H Madame Figaro παρουσιάζει τις προτάσεις τους
Μισθοί, άδεια μητρότητας, ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή… Δύο μέρες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ας δούμε τι προτείνουν οι δύο υποψήφιοι του δεύτερου γύρου σε θέματα αμιγώς γυναικεία και πρωτίστως κοινωνικά. Ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας περιστοιχιζόταν από γυναίκες προτείνει να οικοδομηθεί η ισότητα των δύο φύλων σε επίπεδο «εθνικής υπόθεσης» χωρίς όμως να εξηγεί την σκοπιμότητα, ενώ δεν αποκλείει τον διορισμό μίας γυναίκας στο Προεδρικό Μέγαρο του Ματινιόν.
Η Λεπέν, από την πλευρά της, η οποία προσπαθεί να προσελκύσει γυναίκες ψηφοφόρους, δεν έχει βάλει σε θέση προτεραιότητας τα δικαιώματα των γυναικών: ένα μόνο σημείο στις 144 δεσμεύσεις που αφορούν άμεσα τις γυναίκες. Ας δούμε αναλυτικά τι προτείνουν και σε τι διαφέρουν οι δύο υποψήφιοι.
Εργασία
Ο υποψήφιος του «Εμπρός» Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί να εξασφαλίσει τη μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην προσπάθεια αυτή προτείνει να δημοσιεύονται «τα ονόματα των εταιριών που δεν σέβονται τη μισθολογική ισότητα». Ο πρώην υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει επίσης να ελέγχονται «τυχαία» και «μαζικά» εταιρίες προκειμένου να γίνεται εξακρίβωση εάν συμμορφώνονται με τη σχετική νομοθεσία. Ο γενικός στόχος, έγραψε, είναι «να μπορέσουν οι γυναίκες να ζουν από την εργασία τους».
Επιπλέον, ο Μακρόν τονίζει στο πρόγραμμά του ότι θα υποχρεώσει «τα πολιτικά κόμματα να σέβονται την ισοτιμία κατά την παρουσίαση των υποψηφίων τους» με το ενδεχόμενο να μειώσει τη χρηματοδότησή τους σε περίπτωση ανισορροπίας. Για να γίνει αυτό, το κίνημά του έχει απευθύνει έκκληση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να θέσουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο στόχος; Οι γυναίκες να αποτελούν το 50% των υποψηφίων.
Η μοναδική δέσμευση της Μαρίν Λεπέν είναι το άρθρο 9 από τα 144 που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών στις μισθολογικές διαφορές ανά φύλο. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, «τη θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου για τη μισθολογική ισότητα ανδρών-γυναικών» και την «καταπολέμηση της επαγγελματικής και κοινωνικής ανασφάλειας».
Οικογένεια
Άδεια μητρότητας
Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δημιουργήσει «μία ενιαία άδεια μητρότητας εγγυημένη για όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την επαγγελματική τους ιδιότητα (μισθωτή, επιχειρηματίας, αυτοαπασχολούμενη, περιστασιακά εργαζόμενη) με ίδιες αποζημιώσεις για όλες.
Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου αναφέρει στο πρόγραμμά της ότι θέλει «να αποκατασταθεί η ελεύθερη ανταλλαγή της γονικής άδειας μεταξύ των δύο γονέων» χωρίς να διευκρινίζει εάν επιθυμεί να επιστρέψει στο νόμο του 2014, ο οποίος ενθαρρύνει τους πατέρες να σταματούν την εργασία τους μόλις γεννηθεί το παιδί τους
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
Στο πρόγραμμα του Μακρόν προβλέπεται ότι «προκειμένου τα ζευγάρια να έχουν ισοτιμία στη φροντίδα των παιδιών τους και να αποφεύγεται η ευνοιοκρατία, οι δήμοι θα αναγκάζονται να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο τα κριτήρια τους για την κατανομή των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στη συνέχεια να δημιουργούν ένα σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων. Επίσης, στο πρόγραμμά του ο Μακρόν τονίζει ότι θα υποστηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια κατασκευής νέων βρεφονηπιακών σταθμών.
