ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει σε επικουρικές, ΦΠΑ και ΑΦΜ με το πολυνομοσχέδιο -Ολες οι διατάξεις

Σε διαδικασία συζήτησης και ψήφισης μπαίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε με… βήμα ταχύ στην Βουλή έπειτα και από τις τελευταίες πινελιές που έβαλαν οι επικεφαλής του υπουργείου μαζί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Στα 232 άρθρα του ρυθμίζονται μια σειρά από κεντρικά ζητήματα, τα οποία και αποτελούν προαπαιτούμενα για να εκταμιεύσουν οι δανειστές την επόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Ανάμεσα στις πολλές διατάξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να γίνουν περισσότερες, καθώς ενδέχεται να προστεθούν κι άλλες τις επόμενες ημέρες, ξεχωρίζουν οι ρυθμίσεις για τα επικουρικά ταμεία, τον ΦΠΑ και την απενεργοποίηση ΑΦΠ.

Η ενοποίηση των επικουρικών φέρνει μειώσεις στις συντάξεις των ένστολων

Η διάταξη που αφορά στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων« φωτογραφίζει» ουσιαστικά τους ένστολους καθώς ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΑΕΠΑΣΑ) και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ) υπάγονται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η ένταξη στο ΕΤΕΑ «κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να διέπονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας του και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως κάθε φορά ισχύουν».

Προβλέπεται επίσης, ότι με κοινή απόφαση του υπουργού Εργασίας και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού, κάθε φορά, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι την 31 Οκτωβρίου 2014, μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, θα καθοριστούν οι τεχνικές παράμετροι από τις οποίες θα προκύπτει συντελεστής βιωσιμότητας, για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) και τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ, «ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία στο μέλλον νέων ελλειμμάτων και η μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Με άλλες διατάξεις, διασφαλίζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα συγκεκριμένα ταμεία, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στους φορείς αυτούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 να μετατραπούν αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο ο κλάδος της Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α, όσο και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού προκειμένου να επιτυγχάνεται η διαρκής εξισορρόπηση εισφορών – παροχών και η ομαλή συνέχιση καταβολής των συντάξεων στους δικαιούχους τους, θα υπόκεινται στο συντελεστή βιωσιμότητας, ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων κάτι που θα φέρει νέες μειώσεις στις επικουρικές. Μπορεί να σώζεται το εφάπαξ για τους ένστολους, ωστόσο, κάθε τρίμηνο θα κρίνεται εάν θα χρειάζονται περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις ή όχι.

Ανατροπές στη φορολογία: Τι αλλάζει σε ΦΠΑ και ΑΦΜ

Παράλληλα στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αυστηροποίηση των διατάξεων που αφορούν στους Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου, καθώς, θα υπάρχει αναστολή ή απενεργοποίηση για τους φορολογούμενους που διαπράττουν φοροδιαφυγή ή έχουν σταματήσει να παρουσιάζουν οικονομική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση ο εμπλεκόμενος θα έχει το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για απενεργοποίηση του ΑΦΜ του.

Επίσης καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2014, συστήνονται 400 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΠΕ εφοριακών στη ΓΓΔΕ και επισπεύδονται οι διαδικασίες απονομής σύνταξης σε υπαλλήλους του Δημοσίου στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Με στόχο να επιταχυνθεί η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ιδιώτες το νομοσχέδιο προβλέπει την επιχορήγηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για φορείς του κλάδου υγείας ( νοσηλευτικά ιδρύματα, νομικά πρόσωπα) και πρόνοιας ( οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης- ΟΚΑ) αλλά και λοιπούς φορείς της γενικής κυβέρνησης για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους που δημιουργήθηκαν τα έτη 2012 και 2013.

Με το νομοσχέδιο ρυθμίζεται και νομοθετικά η μη επιβολή της ποινής απώλειας του αφορολόγητου ποσού από δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών στους φορολογούμενους που υπέβαλαν φέτος εκπρόθεσμες δηλώσεις εισοδήματος. Ορίζεται χαρακτηριστικά ότι « Οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν.2238/1994, καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης της περίπτωσης α΄ της παρ. 3 του άρθρου 9 του ίδιου νόμου, που αφορούν το οικονομικό έτος 2014, λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου σύμφωνα με την κλίμακα της παρ. 1 α΄ του ίδιου άρθρου και νόμου, ακόμη και στην περίπτωση που συμπεριληφθούν σε εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος».

Διαβάστε αναλυτικά όλο το πολυνομοσχέδιο εδώ

Διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου εδώ

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact