Η χρήση αντηλιακού αποτρέπει τα εγκαύματα από τον ήλιο και προστατεύει από την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος, αλλά επίσης σκοτώνει κοραλλιογενείς υφάλους σε όλο τον κόσμο.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας διεθνούς ομάδας Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων με επικεφαλής τον Τζον Φοτ του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριντα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οξυβενζόνη, μία κοινή χημική ένωση για το φιλτράρισμα των υπεριωδών ακτινών, βρίσκεται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα ύδατα γύρω από τους πιο δημοφιλείς κοραλλιογενείς υφάλους στη Χαβάη και την Καραϊβική.
Το χημικό όχι μόνο σκοτώνει το κοράλλι, αλλά προκαλεί βλάβη στο DNA στο στάδιο της προνύμφης, καθιστώντας απίθανη τη σωστή ανάπτυξη των κοραλλιογενών υφάλων.
«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα του κόσμου και στηρίζουν την εμπορική και ερασιτεχνική αλιεία και τον τουρισμό», δήλωσε ο Φοτ.
«Επιπλέον, οι ύφαλοι προστατεύουν τις ακτές από τα έντονα κύματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συνολική αξία των κοραλλιογενών υφάλων είναι ανυπολόγιστη, και βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο», πρόσθεσε.
Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 80% των κοραλλιογενών υφάλων στην Καραϊβική έχει ήδη χαθεί, ενώ ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος στην Αυστραλία έχει υποστεί μη αναστρέψιμες ζημιές από την κλιματική αλλαγή.
Σε εργαστηριακά πειράματα, η ομάδα εξέθεσε προνύμφες και ενήλικα κύτταρα από δείγματα κοραλλιών σε αυξανόμενες συγκεντρώσεις οξυβενζόνης. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η οξυβενζόνη παραμορφώνει τις προνύμφες κοραλλιών παγιδεύοντάς τις στο σκελετό τους, και δυσχεραίνοντας την ικανότητά τους να επιπλέουν με τα ρεύματα της θάλασσας.
Η οξυβενζόνη προκαλεί επίσης τη λεύκανση των κοραλλιών, μία από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας των υφάλων παγκοσμίως, και τα καθιστά λιγότερο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή, καταλήγει η έρευνα.
Πηγή: naftemporiki.gr
Πηγή