Το πρωινό ξύπνημα είναι μια αγχωτική διαδικασία για τους πιο πολλούς ανθρώπους, αφού ενώ -κατά κανόνα- το σώμα μας έχει ανάγκη για περισσότερο ύπνο, το ξυπνητήρι χτυπάει επίμονα για να σηκωθούμε.
Έτσι, αρκετοί καταφεύγουν στην λύση του “snooze”. Πρόκειται για τη λειτουργία που είναι πλέον διαθέσιμη στα περισσότερα ξυπνητήρια και η οποία “αναβάλλει” για μερικά λεπτά το κουδούνισμα, ώστε να κοιμηθούμε για εκείνα τα “λίγα λεπτά ακόμα”.
Αυτό όμως είναι μια διαδικασία που σας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Σύμφωνα με τον δρ Robert Rosenberg από το Κέντρο Υπνικών Διαταραχών στην Αριζόνα των ΗΠΑ, κάθε φορά που πατάτε το “snooze” κάνετε δύο κακά στον εαυτό σας:
Πρώτον, κατακερματίζετε τον χρόνο που σας απομένει μέχρι να ξυπνήσετε οριστικά και έτσι για αρκετά λεπτά πριν σηκωθείτε κάνετε ύπνο κακής ποιότητας.
Δεύτερον, βάζετε τον εαυτό σας σε ένα νέο (μικρό) κύκλο ύπνου, αλλά δεν του αφήνετε αρκετό χρόνο για να τον ολοκληρώσει. Αυτό είναι που σας κάνει να νιώθετε κόπωση και μια περίεργη αίσθηση “μέθης” από ελλιπή ύπνο για όλη την υπόλοιπη ημέρα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η ικανότητα λήψης αποφάσεων σας, να δυσλειτουργεί η μνήμη και να μην μπορείτε να λειτουργήσετε σε “πλήρη ρυθμό” από τη στιγμή που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι.
Ακόμα χειρότερα, ο καφέ ή/και ένα κρύο ντους δεν μπορεί να καταπολεμήσουν άμεσα τις επιπτώσεις αυτές, αφού ο οργανισμός σας μπορεί να χρειαστεί και μιάμιση ώρα για να συνέλθει πλήρως.
Εν τέλει, ο οργανισμός σας δεν ξεκουράζεται με τον τρόπο που πρέπει και συνήθως νιώθετε υπνηλία για όλη σχεδόν την ημέρα.