ΚΟΣΜΟΣ

Το ChatGPT έφτιαξε ψεύτικο διαβατήριο σε 5 λεπτά

Ρε φίλε, τι ζούμε… Η τεχνητή νοημοσύνη, που λέτε, δεν πάει απλώς μπροστά — τρέχει με 200! Από το να γράφει εργασίες φοιτητών μέχρι να σου φτιάχνει ψεύτικα διαβατήρια στο άψε-σβήσε. Και όχι, δεν είναι υπερβολή.

Ο Borys Musielak, ένας Πολωνός ερευνητής, είπε να δοκιμάσει κάτι τρελό: μπήκε στο ChatGPT-4o και του ζήτησε να του φτιάξει ένα διαβατήριο… ψεύτικο, αλλά ίδιο με το δικό του. Πέντε λεπτάκια του πήρε — ούτε καφές να ήταν — και με αυτό πέρασε τους ελέγχους ασφαλείας σε πλατφόρμες όπως η Revolut και η Binance, λες και ήταν το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου.

Ο τύπος ανέβασε και βίντεο στο Twitter (ή “Χ”, όπως το λένε τώρα), λέγοντας το εξής απλό: «Μπορείτε πλέον να φτιάξετε πλαστά διαβατήρια με το GPT-4o. Τα περισσότερα συστήματα KYC (αυτά που ελέγχουν ταυτότητες) δεν θα πάρουν χαμπάρι». Και κάπου εκεί όλοι αρχίσαμε να ιδρώνουμε.

Το θέμα είναι σοβαρό, παιδιά. Οι τεχνολογίες τύπου AI δεν είναι πια απλώς έξυπνες, είναι πονηρές. Δεν είναι όπως παλιά, με το Photoshop που χρειαζόταν να ‘χεις το χέρι του Ντα Βίντσι για να κάνεις μια καλή πλαστογραφία. Τώρα, με λίγη εξοικείωση, η AI στα δίνει όλα έτοιμα — και μάλιστα πιο πειστικά από ποτέ.

Αυτό δεν είναι απλά «ένα πρόβλημα». Είναι η πύλη για κάθε είδους απάτη: κλεμμένες ταυτότητες, ψεύτικα δάνεια, λογαριασμοί-φαντάσματα… όλα αυτά μπορούν να γίνουν μαζικά, όχι από έναν τύπο σε υπόγειο, αλλά από όποιον έχει σύνδεση στο ίντερνετ.

Και τι έκανε το ChatGPT μόλις έσκασε το θέμα; Άρχισε να μπλοκάρει τέτοιες εντολές, λέγοντας «δεν επιτρέπεται». Ε, καλά… Αν νομίζεις πως έτσι λύθηκε το θέμα, γελάστηκες. Ο Musielak το λέει καθαρά: «Η λύση δεν είναι να του βάζεις φίμωτρο. Πρέπει να αλλάξει ολόκληρο το σύστημα ταυτοποίησης».

Προτείνει λοιπόν κάτι πιο σοβαρό: ψηφιακές ταυτότητες με NFC και chip, σαν αυτές που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι απλά φωτογραφίες και selfies που κοροϊδεύει η AI για πλάκα.

Ο τύπος έχει και εταιρεία (Authologic) που ασχολείται με αυτά, και λέει πως όλες οι σοβαρές πλατφόρμες — από τράπεζες μέχρι sites που ασχολούνται με κρυπτονομίσματα — πρέπει να τρέξουν να αναβαθμίσουν τα πρωτόκολλά τους. Χτες.

Γιατί αν συνεχίσουμε έτσι, θα βλέπουμε το όνομά μας να κυκλοφορεί παντού και δεν θα ‘χουμε ιδέα ποιος είναι πίσω από την… «ψηφιακή μας ζωή».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact