Μπροστά σε 6.000 ανθρώπους, στο Γουέμπλεϊ, έγινε το βράδυ της Τρίτης το μεγαλύτερο live ντιμπέιτ για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ.
Η οικονομίας, η μετανάστευση και η θέση της Βρετανίας στον κόσμο ήταν οι κατηγορίες στις οποίες συγκρούστηκαν ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον και ο διάδοχός του, Σαντίκ Καν, εκπρόσωποι του «στρατοπέδου» του Brexit και της παραμονής αντίστοιχα.
Λιγότερο από 36 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Τζόνσον κατηγόρησε το στρατόπεδο υπέρ του «Remain» ότι υποβαθμίζει τη Βρετανία, με τις προειδοποιήσεις του «πρότζεκτ φόβου» για τις συνέπειες που θα έχει η έξοδος από την ΕΕ. Ακόμη, υποστήριξε ότι η Γερμανία θα ήταν «τρελή», αν επέβαλε σκληρούς δασμούς στο εμπόριο, γιατί «αγοράζουμε το 1/5 της παραγωγής αυτοκινήτων τους».
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου του απάντησε κατηγορώντας την πλευρά του Brexit ότι λέει το ένα ψέμα μετά από το άλλο, ενώ η ηγέτης των Συντηρητικών της Σκοτίας, Ρουθ Ντέβιντσον, τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να μετατρέψει το ντιμπέιτ σε ένα «σόου Μπόρις».
Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν τόσο για τη μετανάστευση, όσο και για το αν η Τουρκία είναι σε μία «επιταχυνόμενη πορεία» ένταξης στην ΕΕ. «Η καμπάνια σας δεν είναι ένα πρότζεκτ φόβου, αλλά μίσους, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση», τόνισε ο Καν. «Λέτε ψέματα, η Τουρκία δεν μπαίνει στην ΕΕ. Αυτό είναι κινδυνολογία Μπόρις, θα έπρεπε να ντρέπεσαι!», είπε απευθυνόμενος στον Τζόνσον. Εκείνος από την πλευρά του θύμισε ότι παλιότερα ο Καν είχε δηλώσει ότι εκείνοι που ανησυχούν για την μετανάστευση δεν πρέπει να κατηγορούνται για προκατάληψη. «Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της μετανάστευσης, αλλά πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Οταν μιλάμε για 184.000 ανθρώπους από την ΕΕ με τους 77.000 να έρχονται εδώ χωρίς δουλειά, είναι απολύτως η στιγμή να ανακτήσουμε τον έλεγχο», τόνισε.
Ο Καν ακόμη τόνισε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη σημαντικότερη απόφαση της γενιάς την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι ψήφος για την παραμονή σημαίνει ότι οι άνθρωποι θα είναι πιο ασφαλείς.
Σε μία από τις πιο έντονες στιγμές του ντιμπέιτ, η Ντέιβιντσον κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι δεν ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους, τονίζοντας ότι εγγυάται θέσεις εργασίας. «Επέστρεψαν στο ”πρότζεκτ φόβος”. Δεν έχουν τίποτα θετικό να πουν», ήταν η απάντηση του Τζόνσον.
Οσο για τις εντυπώσεις, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις Βρετανών δημοσιογράφων, η πλευρά του Remain τις κέρδισε.