Γερμανία και Ολλανδία παρέμεναν αμετακίνητες από τη σκληρή στάση τους…
Σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του Eurogroup προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός τρόπος για την αντιμετώπιση του κοροναϊου και κυρίως στο κομμάτι των οικονομικών συνεπειών από την κρίση της πανδημίας.
Όπως ανακοίνωσε μέσω twitter ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, «μετά από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχουμε ακόμα μία».
Σύμφωνα με τον ίδιο η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης θα συνεχιστεί την Πέμπτη.
«Στόχος μου παραμένει για ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης» πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο στην ανάρτησή του.
Ουσιαστικά, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν ότι… διαφωνούν και έτσι οδηγήθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση σε ναυάγιο.
Στο παρασκήνιο αναμένεται να συνεχιστούν έως αύριο οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις με την αγωνία να παρατείνεται για το εάν και σε ποια συμφωνία θα καταλήξει το Eurogroup.
Σημειώνεται ότι αντιστάσεις προβάλλουν στα γενναιόδωρα μέτρα η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες ισχυρές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.
Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα»
Η έκδοση κοινού ομολόγου (ευρώ-ομολόγου ή κορωνο–ομολόγου) έχει προκαλέσει έντονη διαμάχη εντός της ΕΕ. Βασικότερα προβλήματα στη συνεδρίαση ήταν οι εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τις χώρες που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς και οι αναφορές για κάποιου είδους αμοιβαιοποίησης του χρέους.
Η Ιταλία δεν φάνηκε να κάνει πίσω από το αίτημά της να υπάρξει αναφορά για ένα είδους ευρω-ομολογο, ενώ η Ολλανδία και η Γερμανία είχαν επιφυλάξεις.
Η Ισπανία, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε συναχθεί με την Ιταλία για την έκδοση κορωνο–ομολόγου, αποφάσισε να αλλάξει γραμμή και να συνταχθεί με τη Γαλλία η οποία ζητεί, αν και όχι τόσο έντονα, τη δημιουργία ενός ad hoc ταμείου για τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού, φθάνοντας μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ το οποίο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ενός φορέα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle – SPV)και στη συνέχεια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την Κεντρική Κεντρική Τράπεζα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ ανακοίνωσε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σόλτς καλούν όλα τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν στις εξαιρετικές προκλήσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
Εκτός από τις συνεχείς διακοπές της συνεδρίασης του Eurogroup, ένα άλλο στοιχείο που αποτύπωσε την ένταση που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊού ήταν και η παραίτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας καθηγητή Μάουρο Φεράρι.