ΥΓΕΙΑ

Τι δεν πρέπει να τρώμε μετά τον εμβολιασμό

Τι δεν πρέπει να τρώμε μετά τον εμβολιασμό; Μετά το εμβόλιο συνίσταται να αποφεύγονται ορισμένες τροφές και στα περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα οι πολίτες ενημερώνονται σχετικώς.

Ποια φαγητά να αποφύγετε

Για τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται η ενημέρωση είναι ελλιπής.

Σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα οι γιατροί δίνουν σχετικές οδηγίες, σε άλλα όχι.

Η διατροφή, στο επίπεδο της αποφυγής, αφορά κυρίως τα άτομα που είναι αλλεργικά ή αυτά που είναι αλλεργικά και δεν το γνωρίζουν.

Γενικώς, οποτεδήποτε χορηγεί κάποιος στον οργανισμό του του για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, η επίσημη ιατρική οδηγία είναι να τρώει ελαφρά και να αποφεύγει εφτά τρόφιμα ή τύπους τέτοιων.

Αυτά τα τρόφιμα είναι το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες, τα οστρακοειδή και το αλκοόλ.

Πρόκειται για τροφές που είναι επικίνδυνες για κάποιον αλλεργικό (ανεξαρτήτως βέβαια του αν το γνωρίζει).

Φυσικά η κατανάλωση τέτοιων τροφών μετά τον εμβολιασμό δεν συνεπάγεται αυτόματη ανεπιθύμητη αντίδραση, ωστόσο δεν είναι και… δυσβάσταχτη η νηστεία από αυτά για δύο με τρεις ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση το καλύτερο που έχει να κάνει ο καθένας είναι να συμβουλευτεί το γιατρό του ή το γιατρό στο εμβολιαστικό κέντρο προτού καταστρώσει τα πλάνα για το διατροφικό μενού του μετά τον εμβολιασμό.

H σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και μέσω αυτού του μηχανισμού την γενικότερα καλή κατάσταση υγείας, άρα και την πιθανή αποφυγή τυχόν παρενεργειών.

Το συχνότερο σύμπτωμα της ανοσοποίησης είναι η ναυτία, για αυτό και συνίστανται τρόφιμα εύπεπτα, όπως οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, οι πατάτες και τα ζυμαρικά.

Επίσης, μόνο όφελος μπορεί να έχει η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών μετά τον εμβολιασμό, με το τσάι από τζίντζερ να θεωρείται ιδανικό για την πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων, που έχει εντοπιστεί ότι εμφανίζονται σε ένα ποσοστό οριακά διψήφιο των ατόμων που εμβολιάζονται.

Σε άρθρο της Νόπης Μιχαηλίδου στο MedNutrition, διαβάζουμε:

Πολλοί θα αναρωτηθείτε τι σύνδεση μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε ανοσοποίηση και διατροφή…

Και όμως υπάρχουν αρκετά διατροφικά στοιχεία που μπορούν είτε να συμβάλλουν είτε να αποτελέσουν φραγμό κατά τον εμβολιασμό.

Επειδή η ανοσοποίηση είναι το πιο πολυσυζητημένο θέμα της περιόδου που διανύουμε καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πώς πρέπει να διαχειριστούμε τη διαδικασία αυτή διατροφικά.

Ποια τα πιθανά συμπτώματα κατά τον εμβολιασμό;

Όλα τα εμβόλια ανεξαιρέτως είδους, μπορεί να εμφανίσουν ελαφριά συμπτώματα εντός εικοσιτεσσάρων ωρών από την ώρα της χορήγησης και υποχωρούν σε τρεις έως πέντε ημέρες.

Υπάρχουν ωστόσο εμβόλια (ιλαράς, ανεμοβλογιάς) των οποίων τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μετά από πέντε έως δέκα ημέρες.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων είναι οι εξής:

♦ Πόνος, οίδημα ή/και ερυθρότητα στο σημείο χορήγησης

♦ Ήπια αύξηση θερμοκρασίας (πυρετός)

♦ Ρίγος

♦ Κόπωση

♦ Πονοκέφαλο

♦ Μυοσκελετικό άλγος

♦ Σπάνια μπορεί να εκδηλωθεί αναφυλαξία δηλαδή αλλεργική αντίδραση η οποία εμφανίζεται συνήθως είκοσι λεπτά μετά από το τσίμπημα.

Μη ξεχνάτε πως οποιοδήποτε σύμπτωμα εκδηλώνεται σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σας ξεκίνησε να χτίζει τοίχος προστασίας κατά της συγκεκριμένης ασθένειας.

Ακόμη πιο σπάνιες είναι οι περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και ιατρική παρακολούθηση.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε τέτοιες καταστάσεις μπορεί να είναι δύσπνοια, πρήξιμο στο πρόσωπο ή στον λαιμό, αύξηση καρδιακού παλμού, εξανθήματα σε όλο το σώμα, ζαλάδα και αδυναμία.

