ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

To πλαγκτόν τρώει… πλαστικά

Σοβαρότερες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα επιφέρουν τελικά τα πλαστικά που… κολυμπούν στις θάλασσες, καθώς, σύμφωνα με επιστήμονες, έχουν οδηγήσει σε μια τρομακτική αλλαγή της τροφικής αλυσίδας. Οπως αποκαλύπτει βίντεο ειδικών, το ζωοπλαγκτόν τρέφεται με πλαστικά!

Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ σε συνεργασία με εταιρεία παραγωγής ταινιών, κατάφεραν να κινηματογραφήσουν κωπήποδα – μικροσκοπικούς οργανισμούς που τρέφονται με φύκη – τα οποία κατανάλωναν πλαστικά. Το βίντεο δείχνει, μεταξύ άλλων, μικροσκοπικές φθορίζουσες «χάντρες» πολυστυρενίου να κολλούν αρχικά στα πόδια ενός κωπήποδου και στη συνέχεια να καταναλώνονται από αυτό. Οι χάντρες αυτές φαίνεται να εισάγονται με τον τρόπο αυτόν στον οργανισμό του, όπου και συσσωρεύονται.

Καταστροφή on camera…

Το ζωοπλαγκτόν αποτελεί βασικό κρίκο της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας. Πρόκειται για μικροσκοπικούς υδρόβιους ετερότροφους οργανισμούς οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ζωικοί οργανισμοί και τρέφονται με βακτήρια, φυτοπλαγκτόν, νεκρή οργανική ύλη ή και με άλλα ζωοπλαγκτονικά είδη.

Το βίντεο των ειδικών αποκαλύπτει ότι τα πλαστικά απορρίμματα που κολυμπούν στις θάλασσες έχουν τελικά ακόμα βαρύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς περνούν στην τροφική αλυσίδα των ειδών.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στη θάλασσα. Δίχτυα και σακούλες αποτελούν τους κύριους εχθρούς των μεγαλύτερων θαλάσσιων ειδών. Διαφορετικά είδη συχνά αιχμαλωτίζονται σε αυτά, με αποτέλεσμα να βρίσκουν τραγικό θάνατο.

Ακόμα και οι οικολογικές σακούλες οι οποίες είναι σχεδιασμένες ώστε να βιοδιασπώνται, κομματιάζονται σταδιακά με αποτέλεσμα να θέτουν τη ζωή αρκετών ειδών σε κίνδυνο.

«Ροκανίζοντας» πολυστυρένιο

Όπως υπογραμμίζει ο ειδικός στην επίδραση των λεγόμενων «μικροπλαστικών» στα θαλάσσια οικοσυστήματα, δρ Μάθιου Κόουλ από το Θαλάσσιο Εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, στη Βρετανία, μέχρι πρότινος οι επιστήμονες δεν έδιναν την απαραίτητη σημασία ως προς τις επιπτώσεις των πλαστικών στο πλαγκτόν.

Ο ίδιος και η ομάδα του δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο «Environmental Science and Technology», ότι κατάφεραν να εντοπίσουν τουλάχιστον 13 σαρκοφάγους οργανισμούς (ζωοπλαγκτόν) ικανούς να καταναλώνουν χάντρες πολυστυρενίου. Ανάμεσα σε αυτούς, συγκαταλέγονταν και προνύμφες καβουριών και στρειδιών.

«Τα μικροπλαστικά καταναλώνονται από το ζωοπλαγκτόν, γεγονός που έχει επιπτώσεις για τους συγκεκριμένους αλλά και άλλους οργανισμούς» αναφέρουν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι κάποια στιγμή τα πλαστικά θα καταλήξουν και στο πιάτο μας.

Ενώνοντας τις δυνάμεις του με την εταιρεία παραγωγής Five Films, ο δρ Κόουλ δημιούργησε τη σύντομη ταινία η οποία αποκαλύπτει τη θαλάσσια καταστροφή. Η σκηνοθεσία ανήκει στη Βέριτι Γουάιτ, η οποία εργάζεται παράλληλα σε ένα μεγαλύτερο πρότζεκτ που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από τη ρύπανση των θαλασσών.

Πηγή: tovima.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact