Η περίοδος δεν αποκαλύπτει μόνο αν η γυναίκα πρόκειται να κάνει σύντομα παιδί. Πρόκειται για ένα χρησιμότατο δείκτη για τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της.
Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία κατέδειξε ότι οι γυναίκες που έχουν για πρώτη φορά περίοδο στην ηλικία των 10 ετών (ή και νωρίτερα) ή μετά τα 17 τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και άλλων επιπλοκών λόγω υπέρτασης.
Αν και ο κύκλος της περιόδου δεν είναι πάντα σταθερός, η γυναίκα θα πρέπει να παρατηρεί τυχόν αλλαγές (στη συχνότητα, τη διάρκεια και τη ροή του αίματος) και να απευθύνεται στο γιατρό της εάν κρίνεται απαραίτητο.
Δείτε πώς η περίοδος της γυναίκας μπορεί να «προειδοποιήσει» για κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.
– Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών
Οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο αντιμετωπίζουν ορμονικές ανισορροπίες, με αποτέλεσμα η περίοδός τους να παρουσιάζει αστάθεια. Το σύνδρομο συνδέεται επίσης με την αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, τον αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος, τις κύστες στις ωοθήκες και τα προβλήματα γονιμότητας.
– Αναιμία
Η αυξημένη ροή αίματος στην περίοδο μπορεί να υποδεικνύει αναιμία. Η αναιμία είναι μια πάθηση στην οποία το αίμα δε διαθέτει τα απαραίτητα ερυθρά αιμοσφαίρια ή αιμοσφαιρίνη, την ουσία από την οποία αποτελούνται κατά κύριο λόγο τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αναιμία έχει σαν αποτέλεσμα να μην απορροφά το σώμα αρκετό οξυγόνο. Εκδηλώνεται με τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, τους συχνούς πονοκεφάλους και τις ζαλάδες.
– Καρκίνος στη μήτρα
Μία από τις πρώτες ενδείξεις του καρκίνου στη μήτρα είναι η ακανόνιστη αιμορραγία, η αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση και η αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Σύνηθες σύμπτωμα αυτής της μορφής καρκίνου είναι και ο πόνος στο σεξ.
– Διαταραχές του θυρεοειδούς
Καθώς ο κύκλος της περιόδου καθορίζεται από την ορμονική λειτουργία, ο θυρεοειδής παίζει κεντρικό ρόλο. Οι αλλαγές στην περίοδο –όπως η αυξημένη ή η μειωμένη ροή αίματος– μπορεί να αποτελούν ένδειξη για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.
– Διατροφικές διαταραχές
Η ξαφνική απώλεια βάρους ή η απώλεια πολλών κιλών, σε συνδυασμό με τον πολύ χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, την υπερβολική γυμναστική και την αμηνόρροια μπορεί να υποδεικνύουν ανορεξία ή βουλιμία.