ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο σχέδιο των ΗΠΑ για εκδίκηση κατά της Κίνας έχει γίνει γνωστό

Άνθρωποι με τη σημαία των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ

Ivan Danilov

Αμέσως μετά την «Κινεζική ενοχή για την επιδημία Coronavirus» το θέμα άρχισε να κυριαρχεί στον Αμερικανικό πολιτικό λόγο, προβλέψαμε ότι θα τελειώσει με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας, και αυτό είναι το σενάριο που προετοιμάζεται τώρα από ανώτερους γερουσιαστές και κογκρέσους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα νομοσχέδιο που θα δώσει στον πρόεδρο την ευκαιρία να επιβάλει κυρώσεις κατά της Κίνας για την επιδημία COVID-19, και αυτό το νομοσχέδιο έχει κάθε ευκαιρία να ψηφιστεί και στα δύο σώματα του Αμερικανικού κοινοβουλίου.

Εξειδικευμένη έκδοση The Hill διευκρινίζει στην γλώσσα των Ιησουιτών το πως ακριβώς οι ΗΠΑ πρόκειται να “τιμωρήσουν ” την Κίνα για αυτό το θέμα:

“Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές παρουσίασαν την Τρίτη νομοσχέδιο που επιτρέπει στον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα για την άρνησή τους να συνεργαστούν σε έρευνες για την προέλευση του κοροναϊού. Το “COVID-19 Liability Bill”, το οποίο εισήγαγε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, θα εξουσιοδοτήσει τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Κίνα εάν η χώρα δεν συνεργαστεί με έρευνες που διεξάγονται από τις ΗΠΑ, συμμάχους των ΗΠΑ ή οργανώσεις που εργάζονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”.

Η Κίνα προσπαθεί να φέρει τη χώρα σε απελπιστική κατάσταση. Σύμφωνα με το σχέδιο των συντακτών του νομοσχεδίου κυρώσεων, στο επίσημο Πεκίνο θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ κολοσσιαίας εθνικής ταπείνωσης- με τη μορφή αναγνώρισης- ότι οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να διερευνήσουν τις ενέργειες των κινεζικών αρχών και την ενεργό συνεργασία με τους ερευνητές των ΗΠΑ (και με ερευνητές των ΗΠΑ από δορυφορικές χώρες μέχρι ορισμένους από την Εσθονία) – και τη διατήρηση της εθνικής αξιοπρέπειας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί αμέσως για την επιβολή κυρώσεων και δηλώσεων, δεδομένου ότι το Πεκίνο αρνείται να ταπεινωθεί μπροστά στους ανακριτές των ΗΠΑ, συνεπώς κρύβει την αληθεια.

Παρεμπιπτόντως, η ίδια η “αλήθεια” δεν ενδιαφέρει καθόλου τους συντάκτες των μέτρων επιβολής κυρώσεων, καθώς δεν ενδιαφέρονταν για την αλήθεια στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να επιβάλουν “κολαστήριες κυρώσεις” κατά της Ρωσίας. Παραδείγματος χάριν, ένας προεξέχων δημοκρατικός γερουσιαστής Lindsay Graham είναι και ο συντάκτης διάφορων αντιρωσικών νομοσχεδίων και ο κύριος υποστηρικτής των κυρώσεων ενάντια στην Κίνα, και εάν υποθέσουμε ότι και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο πρότυπο θα χρησιμοποιηθεί, κατόπιν το Πεκίνο δεν έχει καμία πιθανότητα να αποφύγει τις κυρώσεις.

Το μόνο πράγμα στο οποίο μπορεί να βασιστεί η κινεζική διπλωματία είναι να πείσει (με τη βοήθεια άμεσων και έμμεσων απειλών) την κυβέρνηση Τραμπ ότι η επιβολή των αυστηρότερων κυρώσεων είναι κακή ιδέα, δηλαδή μπορεί κανείς να υπολογίζει στην Ουάσιγκτον ότι θα προσπαθήσει να εφαρμόσει όλα τα μέτρα – εκτός από εκείνα που θα έβλαπταν σοβαρά την ίδια την αμερικανική οικονομία.