Τι διατροφή να ακολουθήσω πριν από τον εμβολιασμό;

Αλκοόλ: Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου επιδημιών, στους περισσότερους εμβολιασμένους θα εμφανιστούν ελαφριά και ευκόλως αντιμετωπίσιμα συμπτώματα όπως αυτά που προαναφέραμε, γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν ωφέλιμο να μην υπάρξει κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων μερικές ημέρες πριν.

Όπως γνωρίζουμε η ύπαρξη αλκοόλης στο σώμα προκαλεί αφυδάτωση με αποτέλεσμα να ενταθούν τα συμπτώματα του εμβολιασμού και να μην μπορεί το άτομο να διαχωρίσει αν πχ. οι πονοκέφαλοι ή η κόπωση προέρχονται από αφυδάτωση που προκάλεσε το αλκοόλ ή από την ίδια την ανοσοποίηση.

Επίσης η κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα με συνέπεια να μειωθεί η απόκριση του ανοσοποιητικού στην παραγωγή αντισωμάτων.

Διατροφή-Ύπνος: Αυτό που πρέπει να τηρήσουμε κατά βάση ώστε να έχει το ανοσοποιητικό μας τη μέγιστη απόκριση είναι να ξεκουραστούμε επαρκώς για τουλάχιστον δύο-τρεις ημέρες πριν από τον εμβολιασμό αλλά και να ακολουθήσουμε «στρατηγική» διατροφή.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κλινικής μελέτης ύπνου αναφέρει πως η χαμηλή κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, ολικής αλέσεως) και υψηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και απλών σακχάρων (γλυκά, λιπαρά κρέατα) οδηγεί σε διατάραξη του ύπνου.

Εν αντιθέσει, τροφές με πολλές φυτικές ίνες συμβάλλουν σε πιο ομαλό, ποιοτικό ύπνο.

Τέλος, αποφύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον 6 ώρες πριν από την ανοσοποίηση καθώς επίσης και τα πολλά υγρά ώστε να μην υπάρξει αϋπνία ή διακοπή του ύπνου μια ημέρα πριν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι περισσότεροι αύξησαν την κατανάλωση γρήγορων γευμάτων (fast food), τα οποία είναι πλούσια σε νάτριο, λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα.

Από την άλλη είναι απόλυτα λογικό σε μια στρεσογόνο κατάσταση όπως o εγκλεισμός και η αβεβαιότητα της πανδημίας, να στραφεί κάποιος στα λεγόμενα comfort foods (φαγητά της «παρηγοριάς»).

Το πρόβλημα που προκύπτει από την πρόσληψη τέτοιων πολύ επεξεργασμένων γευμάτων είναι ότι προκαλούν οξεία φλεγμονή χρόνια συστηματική φλεγμονώδης αντίδραση προκαλεί βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ενυδάτωση: Μπορεί το νερό να μη είναι τρόφιμο, όμως δεν παύει να είναι άξιο προσοχής πριν από τον εμβολιασμό.

Συστήνεται οι γυναίκες να πίνουν 2.7 λίτρα και οι άντρες 3,7 λίτρα, το 20% αυτής της ποσότητας μπορεί να προέρχεται από τα τρόφιμα ενώ το υπόλοιπο να καταναλώνεται με την μορφή υγρών (νερό, τσάι, αρωματισμένο νερό με λαχανικά-φρούτα).

Συστήνεται η νηστεία ή η κατανάλωση φαγητού πριν από τον εμβολιασμό;

Ορισμένοι μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να έχουν λιποθυμικό επεισόδιο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε λόγω ύπαρξης στρες είτε λόγω πόνου.

Ωστόσο το λιποθυμικό επεισόδιο μπορεί να οφείλεται και σε πολύωρη νηστεία γι’ αυτό καταναλώστε τουλάχιστον ένα μικρό γεύμα πριν από το ραντεβού σας και πιείτε κάποιο ρόφημα για να έχετε καλύτερη ενυδάτωση.

Τι διατροφή να ακολουθήσεις μετά τον εμβολιασμό;

Συχνό σύμπτωμα της ανοσοποίησης είναι η ναυτία.

Σε αυτή την περίπτωση είναι σκόπιμο να έχετε προμηθευτεί τρόφιμα εύπεπτα (όπως συνήθως κάνετε και σε περίοδο που νοσείτε από μια απλή ίωση/κρυολόγημα).

Τέτοια τρόφιμα είναι οι σούπες λαχανικών, μπανάνες, καστανό ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά.

Αποφύγετε τρόφιμα με κρέμες τυριών, τηγανιτά τρόφιμα, κρέατα καθώς επίσης και ζαχαρώδη προϊόντα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact