Γιατί μερικοί άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο αλλά οι περισσότεροι όχι;
Περίπου το 80% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωνοϊό έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα. Αλλά περίπου το 20 τοις εκατό των ανθρώπων γίνονται πιο σοβαρά άρρωστοι και σε περίπου 2 τοις εκατό των ασθενών στην Κίνα, που είχαν τις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθένεια ήταν θανατηφόρα.
Οι ειδικοί λένε ότι τα αποτελέσματα φαίνεται να εξαρτώνται από το πόσο ισχυρό ή εξασθενημένο είναι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης ή άλλη χρόνια ασθένεια, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα.
Ο Δρ Xiao διεξήγαγε παθολογικές εξετάσεις δύο ατόμων στην Κίνα που πήγαν σε νοσοκομείο στο Wuhan τον Ιανουάριο για διαφορετικό λόγο – χρειάζονταν χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του πνεύμονα πρώιμου σταδίου – αλλά τα αρχεία αργότερα έδειξαν ότι είχαν επίσης λοίμωξη από κορονοϊό, το οποίο το νοσοκομείο δεν αναγνώριζε εκείνη την εποχή. Ούτε ο καρκίνος του πνεύμονα του ασθενούς προχώρησε αρκετά ώστε να τα σκοτώσει, είπε.
Ένας από αυτούς τους ασθενείς, μια 84χρονη γυναίκα με διαβήτη, πέθανε από πνευμονία που προκλήθηκε από κορονόϊό, εξήγησε ο Δρ Xiao.
Ο άλλος ασθενής, ένας 73χρονος άνδρας, ήταν κάπως υγιέστερος, με ιστορικό υπέρτασης που είχε καταφέρει να ελέγξει καλά για 20 χρόνια. Ο Δρ Xiao είπε ότι ο άντρας είχε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει έναν όγκο του πνεύμονα, απολύθηκε και εννέα ημέρες αργότερα επέστρεψε στο νοσοκομείο επειδή είχε πυρετό και βήχα που κρίθηκε ότι είναι κορονοϊός.
Ο Δρ Xiao είπε ότι ο άνθρωπος είχε σχεδόν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της πρώτης παραμονής του στο νοσοκομείο, καθώς άλλοι ασθενείς στην μετεγχειρητική αίθουσα αποκατάστασης βρήκαν αργότερα κορωναϊό. Όπως και πολλές άλλες περιπτώσεις, χρειάστηκαν οι μέρες για να δείξουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Ο άντρας μεταφέρθηκε μετά από 20 ημέρες στη μονάδα μολυσματικής νόσου του νοσοκομείου. Οι ειδικοί λένε ότι όταν οι ασθενείς σαν αυτούς ανακάμπτουν, είναι συχνά επειδή η υποστηρικτική φροντίδα – υγρά, αναπνοή και άλλη θεραπεία – τους επιτρέπει να ξεπεράσουν τα χειρότερα αποτελέσματα της φλεγμονής που προκαλείται από τον ιό.
Τι δεν γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες για κορονοϊό;
Πολλά. Παρόλο που η ασθένεια μοιάζει με τον ιό SARS από πολλές απόψεις και έχει κοινά στοιχεία με τη γρίπη και την πνευμονία, η πορεία του κορωνοϊού ενός ασθενούς δεν έχει ακόμη πλήρως κατανοηθεί.
Μερικοί ασθενείς μπορούν να παραμείνουν σταθεροί για πάνω από μία εβδομάδα και στη συνέχεια να αναπτύξουν ξαφνικά πνευμονία. Μερικοί ασθενείς φαίνεται να αναρρώνουν, αλλά στη συνέχεια αναπτύσσουν συμπτώματα πάλι.
Ο Δρ Xiao είπε ότι ορισμένοι ασθενείς στην Κίνα επανάκαμψαν, αλλά άρχισαν να αρρωσταίνουν ξανά, προφανώς επειδή είχαν βλάβη και ευαίσθητο πνευμονικό ιστό που στη συνέχεια δέχτηκε επίθεση από βακτήρια στο σώμα τους. Μερικοί από αυτούς τους ασθενείς κατέληξαν να πεθαίνουν από βακτηριακή λοίμωξη, όχι από τον ιό. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να προκαλεί την πλειοψηφία των θανάτων, είπε.
Άλλες περιπτώσεις ήταν τραγικά μυστήρια. Ο Δρ Xiao είπε ότι γνώριζε προσωπικά έναν άνδρα και μια γυναίκα που μολύνθηκε, αλλά φάνηκε να βελτιώνεται. Τότε ο άνθρωπος χειροτέρεψε και νοσηλεύτηκε.
«Έπαιρνε οξυγόνο, και έγραψε στη σύζυγό του ότι γινόταν καλύτερος, είχε καλή όρεξη και ούτω καθεξής,” είπε Δρ. Xiao προσθέτοντας «Αλλά αργά το απόγευμα, σταμάτησε να λαμβάνει μηνύματα από αυτόν. Δεν ήξερε τι συνέβαινε. Και στις 10 μ.μ., έλαβε μια ειδοποίηση από το νοσοκομείο ότι είχε πεθάνει.»Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα