είναι μια ακούσια κίνηση, αλλά μια πρωτόγονη εκδήλωση συναισθηματικής συμμετοχής.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει εξάλλου ότι το μεταδοτικό χασμουρητό είναι συχνότερο μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υψηλή ικανότητα συναισθηματικής ταύτισης.
Ο μελοψιττακός ο κυματοειδής είναι κι αυτός κοινωνικό ζώο. Πέρα από την ικανότητά του να μιμείται ανθρώπινους ήχους, οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες αυτού του όμορφου πτηνού το κάνουν εξαιρετικό κατοικίδιο.
ΠΗΓΗ: in.gr
Πηγή