Οι -κατά τ’ άλλα- υγιείς άνθρωποι οι οποίοι είναι στα πρόθυρα να εκδηλώσουν συμπτώματα του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout syndrome) έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai στις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι πάσχουν από το σύνδρομο “burnout”, το οποίο είναι ένας τοξικός συνδυασμός κόπωσης, ευερεθιστότητας και απογοήτευσης/κατάθλιψης, έχουν 36% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Randy Cohen και οι συνεργάτες του μελέτησαν 11 επιμέρους έρευνες, στις οποίες έλαβαν μέρος πάνω από 60.000 άνθρωποι, προκειμένου να προσδιορίσουν τη σύνδεση μεταξύ του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης και των καρδιακών προβλημάτων.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και αφότου προσάρμοσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς του για να λάβουν υπόψη και να αποκλείσουν άλλες πιθανές αιτίες καρδιακής νόσου, το σύνδρομο “burnout” συνδεόταν άμεσα με αύξηση της πιθανότητας καρδιακής νόσου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν επίσημα στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά που έγινε στο Σικάγο των ΗΠΑ, ωστόσο, προς το παρόν, θεωρούνται “προκαταρκτικά” έως ότου δημοσιευθούν και σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση, κάτι που αναμένεται να συμβεί τις προσεχείς εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον δρ Richard Becker, επικεφαλής του τμήματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Νοσημάτων της Καρδιάς, των Πνευμόνων στο Ινστιτούτο “Vascular” του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, αυτή η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει σημαντικά στοιχεία σε ήδη υπάρχουσες ενδείξεις ότι το στρες και η κόπωση επηρεάζουν άμεσα την υγεία ενός ατόμου.
Το σύνδρομο “burnout” μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό, όπως η αδρεναλίνη και η σεροτονίνη. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να παρεμβαίνουν με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και να δημιουργήσουν φλεγμονή στον οργανισμό.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από έντονο στρες και κούραση τείνουν επίσης να επιδίδονται σε συμπεριφορές που είναι κακές για την υγεία της καρδιάς τους. Μπορεί να καπνίζουν ή να τρώνε ανθυγιεινά, αναζητώντας ασυνείδητα τρόπους “αντιμετώπισης” του στρες.