Τα μπότοξ, οι «θαυματουργές» ενέσεις που χαρίζουν αψεγάδιαστο δέρμα, έχουν και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών είναι εντυπωσιακά. Η μία εξ αυτών δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychiatric Research και φέρει την υπογραφή του δρα Νόρμαν Ρόσενταλ, καθηγητή ψυχιατρικής στην αμερικανική ιατρική σχολή Τζορτζτάουν και του δερματολόγου Έρικ Φίνζι, ο οποίος ασχολείται με τη σχέση μπότοξ-κατάθλιψης εδώ και είκοσι χρόνια.
Οι δύο γιατροί έκαναν ενέσεις μπότοξ σε 74 άτομα με κατάθλιψη στο σημείο όπου βρίσκονται ο πυραμοειδής και ο επισκύνιος μυς (ανάμεσα στα φρύδια). Χώρισαν μάλιστα τους ασθενείς σε δύο ομάδες: σε ορισμένους χρησιμοποίησαν βοτουλινική τοξίνη, ενώ σε άλλους ψευδοφάρμακο. Όπως παρατήρησαν, έξι εβδομάδες μετά την ενέσιμη θεραπεία τα συμπτώματα της νόσου μειώθηκαν κατά 47% σε αυτούς που έκαναν μπότοξ, ενώ μόλις 21% σε εκείνους στους οποίους έγινε ένεση με placebo. Το τελευταίο μάλιστα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά φυσιολογικός ορός.
Τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του μπότοξ είχε επισημάνει λίγο καιρό νωρίτερα ένα ακόμα επιστημονικό δίδυμο. Η ψυχίατρος Μισέλ Μαγκίντ, καθηγήτρια κλινικής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Texas Southwestern και ο σύζυγός της Τζέισον Ράιχενμπεργκ, καθηγητής δερματολογίας στο ίδιο ίδρυμα, ανακοίνωσαν τα πορίσματα της δικής τους έρευνας στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας στο Κολοράντο. Για τις ανάγκες της μελέτης ο Ράιχενμπεργκ εφάρμοσε την ενέσιμη θεραπεία στο μεσόφρυδο σε 30 ασθενείς με κατάθλιψη. Και πάλι σε κάποιους έκαναν ενέσεις με βοτουλινική τοξίνη, ενώ σε άλλους με ψευδοφάρμακο. Έπειτα από τρεις μήνες ωστόσο οι όροι αντιστράφηκαν: σε εκείνους στους οποίους μέχρι πρότινος γινόταν μπότοξ χρησιμοποιήθηκε ψευδοφάρμακο, ενώ στους υπόλοιπους συνέβη το αντίθετο.
Τι παρατήρησαν οι ειδικοί; Μέσα σε διάστημα έξι μηνών όλοι ανεξαιρέτως παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι πως, ακόμα και όταν η δράση του μπότοξ άρχισε να εξασθενεί, η διάθεση εξακολουθούσε να καλυτερεύει.
Πώς εξηγείται λοιπόν η αντικαταθλιπτική δράση του μπότοξ;
Εμποδίζει τις συσπάσεις των μυών και κατ’ επέκταση «παγώνει» τις εκφράσεις του προσώπου, μεταξύ άλλων κι αυτές που φανερώνουν λύπη. Κατ’ αυτό τον τρόπο μεταφέρονται θετικά μηνύματα στους γύρω μας. Οι άνθρωποι που δείχνουν λιγότερο θλιμμένοι και οι οποίοι χαμογελούν περισσότερο προκαλούν την ίδια αντίδραση στους άλλους με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερες σχέσεις μαζί τους και να νιώθουν πιο όμορφα. Όταν η κοινωνική συναναστροφή βελτιώνεται, συμβαίνει το ίδιο και με την αυτοεκτίμηση.