Είναι ενδεικτικό ότι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δεν κρύβονται: ο κύριος σκοπός του νομοσχεδίου τους είναι να αποδυναμώσει το κύριο στοιχείο του πολιτικού συστήματος και του συστήματος διακυβέρνησης της Κίνας που εκπροσωπείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Μια επίσημη δήλωση από έναν από τους συντάκτες του νομοσχεδίου δεν αφήνει καμία αμφιβολία για αυτό: «Η συνεχής καταστολή της αλήθειας από το κομμουνιστικό συμβαλλόμενο μέρος της Κίνας παρά το ξέσπασμα του coronavirus δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Αυτός ο νόμος θα εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά της κινεζικής κυβέρνησης, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων εστιών στο μέλλον.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως στην περίπτωση των αντιρωσικών κυρώσεων, δεν πρόκειται πραγματικά για την επέκταση του οπλοστασίου εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου (όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι), αλλά στην πραγματικότητα να πιέσουν τον Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις με τη μία ή την άλλη μορφή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αμέσως μετά την είσοδό του σε ισχύ, ο πρόεδρος “ενεργοποιεί το προκαταρκτικό του νόμου” – και 60 ημέρες αργότερα πρέπει είτε να ανακοινώσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι η Κίνα έχει κάνει όλες τις πιθανές παραχωρήσεις (συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης των “πολιτικών κρατουμένων”), ή, αντιστρόφως, να πει στο Κογκρέσο ότι η Κίνα δεν έχει “λυγίσει”. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν απαιτεί από τον πρόεδρο να επιβάλει κυρώσεις, στην κατάσταση αυτή , ο πρόεδρος δεν θα έχει άλλη επιλογή, και εάν επιβληθούν κυρώσεις, το νομοσχέδιο τον υποχρεώνει να επιλέξει τουλάχιστον δύο μέτρα από έναν προ-προετοιμασμένο κατάλογο.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μέτρα όπως “πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σε ορισμένους κινέζους αξιωματούχους”, “ταξιδιωτική απαγόρευση και ανάκληση βίζας για ορισμένους Κινέζους αξιωματούχους”, “απαγόρευση φοιτητικής βίζας σε Κινέζους πολίτες”, “απαγόρευση για οποιονδήποτε οικονομικό οργανισμό των Ηνωμένων Πολιτειών να δανείζει ή να διευκολύνει την προσφορά τίτλων σε κινεζικές εταιρείες ή εταιρείες που ελέγχονται από την Κίνα”, οδηγίες προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες να καταψηφίσουν την κατανομή κεφαλαίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε κινεζικές οντότητες και απαγόρευση εισαγωγής σε Αμερικανούς ανταλλαγές κινεζικών εταιρειών ή εταιρειών στις οποίες υπάρχουν κινεζικοί συνιδιοκτήτες.

Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε ότι οι πιο επιθετικές από τις επιλογές κυρώσεων που προτείνονται στον Πρόεδρο των ΗΠΑ είναι αντίγραφα “τιμωρητικών κυρώσεων” κατά της Ρωσίας ή ανάλογες κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί σε ορισμένες ρωσικές εταιρείες.

Οι προσωπικές κυρώσεις ενάντια στους συγκεκριμένους Κινέζους ανώτερους υπαλλήλους ή τους επιχειρηματίες είναι απίθανο να κάνουν οποιαδήποτε σοβαρή εντύπωση στο επίσημο Πεκίνο, αλλά η απαγόρευση στις αμερικανικές τράπεζες να δανείζουν στις κινεζικές επιχειρήσεις και το πραγματικό φράξιμο της πρόσβασης από τις κινεζικές επιχειρήσεις (και ακόμη και τις επιχειρήσεις με την κινεζική συμμετοχή) στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, μέσω της οποίας ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας λειτουργεί, είναι ήδη εφαρμογές για να προκαλέσουν την αρκετά απτή (αν και όχι μοιραία) οικονομική ζημία στις κορυφαίες κινεζικές επιχειρήσεις.