Στο πρόγραμμα της Λεπέν δεν υπάρχει καμία αναφορά σε μέτρα σχετικά με τις θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Γάμος
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας, εάν εκλεγεί Πρόεδρος, θα καταργήσει τον νόμο Τομπιρά που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου.
Η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν επιθυμεί από την πλευρά της να καταργήσει τον συγκεκριμένο νόμο προς χάριν ενός «βελτιωμένου Συμφώνου Συμβίωσης» ή υπέρ «μίας πολιτικής ένωσης» χωρίς αναδρομική ισχύ.
Υιοθεσία
Στο θέμα αυτό και πάλι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν σκοπεύει να αλλάξει τους ισχύοντες νόμους: τα ζευγάρια ίδιου φύλου θα μπορούν να υιοθετούν παιδιά.
Η Λεπέν από την πλευρά της σε συνέντευξη που είχε δώσει στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Χριστιανική Οικογένεια» τον περασμένο Μάρτιο, τάχθηκε ενάντια στην «υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ίδιου φύλου», αν και στο πρόγραμμά της δεν κάνει καμία σαφή αναφορά στο θέμα αυτό.
Υγεία
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Ο Εμανουέλ Μακρόν τίθεται υπέρ αυτής της μεθόδου τόσο για τα ζευγάρια, όσο και για τις ανύπαντρες γυναίκες.
Η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου αντιτίθεται στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή εκτός εάν κρίνεται αναγκαία «σε περίπτωση που υπάρχει πρόβλημα υπογονιμότητας» σε ένα ετερόφυλο ζευγάρι, όπως διευκρίνισε στην συνέντευξη του περασμένου Μαρτίου στο περιοδικό «Famille chretienne» («Χριστιανική Οικογένεια»).
Παρένθετη μητρότητα (GPA)
Αν και ο ηγέτης του «Εμπρός» εμφανίζεται αντίθετος στην νομιμοποίηση της μεθόδου αυτής στη Γαλλία, προτείνει ωστόσο τα αναγνωρίζονται τα παιδιά που γεννήθηκαν με τον τρόπο αυτό στο εξωτερικό και να τους χορηγείται η γαλλική υπηκοότητα.
Η Μαρί Λεπέν είναι «ριζικά αντίθετη» στην μέθοδο αυτή και αρνείται κατηγορηματικά να χορηγείται η γαλλική υπηκοότητα στα παιδιά που γεννιούνται με την μέθοδο αυτή στο εξωτερικό.
Εθελούσια διακοπή κύησης
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να «υπερασπίζεται το δικαίωμα της εθελούσιας διακοπής κύησης» χωρίς όμως να διευκρινίζει με ποιόν τρόπο.
Το θέμα αυτό προκαλεί αντικρουόμενες απόψεις στους κόλπους του Εθνικού Μετώπου και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καθόλου στο πρόγραμμα της Λεπέν.
Αν και η Λεπέν στη συνέντευξή της στο «Famille chretienne» είχε δηλώσει ότι «μεταξύ των ηγετών του Εθνικού Μετώπου κανείς δεν αντιτίθεται σε μία περιορισμένη πρόσβαση στην εθελουσία διακοπή κύησης», δύο μήνες νωρίτερα, τον περασμένο Ιανουάριο είχε ταχθεί κατά του νόμου κάνοντας λόγο για «αδίκημα ψηφιακής παρέμβασης» με στόχο να τιμωρήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την εθελούσια διακοπή της κύησης. Επιπλέον, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου έχει απορρίψει τις αυξανόμενες κατ’ αυτήν «βολικές αμβλώσεις» στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην εκπομπή «Οι Τέσσερις Αλήθειες» του δικτύου France 2 τον Μάρτιο του 2012.