Αν σε κάποιους φαίνεται πολυτέλεια να μιλά κανείς για τη φύση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η ερώτηση είναι απλή: μπορούμε να χτίσουμε χωρίς θεμέλια; Μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς τη φύση; Μπορεί να υπάρξει ζωή;
Υγρότοποι που προστατεύουν τις ακτές των ελληνικών νησιών, αλλά και των ακτών της Μεσογείου, απομακρυσμένες παραλίες παγκόσμια "μαιευτήρια" μοναδικών ειδών, όπως η μεσογειακή φώκια, αμμουδιές που περιμένουν τις καλοκαιρινές μας στιγμές, αλλά και τα γεννητούρια της Caretta caretta, περιοχές μοναδικής αξίας για άνθρωπο και φύση, καταφύγια αναψυχής, αλλά και "φυσικό κεφάλαιο" που μας εξασφαλίζει πολύτιμες υπηρεσίες, φάρμακα και τροφή. Όλα αλληλένδετα, όλα εδώ. Όλα κομμάτι ενός πλανήτη.
Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και το WWF Ελλάς μας ξεναγεί μέσα από μοναδικές εικόνες: www.flickr.com/photos/wwfgallery/sets/72157653987618492/) στην υπέροχη ελληνική φύση, καλώντας μας να ανακαλύψουμε ξανά όσα μας συνδέουν μαζί της και να την προστατέψουμε. Δεν είναι λίγο, άλλωστε, να συνειδητοποιείς ότι το φυσικό περιβάλλον της χώρας σου σε κρατά ψηλά στον μεσογειακό και παγκόσμιο χάρτη.
Γυάρος και Ζάκυνθος: μαιευτήρια για δυο μοναδικά είδη
Η Γυάρος φιλοξενεί το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus και η παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο αποτελεί τη σπουδαιότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο, καθώς συγκεντρώνει κάθε χρόνο 500 – 1000 φωλιές.
Ένας πρώην τόπος εξορίας και ένας παγκοσμίως γνωστός τουριστικός προορισμός συνδέονται μεταξύ τους, λόγω δύο μοναδικών ειδών, αλλά και ως κομμάτια του ευρωπαϊκού δικτύου προστασίας της φύσης Natura 2000. Ειδικά για τη Γυάρο, μέσα από το πρόγραμμα Κυκλάδες LIfe, η WWF εργάζεται για να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, από κοινού με τις κοινωνίες της Σύρου και της ‘Ανδρου, που θα λειτουργεί με σεβασμό και προς όφελος περιβάλλοντος και ανθρώπων.
Αυτές τις μέρες, αναφέρει σε ανακοίνωση της η WWF, η προσπάθειά μας έχει μεταφερθεί στη μακρινή Ουρουγουάη, όπου δίνουμε έναν ακόμη αγώνα για να ενταχθούν στον παγκόσμιο χάρτη όλοι οι νησιωτικοί υγρότοποι της Μεσογείου και να προστατευτούν αναλόγως.
Στη 12η Συνδιάσκεψη των κρατών μερών της Σύμβασης Ραμσάρ, η Ελλάδα ως χώρα προωθεί ψήφισμα για τη διατήρηση των μεσογειακών νησιωτικών υγρότοπων. Για live ενημέρωση από τους ανθρώπους του WWF που βρίσκονται στην Ουρουγουάη, συντονιστείτε με το blog: https://wwfaction.wordpress.com/
"Χωρίς την ευρωπαϊκή νομοθεσία" τονίζει η WWF "δεν θα είχαμε τα "όπλα" να αναχαιτίζουμε περιπτώσεις υποβάθμισης μοναδικών οικοσυστημάτων, όπως αυτά που θαυμάζουμε στις φωτογραφίες και στηρίζουν την ευημερία μας.
Και όμως, αυτή τη στιγμή η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους οικοτόπους και τα είδη κινδυνεύει από τη διαδικασία αναθεώρησης που ενδέχεται να ανοίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για αυτόν τον λόγο, περισσότερες από 100 ευρωπαϊκές οργανώσεις μας καλούν να υπογράψουμε υπέρ της ευρωπαϊκής φύσης σε μια εκστρατεία που έχει ήδη ξεπεράσει τις 195.000 υπογραφές. Δείτε εδώ:http://www.wwf.gr/campaigns/keep-nature-alive#nature-content".
"Σε μία χώρα και μια Ευρώπη που διαρκώς "απορρυθμίζονται" και ξεχνούν τι εστί βιωσιμότητα, χρειαζόμαστε το δίκτυο Natura 2000 και κάθε πιθανό εργαλείο για να προστατέψουμε τα θεμέλια της ίδιας μας τη κοινωνίας που δεν είναι άλλα από τη φύση μας", λέει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.
"Η χώρα μας και η Μεσόγειος είναι ξεχωριστά κομμάτια του παγκόσμιου χάρτη και οφείλουμε καθημερινά να αγωνιζόμαστε για να παραμείνουν έτσι. Να συνεχίσουμε να διαφυλάσσουμε τους προορισμούς, τις στιγμές, την υγεία, τα καλοκαίρια και το μέλλον μας", υπογραμμίζει.
Δράσεις προστασίας από τον Αρκτούρο
Στα πρότυπα καταφύγια του Αρκτούρου, στο Νυμφαίο και τις Αγραπιδιές Φλώρινας, μεταφέρθηκαν σήμερα οι δύο αρκούδες και οι δύο λύκοι του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης.
Για την ασφαλή μεταφορά τους τα τέσσερα ζώα αρχικά ναρκώθηκαν και στη συνέχεια υπεβλήθησαν σε απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις προκειμένου να μεταφερθούν με οχήματα του Αρκτούρου στα Καταφύγια όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε περιφραγμένο χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκου και αρκούδας.