Οι γυναίκες γεννιούνται με πεπερασμένο αριθμό ωαρίων, ο οποίος μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, οπότε εισέρχονται στη φάση της εμμηνόπαυσης.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, συμπέραναν ότι ο αριθμός των ωαρίων μια γυναίκας μπορεί να δείξει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να αναπτύξει καρδιοπάθεια.
Στη φάση της εμμηνόπαυσης εμφανίζεται αλλαγή στον τύπο της χοληστερόλης που παράγει ο οργανισμός, ανακατανομή του σωματικού λίπους και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων που σημειώνεται πιστεύεται επίσης ότι παίζει ρόλο στον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων, καθώς τα οιστρογόνα βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία να παραμένουν ελαστικά.
Ωστόσο η Μαρσέλ Σένταρς και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο προσπάθησαν να ανακαλύψουν αν ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπαθειών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να έχει κάποια άλλη βαθύτερη αιτία. «Ίσως οι γυναίκες που μπαίνουν πρόωρα στην εμμηνόπαυση, γερνούν γενικότερα με διαφορετικό ρυθμό» ανέφερε η δρ Σένταρς.
Για να βρουν απαντήσεις οι ερευνητές έλαβαν δείγμα αίματος από 1.100 γυναίκες ηλικίας 25-45 ετών που δεν είχαν περάσει στην εμμηνόπαυση και μέτρησαν τα επίπεδα της αντιμυλλερίου ορμόνης (ΑΜΗ), που αποτελεί δείκτη σχετικά με το πόσα ωάρια έχουν απομείνει στις ωοθήκες της γυναίκας. Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν τον αριθμό ωαρίων της κάθε γυναίκας μετρώντας τον αριθμό των θυλάκων –των «σάκων» με υγρό– γύρω από κάθε ωάριο με χρήση υπερηχογραφήματος.
Η βιολογική ηλικία κάθε εθελόντριας προσδιορίστηκε με βάση το μήκος των τελομερών των λευκών αιμοσφαιρίων της. Τα τελομερή βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και κονταίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται. Το μήκος τους θεωρείται δείκτης της κυτταρικής ηλικίας του οργανισμού.
Τρία ως πέντε χρόνια αργότερα, 250 από τις γυναίκες του αρχικού δείγματος μελετήθηκαν ξανά, ώστε οι ερευνητές να υπολογίσουν τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν να εμφανίσουν καρδιοπάθεια μέσα στην επόμενη δεκαετία, μια διαδικασία η οποία λαμβάνει υπόψη παράγοντες κινδύνου όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και βάρους και είναι γνωστή ως Framingham Risk Score.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στη Χαβάη, ότι οι γυναίκες με μικρότερο αριθμό ωαρίων είχαν υψηλότερο σκορ Framingham, ενώ συγχρόνως διέθεταν κοντύτερα τελομερή. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κοντύτερα τελομερή συνδέονται με καρδιοπάθειες, άνοια και καρκίνο καθώς και με μικρότερη διάρκεια ζωής. Έτσι, οι γυναίκες με λιγότερα ωάρια πιθανότατα αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο νόσων που σχετίζονται με την ηλικία, παρότι απαιτούνται τώρα επιδημιολογικές μελέτες ώστε να φανεί αν όντως ισχύει μια τέτοια σύνδεση.
«Πιστεύουμε ότι οι ωοθήκες μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στη διαδικασία γήρανσης» σημείωσε η δρ Σένταρς.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η Τζο Αν Μάνσον, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη, τόνισε: «Είναι πολλά υποσχόμενη η υπόθεση ότι η γήρανση του αναπαραγωγικού συστήματος μπορεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο πρόβλεψης της καρδιαγγειακής υγείας και της διαδικασίας κυτταρικής γήρανσης».
Σύμφωνα με τη δρα Σένταρς, η επιβεβαίωση της σύνδεσης μεταξύ του αριθμού των ωαρίων και του καρδιαγγειακού κινδύνου θα είναι άκρως σημαντική καθώς οι καρδιοπάθειες αποτελούν βασικό εχθρό της υγείας των γυναικών.
Συχνά οι γυναίκες με καρδιολογικά προβλήματα διαγιγνώσκονται πιο αργά από τους άνδρες και έτσι το να βρεθούν τρόποι έγκαιρου εντοπισμού όσων βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου μπορεί να σώσει ζωές. Πολλές γυναίκες υποβάλλονται σε μέτρηση των επιπέδων της ορμόνης ΑΜΗ όταν προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Όσες έχουν μικρό αριθμό ωαρίων θα μπορούν να παρακολουθούνται σχετικά με την καρδιαγγειακή υγεία τους και να λαμβάνουν συμβουλές για αλλαγή του τρόπου ζωής τους σε σχετικά μικρή ηλικία ώστε να αποφύγουν καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους.