Το 2015 ήταν γεμάτο «επεισόδια» από κάθε λογής κρίση. Οικονομική, μεταναστευτική, γεωπολιτική, τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά ήταν πολλά.
Η Washington Post αποφάσισε να φτιάξει έναν οδηγό για την ιστορία που γράφτηκε μέσα στο 2015, μέσα από ατάκες πολιτικών ηγετών, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, ως τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτές είναι οι δηλώσεις τους στις οποίες στάθηκε και ο σχολιασμός της αμερικανικής εφημερίδας:
Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: «Εχουμε μία μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα».
Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου. Ο Τσίπρας κήρυξε μία νέα πορεία για την Ελλάδα μετά από χρόνια εξοντωτικής λιτότητας και χρέους. Ομως, η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ στις Βρυξέλλες οδήγησε στην επιστροφή στο τεταμένο status quo, που είδε τον Τσίπρα να κερδίζει νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο, αν και με πιο ταπεινή εντολή.
Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ: «Η Γαλλία είναι σε πόλεμο».
Αυτό δήλωσε λίγες ώρες μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. Τα συντονισμένα χτυπήματα των δραστών με διασυνδέσεις στο Ισλαμικό Κράτος στοίχισαν τη ζωή 130 ανθρώπων. Η Γαλλία ενίσχυσε τις επιχειρήσεις πληγμάτων σε στόχους του ISIS στη Μέση Ανατολή. Στις ΗΠΑ, στο μεταξύ, οι επιθέσεις στο Παρίσι έριξαν βαριά σκιά, με Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς ιδιαίτερα να επικαλούνται την απειλή της ισλαμικής διείσδυσης για να περιοριστούν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.
Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ: «Οι λάθος πολιτικές που υιοθετήθηκαν από Δυτικές χώρες, ιδιαίτερα τη Γαλλία, σε ζητήματα της περιοχής και η άγνοια για την υποστήριξη ενός αριθμού συμμάχων της σε τρομοκράτες είναι οι λόγοι πίσω από την επέκταση της τρομοκρατίας».
Ο ηγέτης της Συρίας εκμεταλλεύθηκε την τραγωδία στη Γαλλία για να επιχειρηματολογήσει ενάντια σε χώρες που στηρίζουν τους αντιπάλους του, λέγοντας ότι κάνουν λάθος. Η Γαλλία από καιρό ζητά την αποπομπή του Ασαντ και τώρα ένας από τους εχθρούς του, το Ισλαμικό Κράτος, χτύπησε ένα από τα κέντρα της Ευρώπης. Ομως, οι ευκαιριακές δηλώσεις του Ασαντ ήρθαν ενώ το καθεστώς του συνέχισε να χτυπά κατοικημένες περιοχές στη Συρία, σκορπώντας το θάνατο και την καταστροφή. Οι κινήσεις του έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση επικών διαστάσεων και έχει προκαλέσει τη φυγή σχεδόν του μισού πληθυσμού της χώρας του. Με το χρόνο να τελειώνει, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πέτυχε σημαντική συμφωνία για την ειρηνευτική διαδικασία ώστε να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση της Συρίας, αλλά αυτό δεν λέει πολλά για την αποχώρηση του Ασαντ.
Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ: «Θα ανταποκριθούμε».
Αναδείχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από το Time εν μέρει για το γεγονός ότι υπερασπίζεται τους πρόσφυγες, από τους οποίους δεκάδες χιλιάδες έφτασαν στα σύνορα της Ευρώπης φέτος. Χάρη στη δήλωσή της το καλοκαίρι ότι η Γερμανία μπορεί να φιλοξενήσει έως και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και οι μόνιμες επισημάνσεις της για τις ευθύνες της Δύσης απέναντι σε εκείνους που διαφεύγουν από τον πόλεμο κέρδισε το σεβασμό στο εξωτερικό, αλλά στη χώρα της είναι αντιμέτωπη με αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο κόμμα της.
Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν: «Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ μεγάλωσαν σε διαφορετική θρησκεία και εκπροσωπούν μία εντελώς διαφορετική κουλτούρα».
