ΚΟΣΜΟΣ

Το ποσοστό θνησιμότητας από Έμπολα μπορεί να φτάσει το 90%!


Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε προκειμένου να προστατευτείτε από τον ιό

Ανησυχία σε όλο τον πλανήτη προκαλεί ο ιός Εμπολα καθώς η επιδημία που πλήττει τη Δυτική Αφρική είναι η πλέον σοβαρή που έχει σημειωθεί ποτέ.

Τα συμπτώματα του Έμπολα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πυρετό, πονοκεφάλους, πόνους στους μύες, τις αρθρώσεις ή το στομάχι, γενική αδυναμία, διάρροια, εμετούς, απώλεια της όρεξης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αιμορραγίες.

Η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε διάστημα 21 ημερών από την προσβολή του ατόμου και δεν υπάρχει κανένα εμβόλιο ή φάρμακο που να την καταπολεμά.

Ο ιός μεταδίδεται αποκλειστικά με την άμεση επαφή με τα σωματικά υγρά των ασθενών ή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα σύριγγες,διευκρινίζει ο Δρ. Στέφαν Μονρό, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αμερικανικού Κέντρου Αναδυόμενων Μολυσματικών Ασθενειών του CDC.

Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο εάν δεν έχουν εμφανιστεί τα συμπτώματα στον ασθενή. Μπορεί να διαδοθεί από τις βλεννώδεις εκκρίσεις, το σπέρμα, το σάλιο, τον ιδρώτα, τον εμετό, το αίμα ή τα κόπρανα του ασθενούς. Είναι κατά συνέπεια «πολύ απίθανο» να μεταδοθεί μεταξύ των επιβατών ενός αεροσκάφους ή ενός τρένου, αφού απαιτείται άμεση επαφή με τις σωματικές εκκρίσεις, σημείωσε το CDC.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν κολλήσει τον ιό είτε ζούσαν στο ίδιο σπίτι με τους ασθενείς, είτε είναι μέλη του ιατρικού προσωπικού που τους φρόντισε.

Το ποσοστό θνησιμότητας από τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα μπορεί να φτάσει το 90% και αυτοί που επιζούν μπορεί να είναι μολυσματικοί επί δύο μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Μάλιστα, οι άνδρες που επιβίωσαν μπορεί να μεταδίδουν τον ιό μέσω του σπέρματός τους επί επτά εβδομάδες αφού αναρρώσουν.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε εξάλλου ότι ο ιός μεταδίδεται επίσης από την επαφή με τα σώματα των νεκρών, όταν τα ετοιμάζουν για την ταφή.

Αρχικά, ο ιός Έμπολα είχε προσβάλει ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με το αίμα, τα όργανα ή τα σωματικά υγρά μολυσμένων ζώων. Φυσικός φορέας του ιού θεωρείται η καρποφάγος νυχτερίδα. Ωστόσο στην Αφρική έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι μολύνθηκαν από την επαφή τους με χιμπατζήδες, γορίλες και άρρωστες ή νεκρές αντιλόπες, επισήμανε ο ΠΟΥ, συστήνοντας να αποφεύγεται η κατανάλωση του κρέατος άγριων ζώων.

Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact