Τι απαθανάτισε ένας ιταλός φωτογράφος
Το καταφύγιο που σχεδιάστηκε σχεδιάστηκε για να προστατεύσει ολόκληρο το Πεκίνο από έναν πυρηνικό όλεθρο, αποτελεί σήμερα σπίτι για ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Πίσω στη δεκαετία του ’60 και τις αρχές του ’70 και εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, οι κινεζικές πόλεις διατάχτηκαν να κατασκευάσουν υπόγεια καταλύματα υπό το φόβο μιας κλιμάκωσης της κατάστασης.
Ως αποτέλεσμα αυτού, χτίστηκαν περίπου 10.000 αποθήκες κι όταν η πυρηνική απειλή δεν υλοποιήθηκε ποτέ, κάποιοι πολίτες μεταφέρθηκαν εκεί για να ζήσουν, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Οι βασικές συνθήκες διαβίωσης απαθανατίστηκαν από τον ιταλό φωτογράφο Antonio Faccilongo, ο οποίος πήγε εκεί για να δει πώς ζουν.
Ο ίδιος αναφέρει ότι συνάντησε 150 ανθρώπους, αλλά μόνο οι 50 έδωσαν άδεια να δημοσιευτούν οι φωτογραφίες τους. «Κάποιοι από αυτούς φοβούνται γιατί οι οικογένειές τους νομίζουν ότι έχουν καλές θέσεις εργασίας κι ότι ζουν σε πολυτελή διαμερίσματα», αναφέρει.
Η έλλειψη εξαερισμού έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μούχλα, ενώ και η στασιμότητα του αέρα είναι ένα πρόβλημα. Επίσης, παρόλο που υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, τα υδραυλικά και το αποχετευτικό σύστημα δεν είναι σε καλή κατάσταση.
Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτούς τους χώρους, συχνά μοιράζονται υπνοδωμάτια, κοιμούνται σε κουκέτες, ενώ οι κουζίνες και τα μπάνια είναι επίσης κοινόχρηστα, δημιουργώντας δύσκολες και βρώμικες συνθήκες.