Είναι ίσως εκείνος που εκφράζει περισσότερο την αντίθεσή του στην υποδοχή προσφύγων. Η Δεξιά κυβέρνησή του έφτιαξε φράχτη στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία, προκειμένου να ανακόψει τις ροές των μεταναστών από την Ελλάδα και άλλες ανατολικές και νότιες χώρες. Ο Ορμπαν θεωρεί ότι οι πρόσφυγες- οι περισσότεροι από τους οποίους δεν επιθυμούσαν να μείνουν στην Ουγγαρία- είναι απειλή και προβάλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της χριστιανοσύνης.
Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα: «Ας μην ξεχνάμε ότι η ελευθερία είναι πιο ισχυρή από τον φόβο».
Μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κυβέρνησής του στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ομως, επέμεινε ότι η αντιμετώπιση των απειλών ασφαλείας δεν σημαίνει ότι «πρέπει να εγκαταλείψουμε τις αξίες μας». Ηταν μία αντίδραση στις δηλώσεις των Ρεπουμπλικανών που διεκδικούν το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές, οι οποίοι μιλούσαν για τους κινδύνους του Ισλάμ, ζητώντας να ανακοπούν οι αφίξεις Σύρων προσφύγων, ενώ έφτασαν ακόμη και στο σημείο να προτείνουν να απαγορευθεί η είσοδος στις ΗΠΑ σε όλους τους Μουσουλμάνους.
Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον: «Δεν είσαι Μουσουλμάνος αδερφέ».
Χρησιμοποίησε τη φράση αυτόπτη μάρτυρα σε επίθεση ισλαμιστή αντάρτη στο μετρό του Λονδίνου. Παρά τις εκκλήσεις για ανοχή και ηρεμία από τους Δυτικούς ηγέτες, έχει σκληρύνει η στάση του κόσμου απέναντι στους Μουσουλμάνους τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί: «Ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις του Ιράν με τον κόσμο».
Το είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο. Μιλούσε για τη συμφωνία του Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η συμφωνία χαιρετίστηκε ως ορόσημο της διπλωματίας, αποτέλεσμα πολλών γύρων διαπραγματεύσεων. Το Ιράν θα συμμορφωθεί με αυστηρά όρια για την πυρηνική του ικανότητα, ενώ θα αρθούν οι ασφυκτικές διεθνείς κυρώσεις».
Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου: «Τι συγκλονιστικό, ιστορικό λάθος».
Δεν χάρηκαν όλοι οι ηγέτες με αυτή τη συμφωνία. Εκείνος που αντέδρασε πιο έντονα ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, που επί μήνες έκανε εκστρατεία ενάντια σε αυτό το άνοιγμα προς το καθεστώς του Ιράν, το οποίο κατατάσσει στην ίδια θέση με το Ισλαμικό Κράτος. Μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας, τη χαρακτήρισε ιστορικό λάθος.
Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν: «Ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει την κυβερνητική κλίκα της Τουρκίας αφαιρώντας τη λογική της»
Μία από τις πιο επικίνδυνες γεωπολιτικές αναζωπυρώσεις το 2015 έγιναν μετά από την εμπλοκή της Ρωσίας στη συριακή κρίση, εκ μέρους τους καθεστώτος του Ασαντ. Η Τουρκία, βαθιά δυσαρεστημένη από την επίδειξη δύναμης του Κρεμλίνου, κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό. Αυτό προκάλεσε έναν «πόλεμο» ρητορικής μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας.
Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν: «Δεν θα παραμείνω σε αυτή τη θέση».
Αντέδρασε έντονα στις καταγγελίες της Ρωσίας ότι η κυβέρνησή του κάνει λαθρεμπόριο με το Ισλαμικό Κράτος. Ο Ερντογάν ορκίστηκε ότι θα παραιτηθεί αν οι ρωσικές κατηγορίες επαληθευτούν. Ηταν μία ειρωνική δήλωση του Τούρκου προέδρου, που πέρασε όλο τον υπόλοιπο χρόνο ενισχύοντας την εξουσία του. Το κόμμα του έχασε την πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου, κάτι που θεωρήθηκε ως πλήγμα για τον Ερντογάν, ο οποίος ήλπιζε ότι μία ισχυρή εντολή θα του εγγυόταν μεγαλύτερες εξουσίες. Δεν αποθαρρύνθηκε, πίεσε για νέες εκλογές το Νοέμβριο τις οποίες κέρδισε με δυσκολία το κόμμα του.