Το νομοσχέδιο δεν κάνει καμία αναφορά σε μια τέτοια δημοφιλή μέθοδο εκδίκησης κατά της Κίνας μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων ως προεπιλογή για τα Αμερικανικά ομόλογα που κατέχονται από την Κίνα σε συναλλαγματικά αποθέματα της, αλλά αυτό δεν είναι ένα σημάδι της συγκράτησης από την πλευρά των συγγραφέων του νομοσχεδίου, αλλά μάλλον μια τεχνική δυσκολία: προεπιλογή αυτού του είδους απαγορεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ , και χρειάζεται χρόνος και δημιουργικό νομοθετικό έργο για να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό. Και το σύνολο των κυρώσεων από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι ήδη αρκετά επαρκές για να εξαπολύσει μια πραγματικά οξεία σύγκρουση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Κρίνοντας από την αντίδραση της κινεζικής πλευράς στους πρόσφατους λογαριασμούς αντι-Πεκίνου, συμπεριλαμβανομένου του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει στα αμερικανικά δικαστήρια για να εξετάσουν τις δίκες ενάντια στην κινεζική κυβέρνηση για να ανακτήσουν την αποζημίωση για την επιδημία, τους συντάκτες των λογαριασμών περιμένουν ορισμένες δυσάρεστες συνέπειες. Όπως ένας εμπειρογνώμονας που ρωτήθηκε από την κρατική δημοσίευση της εξωτερικής πολιτικής των Global Times επισημαίνει, «Δεν μπορούμε απλά να αντεπιτεθούμε συμβολικά, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε αντίμετρα που μπορούν να τους κάνουν να αισθανθούν πόνο.

Κρίνοντας από τις προτάσεις στο άρθρο των Global Times , η ουσία των αντιμέτρων είναι να τιμωρηθούν εκείνες οι Πολιτείες των οποίων αντιπρόσωποι στο Κογκρέσο και στη Σύγκλητο προωθούν τις αντικινεζικές κυρώσεις με τη στέρηση των κινεζικών επενδύσεων (και την απώλεια των υπαρχουσών θέσεων εργασίας με τα κινεζικά χρήματα). Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ αποτελεσματική προσέγγιση, ειδικά στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την επιδημία, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο να ξεφύγει από την αίσθηση ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο.

Αργά ή γρήγορα, οι κυρώσεις θα προωθηθούν και θα επιβληθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ – και τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε έναν τρόπο να “βλάψουμε” ολόκληρη την προεδρική διοίκηση και όλους τους ψηφοφόρους, πράγμα που σημαίνει ότι η εξαπολύοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κυρώσεων είναι απλώς θέμα χρόνου και πόσο γρήγορα κάθε πλευρά θα έχει χρόνο να προετοιμαστεί αποτελεσματικά για αυτό.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί πιθανότατα πιστεύουν ότι στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης κανείς δεν θα παρατηρήσει πρόσθετα προβλήματα που προκαλούνται από την πλήρη ή μερική διακοπή της παραγωγής και των οικονομικών δεσμών με την Κίνα, αλλά αυτή είναι μια εσφαλμένη προσδοκία. Η Ουάσιγκτον έχει συνηθίσει να θεωρεί τον εαυτό της ως το κέντρο του σύμπαντος και να αντιλαμβάνεται τα προεδρικά διατάγματα ως ένα είδος μαγικού ραβδιού, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική κυρώσεων έχει σοβαρό περιορισμό:

ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Κίνας, της Ρωσίας ή του Άρη. Ωστόσο, στην περίπτωση κινέζικων αντιποίνων εμπάργκο, για παράδειγμα, σχετικά με τα βασικά φάρμακα (τα οποία οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεχάσει να παράγουν), οι ΗΠΑ θα έχουν προβλήματα για τα οποία η πολιτική ελίτ της Ουάσιγκτον είναι σαφές ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη.

Πηγή: ria.ru

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact