Το ρύζι το αγαπούν οι περισσότεροι σε όλες του τις μορφές, μόνο που κάποιες φορές νιώθεις ότι τρως τα ίδια και τα ίδια.
Κι αυτό γιατί δεν έχουμε ανακαλύψει ένα μεγάλο μυστικό, το βράσιμό του με τσάι.
Τα αρωματικά φύλλα του τσαγιού είναι πρώτης τάξεως υλικό όταν θέλουμε να παίξουμε με τη γεύση του ρυζιού. Ως μπαχαρικό πρέπει να το βλέπουμε εδώ, κάθε είδος τσαγιού προσφέρει κι ένα μοναδικό προφίλ γεύσης στο πιάτο μας.
Οι ασιάτες σεφ το χρησιμοποιούν παραδοσιακά σε πολλά πιάτα και με πολλούς τρόπους: προπαρασκευασμένο τσάι ως ζωμό για σούπες και βραστά ή φύλλα τσαγιού απευθείας σε υγρά.
Όταν μιλάμε για ρύζι, το βράζουμε με 1-2 φακελάκια τσαγιού ή αντί για νερό, χρησιμοποιούμε βρασμένο (και σουρωμένο) τσάι.
Όσο για τους συνδυασμούς, ο μόνος κανόνας είναι ο ουρανίσκος μας. Γνωστές πάντως συνταγές υποδεικνύουν το καπνιστό μαύρο τσάι, που προσδίδει μια καπνιστή νότα στο ρύζι, και το πράσινο τσάι matcha, που χαρίζει γεύση και ένα υπέροχο πράσινο χρώμα.
Ιδανικός συνδυασμός είναι και το καστανό ρύζι με το τσάι Earl Grey, που αποδίδει μια πολύ δυνατή γεύση.
Η Μάρθα Στιούαρτ πρότεινε εξάλλου διαχρονικά το αρωματικό ρύζι jasmine με τσάι jasmine…