ΕΛΛΑΔΑ

Το επόμενο στοίχημα: Η Amazon έρχεται…Ελλάδα!

Το επόμενο ψηφιακό στοίχημα του πρωθυπουργού ακούει στο όνομα “Elevate Greece”
Μετά τη Microsoft, το «Elevate Greece» και στο βάθος η Amazon! Η επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, όπως σχεδιάζει και προσδοκά η κυβέρνηση, θα αποτελέσει το έναυσμα για την ανάδειξη σε βάθος χρόνου της Ελλάδας ως περιφερειακού τεχνολογικού κέντρου στην ευρύτερη περιοχή μας. Ο στόχος που θέτουν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η αύξηση του οικονομικού αποτυπώματος του τεχνολογικού κλάδου στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος πενταετίας και στο 10% σε ορίζοντα δεκαετίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κ. Παπαχλιμίντζου τα Παραπολιτικά, το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει η κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων (data centers) στην Ανατολική Αττική από τη Microsoft, σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού περίπου 100 στρεμμάτων. Παράλληλα, η εταιρεία θα προχωρήσει στην πιστοποιημένη κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες 100.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, όπως επίσης φοιτητών και ανέργων. Η ιδέα για την επένδυση αυτή έπεσε στο τραπέζι στο Νταβάς τον περασμένο Ιανουάριο, στη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ακολούθησαν εννέα μήνες εντατικών διαβουλεύσεων, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Αλέξης Πατέλης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Νίκος Παπαθανάσης.

Το επόμενο ψηφιακό στοίχημα του πρωθυπουργού ακούει στο όνομα «Elevate Greece» και είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που θα ανακοινώσει ο ίδιος την προσεχή Τρίτη. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα η οποία θα συγκεντρώνει το οικοσύστημα καινοτομίας και θα λειτουργεί παράλληλα ως μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων (startup). Ενα Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, δηλαδή, το οποίο θα παρουσιάσει και θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει συγκεκριμένα κίνητρα για την ανάπτυξη των startup επιχειρήσεων στη χώρα μας, με την κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους ή και των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες επιδοτήσεις. Θα αναφερθεί, επίσης, στο γενναίο κίνητρο για τους λεγάμενους «angel investors», τους επενδυτές δηλαδή που βάζουν κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς το 50% του ποσού της εισφοράς τους αυτής θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.

Η επιμονή της κυβέρνησης στην προσέλκυση εταιρειών τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων συνδέεται και με τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού. Καθώς η τηλεργασία επεκτείνεται διαρκώς και το φαινόμενο δεν θα αναστραφεί σύντομα. οι εργαζόμενοι και τα στελέχη στον κλάδο αυτό είναι κατεξοχήν εκείνοι που στρέφονται στην τηλεργασία. λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους, και η χώρα μας, πέρα από τον καλό καιρό, προσφέρει διαρκώς περισσότερα κίνητρα και διευκολύνσεις για την εγκατάστασή τους εδώ.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Bloomberg ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης: «έχουμε τον ήλιο, τώρα αποκτάμε και το σύννεφο (σ.σ.: cloud). Η Ελλάδα καλεί τους ψηφιακούς νομάδες, τις τεχνολογικές εταιρείες και τους διαχειριστές κεφαλαίων».

Η ανάπτυξη εταιρειών νέων τεχνολογιών στην Ελλάδα προσφέρει επίσης κίνητρα για την επιστροφή υψηλά καταρτισμένων Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό, έναν από τους βασικούς στόχους που έχουν θέσει εξαρχής στην κυβέρνηση.

Κάθε μεγάλη επένδυση, παράλληλα, όπως αυτή της Microsoft, αποτελεί πρόκριμα για την επόμενη. «Στο εξωτερικό γνωρίζουν πολύ καλά τη λειτουργία μιας αμερικανικής εταιρείας όπως η Microsoft και ξέρουν από πόσα στάδια και επιτροπές πέρασε η επένδυση αυτή προτού τελικά εγκριθεί». τονίζει στα «Παραπολιτικά» συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Συνεπώς, έχουν το κίνητρο να επενδύσουν κι εκείνοι».

