Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις έδειξαν μέσω επιστημονικής έρευνας πως ούτε το αίμα που παραμένει αποθηκευμένο στις ειδικές τράπεζες αίματος δεν μένει αναλλοίωτο από το πέρασμα του χρόνου, καθώς γίνεται λιγότερο ρευστό και χάνει την λειτουργικότητά του μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.
Η κεντρική Τράπεζα Αίματος στις ΗΠΑ ακολουθεί τον “κανόνα των 42 ημερών” όσον αφορά τη χρονική διάρκεια που επιτρέπεται μία φιάλη αίματος να παραμείνει σε άμεση πρόσβαση από τα νοσοκομεία, για τις σχεδόν 14 εκατομμύρια μονάδες που είναι αποθηκευμένες σε ετήσια βάση.
Στόχος της συγκεκριμένη έρευνας ήταν να καθοριστεί ποια επίδραση θα μπορούσε να έχει η μετάγγιση αίματος μεγαλύτερης “ηλικίας” από τις 42 μέρες σε κάποιον ασθενή, με βάση τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μέθοδο SLIM (spatial light interference microcopy) για να πάρουν “φωτογραφίες” των κυττάρων στο αίμα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Στη συνέχεια μετρήθηκε η ακαμψία της μεμβράνης που περιβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, και βρέθηκε ότι ακόμη και αν διατηρείται το σχήμα και η περιεκτικότητά τους σε αιμοσφαιρίνη, οι μεμβράνες γίνονται άκαμπτες, γεγονός που μειώνει την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο στα μικροτριχοειδή αγγεία του σώματος.
Στην μικροκυκλοφορία του αίματος, όπως γίνεται στον εγκέφαλο, τα κύτταρα πρέπει να συμπιεστούν πολύ προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν στα στενά τριχοειδή αγγεία και να να μεταφέρουν οξυγόνο. Αν δεν είναι αρκετά “εύκαμπτα”, η μεταφορά οξυγόνου εμποδίζεται και μπορεί να προκύψουν πολύ σοβαρά προβλήματα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο νέα ερυθρά αιμοσφαίρια παράγονται συνεχώς από τον μυελό των οστών, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μην υπάρχουν κύτταρα μεγαλύτερα των 100 ημερών στην κυκλοφορία του αίματος.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Gabriel Popescu, υποστηρίζει ότι ακόμα και αν το αίμα δείχνει στην όψη να είναι υγιές, στην πραγματικότητα έχει χάσει σημαντικό μέρος της λειτουργικότητάς του.
Η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρέχουν έναν άλλο τρόπο για να παρακολουθείται αποθηκευμένο αίμα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο SLIM, και θα βοηθήσουν τους γιατρούς να καθορίσουν πότε θα πρέπει να γίνει μετάγγιση ερυθροκυττάρων σε ασθενείς με αναιμία.