Μια από τις μεγάλες πολυεθνικές που έχει συζητήσει εκτενώς με κυβερνητικά στελέχη και σχεδιάζει προσεκτικά τα επενδυτικά της βήματα στην Ελλάδα είναι η Amazon, μεταξύ άλλων ο βασικός ανταγωνιστής διεθνώς της Microsoft σε υπηρεσίες cloud. Τον Ιανουάριο, στελέχη της Amazon είχαν συναντηθεί στην Αθήνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστο Δήμα και είχαν συζητήσει για τη συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας στην «Πολιτεία Καινοτομίας». Πρόκειται για ένα τεχνολογικό πάρκο που, όταν ολοκληρωθεί, θα φιλοξενεί ερευνητικά κέντρα, startup επιχειρήσεις, αλλά και τμήματα Ερευνας και Ανάπτυξης επιχειρήσεων και μεγάλων βιομηχανιών, το οποίο θα χτιστεί στο ακίνητο (18 στρεμμάτων) της ΧΡΩΠΕΙ, επί της Πειραιώς στο Νέο Φάληρο.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπέγραφε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Amazon Web Services, με έμφαση στη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης, των ψηφιακών δεξιοτήτων, των ψηφιακών υποδομών και της καινοτομίας, με στόχο την υποστήριξη του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της χώρας. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, η δημιουργία τοπικών γραφείων στην Αθήνα έχει ήδη ωριμάσει και πληροφορίες θέλουν την Amazon τους προσεχείς μήνες να ανακοινώνει τα σχέδιά της για την Ελλάδα.

«Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, τους απευθύνω έκκληση να διαδώσουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πρέπει να βρίσκεται στο πεδίο ενδιαφέροντος των εταιρειών του κλάδου τους. Διαθέτει πολιτική σταθερότητα, ταλαντούχους ανθρώπους, το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς και μια κυβέρνηση που θεωρώ ότι αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει για να στηρίξει τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσονται ταχύτατα». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστελνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρυσι τον Μάιο, με αφορμή τις εξαγορές δύο ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας από κορυφαίους πολυεθνικούς ομίλους. Πέντε μήνες αργότερα, η επένδυση της Microsoft ήρθε να δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας. Μια προσπάθεια που ήδη αποδίδει καρπούς, όπως φαίνεται από τη χαρτογράφηση που κάνουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις επενδύσεις στον χώρο της τεχνολογίας από ξένους ομίλους, οι οποίες έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η πολυεθνική Pfizer αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων. Στο κέντρο αυτό, η αμερικανική εταιρεία θα προχωρήσει στην πρόσληψη περίπου 200 επιστημόνων έως το τέλος του 2020. Επίσης, στοχεύει να μετατρέψει το κέντρο αυτό σε παγκόσμιο κόμβο για Τεχνητή Νοημοσύνη και μεγάλα δεδομένα.

Η Cisco, η πολυεθνική της τεχνολογίας με έδρα την Καλιφόρνια, θα επενδύσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ για το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στον χώρο των Παλαιών Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη. Το Κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η Cisco με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, σε τομείς όπως ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ., έξυπνες πόλεις), υγεία, αγροτική ανάπτυξη, τουρισμός κ.ά.

Η Microsoft, λίγους μήνες πριν από την απόφαση για δημιουργία data centers στην Αττική, είχε εξαγοράσει την ελληνική Softomotive, εταιρεία που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών σε επιχειρήσεις. Το ποσό της επένδυσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Η εισηγμένη στον NASDAQ Applied Materials εξαγόρασε την άνοιξη τη Think Silicon, με έδρα την Πάτρα, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο των ημιαγωγών και εξειδικεύεται στον σχεδίασμα και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPU) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας. Η επένδυση εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 30 εκατ. ευρώ. To venture capital Metavallon σημείωσε τότε, χαρακτηριστικά, ότι πρόκειται «για την ιστορικά μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα».

Η γνωστή εταιρεία τεχνολογίας Ansys, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την εξαγορά της ελληνικής Helic, προχωρά στην επέκταση του κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης που διατηρεί στην Αθήνα, η οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει σε βάθος τριετίας περίπου 150 νέες θέσεις εργασίας. Η εταιρεία είναι από τις κορυφαίες παγκοσμίως στο λογισμικό αναγνώρισης φυσικών φαινομένων.

Στην ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα επενδύει η Blink Charging, που έχει αρχίσει να αναπτύσσει δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα. Τέλος, η Ernst & Young επέλεξε την Ελλάδα για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου αριστείας στην Τεχνητή Νοημοσύνη σε συνεργασία με τον «Δημόκριτο», έχοντας ήδη προσλάβει αρκετούς Ελληνες ερευνητές, οι οποίοι εργάζονταν κατά κανόνα στο εξωτερικό και επέστρεψαν με την ευκαιρία αυτή στην Ελλάδα Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δρομολόγησε τη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Thess INTEC Α.Ε., που θα «τρέξει» την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς στη Θεσσαλονίκη. Το συνολικό κόστος δημιουργίας του διαμορφώνεται σε 580 εκατ. ευρώ και το εκτιμώμενο οικονομικό αποτέλεσμα, σε βάθος εικοσαετίας, έχει υπολογιστεί στα 11 δισ. ευρώ, με τη δημιουργία το ίδιο διάστημα 7.000 θέσεων εργασίας

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact